Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни

Решението може да проправи пътя към такива срещу COVID- 19
Обновена: 8 апр 2021 15:49 | 8 апр 2021 15:38, Елка Василева
113
Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд за правата на човека реши, че правно обвързващото ваксиниране на деца срещу 9 болести не е в противоречие с правото на зачитане на личния живот, предаде БНР.

Решението на ЕСПЧ е, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества. То е взето след жалба, подадена от чешки семейства, заради задължителни имунизации за деца срещу различни болести.

Става дума за ваксиниране срещу болести като дифтерия, тетанус, полиомиелит, заушка, рубеола и то за деца с възпаление на белия дроб, се посочва в решението на съда.

В конкретния случай съдиите са стигнали до заключението, че оспорваните мерки могат да се разглеждат като необходими в едно демократично общество.

"Целта на съответното законодателство е защита срещу болести, които могат да създадат сериозен риск за здравето. Тя съответства на целите за защита на здравето и на правата на другите, разпознати в члена за защита на правото на личния живот от Конвенцията за правата на човека", се казва в документа

В него се добавя, че Конвенцията, както и други международни инструменти, като очевидно се има предвид държавата и подлежащите на ваксиниране деца, задължават страните да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на тези, които попадат в тяхната юрисдикция.

Според съда здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата, като целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8-и относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Това е първият път, в който ЕСПЧ издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу COVID-19.

"Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия COVID-19", заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

Случаят беше заведен в ЕСПЧ от чешки родители, които бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
11
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 45Не застрашавам здравето на никой. След като се инжектираш с препарати за генна терапия които ще те накарат да произвеждаш собствени вируси, ти ще си опасен за околните, с претоварената си имунна система.
41
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Вървете на майка си в природата ПРЕСТЪПНИЦИ! Ще отговаряте за престъпленията си много скоро!!!
40
0
 
2
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До ПрограмистНяма такова нещо като начало или край на права и задължения или да пазиш другите. Това са бълнувания на богоборци, които завършват по един и същ начин на всеки 100 години.Личния избор е най- големия ни подарък от Господ и е единственото което трябва да уважаваме при другите, както и те - нашия.Не разчитай много на обществото, то може да бъде разрушено, подменено и задължително критикувано, ако се прекрачат маркерите които се усещат с душата от първия до сетния ден ...ако я имаш
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви глупост пише този някой. Ваксината не е лекарство нито е хемодиалида. Прилага се на здрави хора с цел презпазване от заболяване. Не може страничния й ефект да е смърт.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера отсъдиха че вандализам (да се боядиса паметник) било "свободата на протест и изразяване на мнение" - а днес нежеланието да се ваксинираш вече не е свобода и изразяване на мнение???******Нежеланието да се ваксинираш в случая от статията е опасно за всички не ваксинирани поради особени заболявания или недостигната за тази ваксинация възраст!Боядисване на нещо си не е заплаха за здравето!
37
12
 
3
 
! Отговори
До Антиваксърите преди 3 години
Победа на правата на човека. Не може да застрашавате здравето на обществото!Следващото нещо е да се вкарат няколко лични лекари в затвора за издаване на бележки за фалшиви ваксинации!
36
1
 
12
 
! Отговори
Конспиратора преди 3 години
"Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни"Коспирации, а?!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В състава на съда е и нашия съдия Йонко Грозев. Единствено полският съдия е дал особенно мнение
34
2
 
11
 
! Отговори
ЗАБЛУЖДАВАЩО! преди 3 години
Всички тези патогени са немутиращи, а имунитета, който тези ваксини изграждат е доживотен. Няма база за сравнение. Но, пропагандната машина работи. Подготвят почвата. Само че няма да стане. Сложете ключови думи: Second Nuremberg Process Has Been PreparedПодготвя се втори Нюрмбергски процес.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойде момента когато ще им се смеем докато горят и крещят от болка.. Скоро е
32
6
 
17
 
! Отговори
Qanon преди 3 години
Тялото си е мое и НИКОЯ демокрация НЕ МОЖЕ да ме ЗАДЪЛЖАВА да се ваксинирам! Уж демокрация, пък задължителна ваксинация! WTF?!
31
2
 
20
 
! Отговори
ФАКТИ преди 3 години
Хм,аз и моето поколение имаме няколко ваксини-тетанус,полио,дефтерия,коклюш,туберкулоза.Сега в някои страни децата се ваксинират на юруш за- от 9 до 16 болести!!! и се стига до 72 ваксини(включвам) реваксинациите. От това младежите не стават по-здрави,нашето поколение в момента е по-здраво.Сред хора на нашата възраст няма (или са малко) аутисти,такива със сенна хрема,алергии към каквото се сетиш,с непоносимост към глутена,млякото и т.н. Аз не се ваксинирам с/у грип ,но и не боледувам.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е подвеждащо!Прочете ми мисълта.
29
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 23В заключение ще кажа, в случай че няма друг избор ще подпиша.Но при положение че съм жив и здрав да умра в следствие ваксинация - благодаря, но НЕ!
28
2
 
0
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 23Само ще ти дам пример:Майка ми, след втора операция от рак и химиотерапия получи увреждане на бъбреците до степен да откажа. И се наложи спешна хемодиализа, за която трябваше да подпиша информирано съгласие.Хемодиализата също крие опасни за живота рискове, но нямахме избор. Подписах. След няколко дена на хемодиализа почина.Но причина беше операцията - имаше множество разсейки, които трябваше да се изрежат.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ес съд що не го ваксинирт против бяс и скодоумие? как ще ме накарате да се ваксинирам бре и да ме лишите от правото н свободно придвижване и прочее. От както съществува хомосапиенсът и от още по-назад има и ще си има вируси.Чак сега ли се сетихте,че някои от тях са опасни?. А преди 2019 не знаехте ли че са опасни?
26
0
 
10
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 23Точно обратното е.С подписването на информирано съгласие, ти декларираш, че си запознат със страничните ефекти от ваксината и си съгласен, че каквото и да стане с теб (алергии, обриви, анафилаксис, тромбоза, инфаркт, инсулт), го приемаш на свой риск, дори ако умреш, или се разболееш до степен да се инвалидизираш.Ама не вярвам някой да чете всичко подробно?
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАГЛАВИЕТО Е ПОДВЕЖДАЩО!!!!Става дума за съвсем други болести и съвсем друга ваксина!!!!Ама трафик да има,нали ***! Верно сте ***!!!!!!
24
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 3 години
Задължителните ваксини са абсолютно необходими и безусловно доказани!Ваксини като тези против грип, коронавирус и т.н. не са задължителни защото има причина.Тоест не случайно не са задължителни. Затова се изисква информирано съгласие (ако умреш не могат да съдят производителя).Освен това и ползата от тях е под въпрос.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доживях веган-*** да ми вика неолиберал муахахахах, аз може да съм либерал, но класически либерал, нищо общо с модерните либерали като теб.