Достатъчна ли е една доза от ваксините?

8% от американците не са се явили на втора доза
106
Достатъчна ли е една доза от ваксините?
Снимка: БГНЕС

Много от одобрените ваксини трябва да се поставят по два пъти за осигуряването на добра защита от коронавируса. Но не всички си слагат и втората доза, а това носи риск, пише в свой анализ DW.

Според статистиката 8% процента от американците, които са си поставили първа доза от ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech, не са се явили за втора ваксинация. По информация на "Ню Йорк Таймс", става въпрос за около 5 милиона пациенти.

Още по темата
Според Ангела Расмусен, вирусоложка в университета в Саскачеван, причините за това са различни. Някои вярват, че защитата, която една доза осигурява, е достатъчна. Други се притесняват от повторната поява на странични реакции, а има и малка група хора, посъветвани да не си поставят втората доза по медицински причини. Важният въпрос е: защитени ли са тези хора от зараза с коронавирус?

Достатъчна ли е и само една доза?

Експертите са категорични: при повечето от одобрените ваксини поставянето на две дози е необходимо, за да се осигури по-добра и продължителна защита. Данните, събрани дотук, все пак свидетелстват, че и първата доза защитава до известна степен. Все още не е ясно обаче за какъв период от време.

Две изследвания на британския статистически институт и на Оксфордския университет показват, че първата доза на ваксините предизвика силна имунна реакция. Според едно от проучванията, броят на симптоматичните инфекции с коронавирус спада със 72 процента след първата ваксина на Pfizer/BioNTech или AstraZeneca. След втората имунизация с препарата на Pfizer/BioNTech този процент достига 90. За AstraZeneca все още не са налични достатъчно данни.

Втората доза осигурява трайна защита

"Както при всяко друго инфекциозно заболяване, в началото (след първата доза - б.р.) защитата е висока, но след това спада", казва Коен Пауълс от Оксфордския университет. След втората доза количеството на антителата се покачва значително, особено при по-възрастните хора. Втората ваксина е необходима, за да се гарантира дълготрайна имунна защита, подчертава и Расмусен.

При това ефективността на втората доза не би намаляла, ако тя бъде поставена по-късно. Някои правителства, сред които британското, решиха да удължат периода между двете ваксинации, за да осигурят поне базова защита на по-голяма част от населението. Но тази защита може да се окаже по-ограничена, отколкото се смята.

Мишел Уорнър, който работи в интензивно отделение в Токио, казва по този повод следното: "Човек не е имунизиран, докато не е напълно имунизиран". Уорнър информира, че се е случвало да приемат пациенти в интензивното отделение седмици след получаването на първата доза от ваксината.

За преболедувалите една доза е достатъчна

Съвсем различно е положението при хората, които вече са прекарали Ковид-19. Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва те да бъдат ваксинирани само с една доза и то не по-рано от шест месеца след инфекцията. "Вече изграденият имунитет след прекарване на инфекция гарантира много добър имунен отговор и след еднократна ваксинация", е становището на експертите.  

Изследване на медицинския център "Чедарс-Синай" в Лос Анджелис, в което са се включили над 260 души, сочи, че поставянето на една доза на пациенти, които са боледували от коронавирус, осигурява "сходен имунен отговор като този при хора, които са получили препоръчителната втора доза". Тези заключения са добра новина за държавите, в които има сериозен недостиг на ваксини. Защото ако на преболедувалите се поставя само една доза, това означава, че много повече хора могат да бъдат ваксинирани и да се осигури по-високо ниво на групов имунитет, обяснява пред DW Джонатан Браун, който е съавтор на изследването.

Ангела Расмусен впрочем смята за не толкова обезпокоителна информацията, че осем процента от имунизираните в САЩ не са си поставили втората доза. "Това все пак означава, че мнозинството хора си поставят и втора доза, което е много добре в сравнение с други ваксини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само днес: бонус съсирек в мозъка! :D
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е отсега е ясно, че няма да е достатъчна. Всяка година поне по две. Веднъж като си почнал, не се спирай.
80
4
 
0
 
! Отговори
Doomer преди 2 години
Интересна работа; Конспираторите се мислят за най-независими, просветлени и самостоятелни, а е повече от ясно, че и един от тях не мисли сам. Кошерът им мисли вместо тях, фейсбук мисли вместо тях, жълтите им медии мислят вместо тях. Те само прочитат и идват навсякъде да го тръбят по разни коментари, постове и т.н.Все съм вярвал, че никога няма да има толкова елементарни и скучни хора, че най-голямата им гордост да е, че не били ваксинирани и да обикалят да обясняват на всеки, колко са специални
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Stoedin Аслед ощъй де-интереса клати феса. няколко месеца.пак наново. Абе те нали твърдяха, че от короната не се получавал имунитет, пък като рекоха бигфарма, че ще произвеждат ваксини, изведнъж забравиха какво са казали в началото. Тъй де-усетиха се в тая работа има много пара. А вие им обслужвайте интересите и си вервайте, че го правят за ваше добро.
78
10
 
