Как страхът помогна на Китай да се справи с колебливостта относно ваксините?

Нови огнища на COVID-19 доведоха до скок на имунизациите
23 май 2021 16:47, Нели Христова
52
Как страхът помогна на Китай да се справи с колебливостта относно ваксините?
Снимка: БГНЕС

Докато колебливостта на населението относно ваксинацията забавя степента на имунизацията в някои западни страни, Китай влиза във фаза на ускорение.

Над 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19 сега са приложени в Китай, според Националната здравна комисия - повече, отколкото в САЩ, Великобритания и Германия взети заедно.

Разбира се, 400 милиона дози не покриват дори половината от населението на Китай, което е 1,4 милиарда души, но процентът на ваксинация се ускорява. Китайските власти съобщиха, че първите 100 милиона души са били ваксинирани на 27 март. След това са необходими още 26 дни, за да достигнат 200 милиона, а след това 17 дни, за да достигнат 300 милиона.

Последните 100 милиона дози бяха приложени само за девет дни.

Въпреки че централното правителство и местните власти са постигнали съгласуван натиск за ваксинация, напоследък тази кампания е подпомогната от друг фактор - страхът.

Провинциите Анхуей и Ляонин са отбелязали голям скок на имунизациите през последните две седмици, след малки локални огнища на COVID-19 - съответно 17 и 25 случая. Но тези няколко случая са всичко, което е нужно на Анхуей за да ваксинира над 1,1 милиона души за ден на 16 май, докато средната дневна ваксинация в провинцията е била над 840 000 през последната седмица.

В Шенян, столицата на провинция Ляонин, има повече от 100 000 имунизации на ден от 12 май, според държавната информационна агенция Синхуа.

Въздействието на новите огнища се усеща и в цялата страна: само в петък 14 милиона души са били ваксинирани в цял Китай, дни след като новините съобщиха за случаи в Анхуей и Ляонин.

А в Пекин почти 80% от хората над 18 години вече са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19, съобщава държавната агенция Global Times тази седмица, приближавайки столицата до желаната цел за постигане на стаден имунитет.

Факторът на страха не работи само в Китай.

Тайван, който има особено ниски нива както на предаване на COVID-19, така и на ваксинация, постави столицата си Тайпе под частично блокиране тази седмица, след като бяха открити стотици нови местни случаи.

Това доведе до наплив за имунизация сред населението, което предполага, че най-доброто решение за справяне с колебливостта относно ваксините може да бъде това, което правителствата искат най-малко.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китайците ли трябва да са ни за пример?
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашизъм Холмс.Така се справяме с всичко .Китай е затворено диктаторско общество с хиляди забрани и без фейсбук.Само партийната социална мрежа е позволена!Никога повече ковид измама,никога повече ваксини ,никога повече Бил Гейтс!
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Промоция на китайската диктатура. Срам за драскачите.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Промоция на китайската диктатура. Срам за драскачите.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С бой и тормоз всичко се постига, нали така...
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страхът преодолявал колебливостта относно ваксините. Кой е този страх и кой го изпитва? Слабоволевите и немислещите трезво сигурно са пълни с него. И какво от това? Кой им е попречил да потушават това чувство с чести ваксинации? Може би те са хора, които рядко са виждали починали и са се грижили за болни и затова са твърде страхливи... те си знаят. Носели сме на ръце болни от рак близки, грижели сме се за тях, погребвали сме ги; такива страдания не са нищо ново под слънцето. Стига с новия страх!
23
4
 
23
 
! Отговори
Ваксини преди 2 месеца
"Как страхът помогна на Китай да се справи с колебливостта относно ваксините?" По-жалък опит за пропаганда рядко се вижда. Защо тази статия се появява точно сега? Защо е с това заглавие? Изобщо не ни интересува истерията, свързана с коронавируса, която занимава ваксърите; каквото е било, е било; и каквото ще бъде, ще бъде! Тази статия подготвя почвата за есента у нас. Отсега се започва с всяването на страх, та някои да се хвърлят в експеримента, при все че са здрави и няма нужда.
22
1
 
8
 
! Отговори
Pe Dali преди 2 месеца
Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страхът е основа на демокрацията и свободата в наши дни. Сами сме си виновни.
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даа, който не иска да се ваксинира първо го затваряме, ако не се вразумява-до стената с дуло на челото. Така се нещата в 21 век. Личната свобода не е част от дневния ред. Предстои революция. Всеки ще трябва да избира страна, дори заспалото бг стадо.
19
2
 
16
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
До Бау Никой не е поискал мнението ти, за да го натрапваш. Не представляваш интерес; само си губиш времето. Езикът ти е беден и доводите - слаби...
18
18
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
Бавно, но ще се оправим. Това ще е последното нещо, в което няма да участвате .. Нещо като икономиката. Какви били управляващите, ама него не го управляват, защото той не е роб. :D Аз съм бил трол и ми плащали да убеждавам подобни хора... Вас не мога да ви убедя даже, и че небето е синьо.
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Охооо, вече признавате даже, че с изкуствено създаден страх у хората въвеждате новия световен ред. Браво! Няма скрито покрито. Вече е минал критичният момент.
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бау - Бизнес за десетки милиарди долари на година - и ти си най-добрия пропаганден трол, който са пуснали. Не ни уважават много май. Не че при нас е голяма печалба, но все си мислех, че ще могат да си позволят малко по-добро ниво. Или просто наистина няма откъде да бъде убеден интелигентен човек да проповядва зловредните експерименти, дори срещу заплащане?
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не искам да се Ваксинирм, защото здравето ми е ценно и не се продава за сметка на печалба м/у ЕС и Корпораций !!!! Не искам Заплатата да ми да влиза във Банката , процента си е за Мен , а Не да го харизвам на Банката ! Па кой иска да дава Аз Не съм благотворително дружество за Тях !
14
17
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
Хората си оправят икономиката, а Ганьо не иска да е роб.... Понеже той е независим и много богат. :D
13
2
 
12
 
! Отговори
ГРИПА>>>КЪД преди 2 месеца
Абе, там спряха ли да падат мъртви докато си ходят, или това беше лъжа
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КрасиКитай и Иран бяха ударени първи, що ли?
11
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китайците са си роби,не могат да бъдат сравнявани с нас. Изобщо не са за пример.
10
6
 
10
 
! Отговори
Краси преди 2 месеца
Китайците донесоха това бедствие !