Все повече учени задават въпроса: Изтекъл ли е COVID-19 от лаборатория?

Потайността на Китай засилва теориите на конспирацията
29 май 2021 17:20, Нели Христова
78
Все повече учени задават въпроса: Изтекъл ли е COVID-19 от лаборатория?
Снимка: БГНЕС

Съединените щати са по-близо от всякога до победата над COVID-19, като половината от населението на страната е имунизирано, а повечето ограничения са премахнати.

Но целият свят е по-далеч от всякога в това да знае как е възникнал коронавируса - което е толкова страшно, колкото и всичко друго, тъй като има все повече предположения, че той не се е появил по естествен път, а в лаборатория. Както твърдят много експерти още от началото на пандемията.

С нарастваща спешност САЩ призовава за повече проучвания, които да разкрият повече за бъдещи пандемии и по-открито обмисля идеята, че грешки или авария в китайска лаборатория са причинили пандемията COVID-19.

Китайското правителство казва, че случаят е приключен.

Каква е новата информация?

Доклад на американското разузнаване установява, че няколко изследователи от китайския Институт по вирусология в Ухан са се разболели през ноември 2019 г. и е трябвало да бъдат хоспитализирани с тежки симптоми. Не е ясно дали те са били заразени с COVID-19, а от лабораторията категорично заявиха, че докладът е лъжа, която се опитва да прокара т. нар. теория за изтичане на вируса от лаборатория за произхода на болестта.

По-рано специалисти, свързани с института, заявиха, че той не е влязъл в контакт с COVID-19 до 30 декември.

САЩ всъщност бяха осигурили известно финансиране за изследване на коронавирусите и тяхното предаване чрез прилепи, което беше стигнало до Института по вирусология в Ухан.

Във вторник  д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, заяви, че би било неприемливо да не се финансират по-ранни изследвания на коронавируси в прилепите в Китай. "Не искате да изучавате прилепи в окръг Феърфакс, Вирджиния, за да разберете какъв е интерфейсът животно-човек, който може да доведе до скокове на вируси между видове", каза Фаучи и добави, че САЩ трябва да отидат "там, където е действието."

Отделно, в Белия дом, Фаучи каза, че много учени все още вярват, че болестта е възникнала по естествен път, но също така е наложително да се стигне до дъното на историята с повече разследвания.

Съветникът на СЗО Джейми Мецл заяви, че теорията за изтичане на лаборатория е възможна, докато учените "мушкат и подбуждат, и изучават" вируси с добро намерение, имайки да цел да разработят ваксини.

"Тогава вярвам, че възможно е да се е случило случайно изтичане, последвано от криминално прикриване", казва Мецл, който е служил в администрацията на Клинтън в Държавния департамент на САЩ и е старши сътрудник в Атлантическия съвет, пред CNN.

Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в САЩ, също заяви тази седмица, че не е убеден, че болестта е възникнала по естествен път и настоява за повече разследвания.

Официалната версия за произхода на COVID-19 не е достатъчно добра

В задълбочено проучване, проведено от СЗО съвместно с китайското правителство, публикувано през март, се изследва различен възможен произход на болестта и се стига до заключението, че макар все още да не е доказано как вируса е еволюирал, е вероятно той да се е прехвърлил на хората или директно от прилепи, или от междинен вид, който го е получил от прилепите и след това го е предал на хората.

Докладът на СЗО твърди, че теорията за изтичане на лаборатория е "изключително малко вероятно", но посочва липсата на заразени лабораторни работници преди декември 2019 г.  като аргумент срещу теорията. Сега докладът на американското разузнаване предполага, че лабораторните работници са били болни още през ноември.

Освен това, дори когато беше публикуван, служителите на СЗО призоваха за допълнително разследване и откритост от страна на Китай.

Ранно прикриване на вируса

В началото на огнището, за което Китай не е предупредил по подходящ начин света, китайски служители обвиняват за заразяването на множество хора пазар за морски дарове в Ухан, въпреки че това изглежда по същество лъжа, според Мецл.

