Защо ваксините не са единственото ни спасение от COVID-19?

Учените разглеждат "моделът на швейцарското сирене"
13 апр 2021 20:51, Нели Христова
86
Защо ваксините не са единственото ни спасение от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Много от нас се надяват, че ваксините срещу коронавируса ще бъдат пътя към нашата свобода и ще ни позволят да възстановим стария си начин на живот. Но учените казват, че понастоящем само имунизацията няма да бъде достатъчна и все още са необходими други мерки.

Ето защо:

Моделът "Швейцарско сирене"

Проблемът е, че нито една мярка за предотвратяване на разпространението на коронавирус не е 100% ефективна и това включва дори и ваксините.

Ако наредим няколко парчета швейцарско сирене, с характерните му дупки, едно след друго в девет парчета, а всяко парче представлява една от мерките за борба с COVID-19, ще видим как вирусът успява да прескочи някои от тях.

Нито едно парче от швейцарското сирене не е префкетно. Всяко от тях има дупки - представляващи недостатъците на мярката - които позволяват на вируса да намери път напред. И все пак, ако има няколко слоя, шансът вирусът да бъде спрян от един от тях се увеличава.

Ваксините се разглеждат като най-мощното оръжие в арсенала ни срещу COVID-19. Някои са повече от 90% ефективни и предотвратяват тежкото заболяване, както и смъртта на хора от вируса. Но никоя ваксина не е на 100% ефективна и има шанс да хванем вируса или да го предадем дори след като сме получили своите дози.

Широко разпространеното тестване може да открие хората, носещи вируса, които не знаят, че са заразени с него. Но бързите тестове са несъвършени и могат да пропуснат някои случаи.

Системите за проследяване на контакти проследяват хора, които са били в близък контакт с положителен случай, за да ги посъветват да се изолират. Но такива схеми трябва да бъдат бързи и да достигат между 80% -100% от контактите, за да работят ефективно. Повечето страни съветват хората, които подозират или знаят, че имат COVID, да си стоят у дома и да избягват срещи с други хора. Някои също изискват пътниците да се поставят под карантина.

Но има хора, които не следват този съвет или не могат да го направят.

Маските могат да блокират капчиците на вируса от кашлица, кихане и говорене. Но дори и най-висококачествените маски все още пропускат частици от него. Те трябва да се носят правилно и да се използват от достатъчно хора, за да имат ефект.

Дистанцията от 2 метра между хората намалява вероятността от предаване на вируса. Но все пак можем да го хванем дори и от по-далеч. Свежият въздух намалява риска от инфекция, а ултравиолетовото лъчение от слънчевата светлина може да унищожи оставените на повърхността вируси. Но рискът навън не се свежда до нула.

Шансът за заразяване с вируса се увеличава в райони, които са слабо проветриви. Колкото по-голям е въздушният поток, толкова по-малък е рискът, но опасността все още съществува.

Добрата хигиена може да помогне за спиране на разпространението на вируса, но рискът от частици във въздуха остава.

Какво означава това за нас?

Нито една мярка не е префектна. Само ако използваме няколко от тях в комбинация, можем да защитим напълно семейството, приятелите си и хората около нас. 

Австралийският вирусолог Ян Макей е първият, който използва моделът на швейцарското сирене по отношение на пандемията. Той казва, че в действителност дупките на сиренето постоянно ще се отварят, затварят и изместват местоположението в зависимост от нашето поведение.

