Гърция прави задължителна ваксинацията за някои категории

Компаниите могат законно да изискват ваксина като условие за работа
10 юни 2021 13:01, Елка Василева
69
Гърция прави задължителна ваксинацията за някои категории
Снимка: архив, БГНЕС

Предстои задължителна ваксинация на здравни работници и работници в домовете за възрастни хора, обяви пред гръцкия парламент премиерът Кириакос Мицотакис.

По време на дебат за дигиталния COVID сертификат той подчерта, че „най-големият успех на медицината през 20 век са масовите ваксинации“, предаде кореспондентът на "Труд" в Гърция.

"Огромно научно постижение е, че сме разработили ваксини за по-малко от година. Това е чудо на науката. Скоро ще има официалната позиция по въпроса за задължителната ваксинация на здравни работници и работници в домове за възрастни хора. Правителството ще вземе решение с чувствителност и ясен приоритет в общественото здраве", каза Мицотакис.

Още по темата
Позовавайки се на "предимствата", на напълно ваксинираните, той посочи, че "дискусията ще започне скоро и официалната отправна точка е времето, когато всеки ще има достъп до ваксината, която иска да получи". "Ще призова нашите съграждани към нова ваксинационна вълна", добави той.

В същото време професорът по конституционно право Андонис Манитакис заяви пред Държавното радио, че "всяка мярка, която се счита за необходима за опазване на общественото здраве и която е подкрепена от комисията по здравни експерти, е законна".

Работодателите могат законно да забранят на служителите си да бъдат на работното си място, ако откажат да се ваксинират срещу COVID-19, каза той.

Манитакис не се съгласи с коментарите на министъра на развитието Адонис Георгиадис, който заяви, че частният бизнес трябва да има право да уволнява работници, които отказват да бъдат ваксинирани срещу вируса.

"Уволнението на неваксинирани работници би било крайна мярка. Подобна политика не е нито необходима, нито законна", каза Манитакис. Той дори добави, че компаниите могат законно да разделят ваксинираните и неваксинираните работници - например на смяна или етаж.

Въпреки това компаниите могат законно да изискват ваксини като условие за работа, каза професорът по конституционно право.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
ДО 49 преди 2 години
Кастрация за такива като тебе! Глупоста не трябва да се възпроизвежда !
40
17
 
2
 
! Отговори
Удри! преди 2 години
Точно така трябва да се процедира с балканците - чатал на врата! Ще ми размишляват чалго-сиртакопитеците върху ползите или вредата от ваксините за тях и другите. Как така ще се ваксинират, щом е полезно за обществото - по-скоро биха умрели от covid, отколкото да са полезни за здравето на другите!
39
1
 
11
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
здравни работници и работници в домове за възрастни ОК, разбирам, но разни фирми и тъпотии да разделят работници... е нали тези които са ваксинирани немогат да се разболеят и не разпространявали заразата, тогава защо да бъдат разделени, аз лично небих се ваксинирал сега, след поне 10 години може, след като мине време и се разбере как точно влияе на хората а и последно като си правих кръвни проби излезе че всичко ми е тип-топ..
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Византия нищо добро!
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реших! Отивам в Гърция на почивка
36
3
 
23
 
! Отговори
Не! преди 2 години
От мене едно голямо чао на ваксините... Подарете всичките ми дози, до една!
35
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Гърция
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
42 - след като си толкова загрижен за обществото я ми кажи като отидеш при Свети Петър обществото ще дойде ли с теб? Не разбрахте ли, че на тази земя идваме сами, за да вършим работа за себе си и сами си отиваме? Всеки трябва да поеме отговорност за собствения си живот и никой друг не е длъжен да го пази или спасява.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Производителите са написали . 95% защита . Ние поне сме допринесли с каквото трябва за обществото.
32
2
 
9
 
! Отговори
1234 преди 2 години
До Анонимен 40 Сега остава да покажеш къде "черно на бяло" ,производителите на ваксини са написали ,че не можеш да се заразиш и да предадеш вируса .Да се ваксинира или не ,трябва всеки да си решава сам за себе си .
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме е страх. Аз имам антитела бол след ваксината. Ама има хора, които са на химиотерапия, някои имат противопоказания за ваксина. Искате да ги убиете ли ? Хищници сте, да знаете.
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Тайланд всички, които работят в туризма задължително ги ваксинираха.
29
1
 
16
 
! Отговори
1234 преди 2 години
До Анонимен 33Ако самият ти си ваксиниран ,защо се страхуваш ,че някой не ваксиниран ще мине покрай теб ?
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко - всичко това са просто фишеци, за да настройват хората едни срещу други.Никой няма право по конституция да изисква някой да се подлага на каквито и да е медицински процедури. Така че за да се промени това, трябва основно да се променят цялото международно и местно право, всички конституции и т.н. Да не говорим за риска от социални бунтове. Елитът не иска такива неща, те си падат повече по манипулацията, отколкото по крайните мерки. Всичко е за да ни изплаши, та да се съгласим доброволно.
27
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз за щастие живея в западно европейска държава, където 92%от населението се е записало за ваксината и ваксинацията върви с пълна сила. Тука проблем с антиваксъри нямаме. Бг ще си остане гетото на Европа. Палячовци!
26
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, в много държави въвеждат ваксинпас или тест да идеш на концерт или на мач. Да ги въведат навсякъде. Не искам заразни неваксинирани да ми избълват вируси. Ако човек е преболедувал наскоро , ще има пас за антитела. Иначе не ги искам тия сектанти в обкръжението си. Че и агресивни!
25
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е в това, че и ваксинираните "ръсят зараза" - никой производител дори не смее да твърди, че това не е така. Защото е скодоумно. Иначе задълженията за хората са само с една цел - подсигуряване на максимално количество блеещи стадни единици за медицинските опити и, разбира се - пари. Ще ги плащате подва пъти годишно, ако се хванете нахорото с ваксините. За болест, която здрав и прав човек кара безпроблемно.
24
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тролъ от ГурътъЩото дори троловете от митологията са извървели по-дълъг еволюционен път от теб, нещастн.ата майка, дето те е родила и баща, задоволил физическите си нужди, взети заедно. Просто си прекалено малък, за да се разхождам до тебе, питеко.
23
3
 
31
 
! Отговори
23, преди 2 години
Тотални глупости пишеш,точно като ваксинаджийски *** или изкуфяла хипохондричка.Ваксините не гарантират спиране на разпространението на заразата-това е най-важното нещо. А колкото до това,кой колко трудно ще изкара едно заболяване-това си фе личен въпрос и всеки следва да си прецени сам.Ние,които вече го минахме,няма смисъл да се бодем и да участваме в експеримента с все още неясните химикали с неустановени последици.Вие като искате-участвайте.Никой не ви спира! Нагло е да се задължават хората
22
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че трябва да ги уволняват. Не може да се грижиш за болни или стари хора, и да ръсиш зарази. То си е убийство. Някой иска ли да влезе в болница за спешна операция например, и да умре щото сестрата не е ваксинирана и му е пуснала корона.