Всъщност има достатъчно доказателства, че китайското правителство се е опитало да прикрие съществуването на вируса. През февруари CNN публикува свидетелствата податели на сигнали и лица, разказващи истината, които предупреждават за вируса, докато той се разпространява, плащайки цената за това, че са казали истината. Някои са изчезнали, други са били задържани от китайските власти, а трети са се заразили и са починали от COVID-19.

Този доклад включва данни за предупреждения от лекари в Китай в сравнение с бездействието на правителството.

"Какъвто и да е произходът на пандемията, този първи месец, когато Китай изразходва цялата си енергия, опитвайки се да прикрие нещата, вместо да реши проблема - това позволи на огъня от огнището да се превърне в кухненски огън, да се превърне в домашен огън, а след това в световен пожар ", каза Мецл.

Китай не желае да се подложи на открито разследване - страната настоява за строги параметри за по-ранното проучване на СЗО. Правителството на САЩ и други критикуваха липсата на прозрачност и СЗО също призова за допълнителни проучвания. Администрацията на Байдън отново се присъедини към СЗО, след като администрацията на Тръмп изтегли САЩ от глобалната здравна организация.

Нужда от повече проучване

Група изтъкнати учени със съответен опит разкритикуваха доклада на СЗО за това, че не е приел достатъчно сериозно теорията за изтичане на вируса от лаборатория - той беше прегледан едва на няколко страници в доклад, който има няколкостотин страници.

"Трябва да приемаме сериозно хипотезите както за естествените, така и за лабораторните ефекти, докато не разполагаме с достатъчно данни", пишат учените в Science Magazine.

Затворените врати също са помогнали за развитието на конспиративните теории. Колкото повече доказателства съществуват за теорията за изтичане от лаборатория, толкова повече тя убеждава хора, като сенатора от републиканския Арканзас Том Котън, който прокара идеята, че вирусът е създаден умишлено като биооръжие. Няма доказателства, които конкретно да подкрепят това твърдение и експертите все още твърдят, че е малко вероятно. The Washington Post публикува поглед върху това как въпросите - повдигнати от републиканци като Котън, както и от членовете на администрацията на Тръмп, а сега и от администрацията на Байдън - са довели до преоценка на произхода на болестта, които не са окончателно установени.

Д-р Пол Офит, експерт по инфекциозни болести от Университета на Пенсилвания в Перелман, заяви пред CNN, че е малко вероятно лабораторията на Ухан да е манипулирала вируса, за да го направи по-заразен, използвайки противоречива печалба от изследванията на функциите, но все пак ще трябва да се направят повече проучвания.

Това ще се случи отново

Въпреки че китайските власти не желаят да разрешат такова открито разследване, Офит заяви, че светът се нуждае от него, за да се предпази от нова пандемия.

"Това, което знам, е, че те трябва да позволят това", казва Офит. "Това вече е третият пандемичен щам, който се появи през последните 20 години. Първият беше ТОРС 1, вторият беше MERS. Мисля, че можем да предположим, че не сме приключили с това."

И продължи: "Мисля, че трябва да можем да знаем това за нова пандемия в момента, в който се случи. Искам да кажа, че е несправедливо, че трябваше да разчитаме на подател на сигнал в Китай, за да ни каже, че има вирус, който циркулира в Ухан и убива хората. Това забави нещата. Не ни даде шанса да действаме толкова бързо, колкото ни беше необходимо, и мисля, че те са виновни за това."


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А помните ли ,че когато беше пикът на епидемията в Италия първо дойдоха някакви китайски специалисти и ефектът беше никакъв.После дойдоха на помощ руски специалисти и те помогнаха на италианците,а не китайците!И колкото и да казват,че сме в челните места по смъртност такива картини като в Италия у нас нямаше.И дано и да няма,защото трагедията не е свършила!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Институтът по вирусология в Ухан съществува от 1956 година.Бил Гейтс тогава е бил на 1 година.Престанете да пишете глупости.Не съм фен на Гейтс,но той се занимава с други дейности.А и такъв институт освен да е държавен и да е под пълният контрол на китайската държава друго няма как да е истина.Китайските управляващи са вкарали в затвора първият лекар офталмолог който е алармирал за разрастването на епидемията и там той е загинал!Никой друг освен Китай не е виновен за тази трагедия!
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се правят всички учени по свата на утрепани ? Бил Гейтс е патентовал корона вирус преди доста години и естествено , че американските служби го пуснаха в Китай.
72
0
 