Ето защо той и други учени казват, че дори на места с широко разпространение на ваксини, все пак трябва да се използват множество мерки, за да спрем дупките на швейцарското сирене да се увеличават и да пропускат вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
14
 
! Отговори
Дебелите преди 3 години
Планът за борба с ковид се проваля. Мотира и ваксините спират да действат
29
23
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боцкай, маскирай,заключвай! И така завинаги - иначе, току-виж, някой се разболял от грип, и даже може някой да умре! Само ако сме вечно набоцкани, заключени и маскирани, ще се "предпазим"! Ковизомбита, сложихте лидвойна маска? Боцкайте скоро, понеже наесен идва БУСТЪРШОТ! От невероятно ефикасната ваксина, която не работи, и е толкова безопасна, че умират от нея!
28
3
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
DW отдавна не изказвал компетентно и анонимно.Ако преведем цялата статия на български ще се събере в едно изречение: "Трябва да помагаме на Меркел"
27
3
 
8
 
! Отговори
Чип с код:666 преди 3 години
Така ще ви задействат.Дистанционно.
26
0
 
8
 
! Отговори
Ам! преди 3 години
Тогава кило швейцарско сирене вместо ваксина. Безплатно като ваксината, естествено.
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя който го е създал това чудо, едва ли е оставил много полезни ходове на тия които ще опитат да се справят с него!Трябва да наблюдаваме кой ще ни предложи"лекът"и някой ден да му потърсим отговорност!
24
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не споменаваш тези маски дали имат някакакъв негативен ефект върху носителя? Освен това на мене ми се виждат много нехигиенични. Свинска работа. Плюнките ти полепват по маската и си ги носиш на лицето като талисман. Нито можеш да ги избършиш. Стават обриви и всякакви други възпаления
23
3
 
21
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Май само умирането предпазва от вируса. Желателно е авторът на статията са го пробва.
22
11
 
16
 
! Отговори
Ваксините преди 3 години
Не са спасение, защото има хора, които са преболедували дори и не са изградили имунитет, но има и такива имунизирани с 2 дози които не изграждат имунитет. За да се справим с тази гадна пандемия са необходими и лекарства, не само ваксини, но и спазване на мерките в близките 1- 2 години.
21
4
 
31
 
! Отговори
Fake news преди 3 години
Ваксините са отрова и самоубийство
20
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всекидневно общувам с заразени но вечер задължително удрям 200 грама домашна -подчертавам- домашна чиста гроздова ракия - препек. Не си правете експерименти с тази ракия от магазина защото не грантирам предпазване от вируса- Вируса го е страх от домашната ракия и се разпада като пяна. Това ми е ваксината от 1 година.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са като нашия Ботокс: гледаш го мъж, пък отзад дими като ауспух на трабантче...И масло капе, масло...
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната безсмислена статия. Какво са установили - нищо! Или ще преболедувате вируса или ще се ваксинирате, останалите няма как да носят маски цял живот или да се живеят в локдаун. Човек сам избира съдбата си!
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са като нашия Ботокс: гледаш го мъж, пък отзад дими като ауспух на трабантче...
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последната година много медици акаха на медицинските практики последните 100 години да си скъсат дипломите.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте 2025-та, тогава ще дойде новото нормално. Който преживял - преживял. Другите ги пишем с ковид, а ако са ваксинирани - измисляме нещо друго.
14
4
 
36
 
! Отговори
... преди 3 години
Как тогава Китай се справи с вируса и икономиката и от една година работи на 110%, без да има нови вълни?Как шведите без да тормозят населението си неадекватни мерки оцеляха и положението там не е по лошо от ЕС, че даже е по добро в сравнение с редица държави?Как положението в Русия не се е влошило,въпреки че там спряха да спазват мерки?Как в САЩ все още имат по 80хил. случая на ден, въпреки че са изтряскали 180млн дози ваксини(толкова имаха и при 0 ваксинирани). Накрая мангъра ще се окаже прав.
13
1
 
29
 
! Отговори
Недомислица преди 3 години
"Защо ваксините не са единственото ни спасение от COVID-19?"Защото вирусът мутира пробива през ваксините! Защитата чрез ваксини се провали.
12
7
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Айде стига с тия ваксини бе!? Статистиката ясно показа, че си имаме работа с един неособено опасен вирус със сходна, дори по-ниска смъртност от някой грипове.. Анатема!
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кво стана с "да се върнем към нормалния си живот"?