3
 
! Отговори
Stoedin преди 2 години
2 месеца след АЗ 1ва доза при мен антителата са 250+ (по Roche), което е добре надявам се. След 10на дни - 2рата.
77
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, бе нали ваксинацията е доброволна? Защо тогава е тази настървена агитация? И журналистите като бесни *** питат всеки дали се е ваксинирал. Всеки, който е поне малко запознат с последствията от прибързаните ваксинации ще се замисли сериозно дали да се ваксинира. Човечеството вече има достатъчно горчив опит с това. Няма да обяснявам, ако можете да четете-направете го.
76
6
 
16
 
! Отговори
12 преди 2 години
Някой замислял ли се е, че ваксинираните като започнат да кръводаряват и да се прелива с тяхна кръв не ваксинирани последните и те са в кюпа.Ама измислено.
75
6
 
16
 
! Отговори
12 преди 2 години
Моето наблюдение за този вирус е, че заболелите пушачи са много малко, всички болни които познавам са не пушачи.
74
8
 
18
 
! Отговори
123 преди 2 години
Това не са ваксини, а отрови които убиват бавно.
73
3
 
15
 
! Отговори
ggg преди 2 години
Моля ваксинирани ид......и с 2 дози да потвърдите,имате ли или нямате антитела,вече знам доста ИД.....и,нямат антитела.НИКАКВИ вече 3-4 месец.
72
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега няма ваксина в света която да осигурява защита с/у коронавируса. ЛЪЖАТ ВИ!
71
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцкайте ваксините на феновете на Герб ... Това е умно и ефективно за човечеството .. Всеки фен поне с 1 ваксина .. Не спестявайте ... :)
70
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛешаВаксините ... Само за Гербави *** ... Боцкайте ги като за последно ... Колкото повече ваксинирани, толкова по-малко ибрекчии на Герб ... :) Работа, работа, работа .. Или по-скоро .. Ваксини, ваксини, ваксини ... Утре ще им порастнат Хриле ...
69
9
 
20
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Няма да пазя никой от несъществуващи неща, не ми пука за измислени вируси. Имам си имунитет, подарен ми от Господ, запазен от предшествениците ми, добре закодиран, без дегенерации и междурасови бъркочи. Ако искам ще се разхождам между чумави и ще дишам дълбоко. Живота си е мой.
68
15
 
16
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Както казах, не пожелавам и на най-големия си раг да се зарази от това. А ти ако целиш да се правиш на интересен/а, давай. Но трябва да се разебре, че има вирус и той е опасен. Вие безсмъртните и вие ще го разберете някой ден. Ама тогава ще оревете света... Просто се пазете.Пазете и другите.
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 72Я пак! С какво си се заразил? Откриха ли го вече този вирус?
66
13
 
20
 
! Отговори
До леша преди 2 години
Явно не си го карал. Само човек, който не го е карал може да е толкова самонадеян. Пожелавам ти никога да не се сблъскваш с това. Аз съм млад силен мъж 30 годишен.Нито пия, нито пуша. Боледувам рядко. Като се разарих от това, щях да умра. Буквално си бях решил, че ще си умра в онова отделение с кислородния апарат. Изобщо не трябва да се подценява този вирус. Трябва да се гледа сериозно на него. И не пожелавам дори и на най-големия си враг да се зарази от тази гадост.
65
14
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Годишното чистене на токсините при мен протече за две вечери. Първата вечер 38.5 температура (невъзможно да се свали с каквото и да е) + треска, втория ден 38.5 без да ме тресе и да ми е студено. Бях се зарекъл, ако това продължи и трети ден, да го размажа с алкохол, но не се случи.Ако на тази смешка и виката коронавирус и лудите се инжектират заради това ...жал ми е за тях.Зависи с колко токсини ще ви натъпчат с водата, кемтрейлс и колко ГМО храни приемате. Господ е закодирал да ги чистите
64
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз и без дози нямам проблеми, хипохондриците да си бият и по 5 ако искат от всички видове
63
4
 
7
 
! Отговори
Неанонимен преди 2 години
Всеки граждански самолет има тайната държавна заповед да пръска с препарати срещу въшки, кърлежи, комари, мухи и коронавируси.Вижда се дирята с препарата във въздуха.===============================Ноо готина гавра с полуидиотите.