12
 
! Отговори
уф преди 2 месеца
Учените не си задават тези въпроси,те са наясно.Може би някои ученици от 2 -ри клас да се питат,дали вирусът е пуснат или не.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толкова ли са тъпи, че да си задават такива въпроси ако това е научният потенциал на планетата тежко ни горко от към наука.Да се обърнат с въпрос към нашият велик мамематик как се казваше, а Витанов той ще им врътне няколко математически варианта на този сложен въпрос.
70
2
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Пич какво те бърка г-н Адолф!?Предсказа ли бъдещето на Европа!?След толкова години май излезе прав!?Просто беше неудобен,затова го обявиха за злодеи!Чети трудовете му,без грам пропаганда е написал много истини,които са факт!
69
3
 
8
 
! Отговори
до 62 преди 2 месеца
Оказва се,че си прав! Намерих статията.За пореден път призовавам всички да не купуват никакви китайски продукти. Ако хората в целият свят постъпят така само след няколко месеца Китай ще бъде друга държава!Само световно икономическо ембарго срещу Китай би могло да промени Китай отвътре.Това ще принуди и корпорациите да изнесат производствата си извън Китай както например постъпи Самсунг!
68
2
 
9
 
! Отговори
Гуантанамо е Куба преди 2 месеца
Човек като чете тези материали и забрави кой е фактическият собственик на лабораторията в Ухан, може да обвини "режима" на Фидел Кастро и за безобразията в концентрационния лагер на територията на базата в Гуантанамо.
67
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китайците избиват хора по целият свят както Хитлер през ВСВ.И няма да се учудя ако списание Time обяви за човек на годината Си Зин Пин ,както през 1938 са обявили Хитлер за човек на годината.
66
2
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Икономическата война САЩ-Китай и ефектът на бумеранга!
65
0
 
5
 
! Отговори
Джон Сина преди 2 месеца
извинявамса за вироса
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ааа и прилагателното "мр ъсно" се заменя със звездички. Ха ха ха
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно и мо дератор е *** дума. Заменят я със звездички. Ха ха ха.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целия процес по създаването на Ковид е описан през 2015 VOLUME 21 | NUMBER 12 | DECEMBER 2015 nature medicine.Коментарът бива моментално изтриване от *** на сайта. Така, че побързайте да я намерите.
61
1
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 месеца
Кантарджиев каза, че в България няма и 20 хилияди инжектирани. Ето в тези моменти съм горд, че съм българин!!
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'Кой друг вирус е подпалил така света че чак самолетни компании фалираха. Кой друг вирус не изчезва вече година. Това ако е обикновено вирусче щеше ли да убие милиони.'Чумата, Испанският грип и още няколко. Такива пандемии се случват на практика през 100 години и последната е била през 1918-та (Испански грип, до 50 милиона жертви за 2 години, много по-зле от Ковид).
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 50 Професор Кухавейски, какви проблеми има Китай с изхранването на населението, че аз не знам? Знам, че Китай произвежда пшеница - 124 млн тона , ориз - 215 млн т, царевица -260 млн т, соя - 20 млн т. Или общо 620 млн т основни храни и 88 млн т месо. Друго не знам
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Никакъв вирус нямаМи тя не сеи ли причинява от вирус ?
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който най-много вика - той е виновния.
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обикновено вирусите се изолират за да се изследват! Досега вируса не е изолиран - факт! С някакъв синтез на rNA-части се опитват да сензибилизират човекопитеците т. е. нас! Формулата на синтеза е обаче строга тайна, за да не може някой който разбира да им намери грешките! Знаете какво е ROI-то (return of investment) на software и медицинската инвестиция по Бил Гейтс? При софтуера възвръщаемостта е между 3-7 пъти, а медицината е над 100 пъти! Който разбрал, разбрал!