Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник
Обновена: 13 юни 2021 10:31 | 13 юни 2021 10:00, Камелия Цветанова
240
Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В очакване на облекчените правила за носенето на маските не закъсняха и първите стикери, обозначаващи местата, където персоналът е ваксиниран.

Идеята за стикерите дойде от Министерството на туризма и това на здравеопазването. Посланието е, че персоналът е ваксиниран или има антитела срещу COVID -19.

Още по темата

„Нашият курорт, нашето ръководство, цели да осигури една максимално сигурна среда за гостите”, заяви Владимир Георгиев, управител на хотел пред Нова телевизия.

Ако работеше в някое по-малко заведение, Владимир можеше да се надява да свали маската от следващата седмица, каквато беше заявката на здравните власти. Оказва се обаче, че не всички са готови да изпълнят условието - да се ваксинират. Сервитьорките Мария Минчева и Никол Танчева работят в сладкарница от няколко месеца.

„За момента смятам да поизчакам с ваксинацията и мисля, че всеки има право да преценява какво да прави със собственото си тяло и кога да се ваксинира”, споделя Мария.

Никол пък е твърдо против ваксините. Момичетата не харесват обаче и това, че още носим маски.

„Не е приятно, когато навън е 30 градуса да сме с маски. Получават се пъпки на лицето”, каза Никол.

От бранша се опасяват само от решение, да не стане задължение.

„Управителите на някои обекти вероятно ще започнат вътрешна кампания, за да направят всичко възможно персоналът да се ваксинира”, обясни Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник. А ще има ли дискриминация между ваксинирани и неваксинирани коментираха Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Ако говорим за ресторантьорския бранш, 90 % от клиентите вече са на открито и персоналът не е нужно да носи маски. Не е здравословно хората да стоят с тях по време на жегите. Отпадането на маските крие и риск, защото обществото може да остане с впечатление, че няма вирус и да реши да не се ваксинира. Тогава може да се окажем отново затворени през зимата”, каза Алибегов. По думите му има неточности в очакваната заповед, които трябва да бъда уточнени преди тя да влезе в сила. Според него трябва да се дефинира какво означава малко заведение и какво ще се случва, ако само един член на персонала, например, не е ваксиниран.

„Не смятам, че ще има дискриминация между ваксинирани и неваксинирани. Нормално е да не е нужно да си правите PCR тест, за да преминете границата с Гърция, ако сте имунизирани”, каза Шаркова.

Тя коментира и как ще се проверява кои членове от персонала са се имунизирали.

„Ваксинационният статус е част от личната информация на човек. Затова работодателят не може да изисква подобен документ от служителите си. Контролът ще се осъществява от РЗИ”, уточни адвокатът по медицинско право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кое му е нормалнотоВъобще няма логика ваксинираните да не им се прави тест. Познавам такива, дето си биха ваксина и нямаха нито антитела, нито каквато и да било реакция към ваксината, все едно са инжектирани с физиологичен разтвор.Процентът на ефективност на тези чорби, дето им викат "ваксини" е около 75-80%, значи всеки четвърти-пети ваксиниран няма имунитет.От което следва какво: ЦЕЛТА Е ВСИЧКИ ДА БЪДАТ С ПОСТАВЕНИ ВАКСИНИ, А НЕ ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ ОТ КОВИД.
116
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянно се натрапват тези ваксини. Според мен всеки трябва да си решава сам за себе си,без да убеждава другите да се или да не се ваксинират. Аз няма да се ваксинирам,но не давам съвети и не убеждавам другите да направят нещо. Много добре знам колко са "загрижени" за мен всички,които имат нещо общо с тези ваксини,а и не само.Бях прочел тук коментар,че управляващите и лекарите били много загрижени за здравето на хората.Ако наистина този, който е написал коментара, действително го и мисли...
115
5
 
13
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Пред всеки ваксинариум по една мобилна кебапчийница и по една мобилна шкембеджийница и 80-те %, за които преди 2 години спомена професор Иво Христов ще се изредят за нула време!
114
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ли пак безплатни кюфтета и кебапчета срещу ваксинация?
113
3
 
28
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Помня че в началото на пролетта на миналата пролет пенсиите по старческите домове в Италия, а и на други места по света масово изпокапаха, а всеки знае, че всички пенсии в тези домове са масово ваксинирани регулярно не само против грип, който има поне малко гънки горе ще си направи точните изводи!
112
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо за Бога ни репресират така с този вирус и препарати? Откога на държавата й стана толкова мил животът на гражданите й? Има хора, които умират от глад и миз ерия, а не от Ковид - защо не направят спасителна кампания за тях? Ако ваксинита си предпазва ваксинираните, тогава те от какво се страхуват и защо им се внушава, че още трябва да са на щрек? Значи ваксината напълно се обезсмиля!
111
5
 
10
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Според мен по три кебапчета и по една паница шкембе чорба ще свършат работа, добитъкът заради търбуха си ще направи всичко, което поискат от него!
110
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че ваксинираните не трябва да носят маски.Да им сложат по един стикер на челото с срок на годност до следващо ваксиниране за да могат неваксинираните да се пазят от тях.
109
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а замислял ли си се ,че това затишие може да стане постоянно ако над 70% от Европа са ваксинирани
108
3
 
28
 
! Отговори
Кое му е нормалното преди 2 години
Ваксиниран да не си прави PCR тест.Толкова ли е сигурно, е всеки получил васкина има антитела?А преболедувалите кво ги правим - дискриминираме ги по всички показатели.
107
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразата сега е в затишие и така ще е до края на лятото. Хората ще се ваксинират през септември-октомври. Щом държи 6 месеца ваксината те ще си осигурят по-голямо спокойствие през октомври, ноември, декември, януари, февруари и март. Българите не сме толкова заблудени, знаем кои са тежките месеци свързани с респираторните заболявания. Лично аз ще се ваксинирам в края на септември, за да изкарам до следващата пролет.
106
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
забелязва се обаче ,че по богатите държави са на 50-60% вече а най бедните като Румъния и България съответно предпоследна и последна като румънците са пред нас както е и по стандартМай ще излезе вярно онова за "материяла"
105
5
 
19
 
! Отговори
Дим преди 2 години
Ваксинираните също могат да разпространяват вируса и да боледуват от него, макар и по-леко в повечето случаи!Маската е средство за намаляване на разпространението на вируса, т.е. няма никаки научни причини ваксинираните да не спазват маерките важащи за всички останали!А който е тръгнал да се ваксинира само за да не носи маска - е, ваксината акъл няма да ви налее! Иначе съм за ваксинираното - но информирано и изцяло по собствено желание и обеждение!
104
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 117 - Няма никаква причина ваксинираните да не носят маски - след като дори тези с поставена ваксина можели да се заразяват, макар и в по- лека форма, и да разпространяват вируса, значи и те ще носят маски. Анадъм му?Даже според точно тия зомбясаните с поставени "ваксини", трябва да носят маски ДО ЖИВОТ!!!ТО БУЛЬОН СИ БИЛО ДЪЛБОКО-МУСКУЛНО, ПЪК СЕ ЗАКЪХЪРИЛО, ЧЕ МАСКАТА МУ ПРЕЧИ ***!!!
103
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ваксинираните да са освободени от носенето на маски!
102
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БауМи и аз не съм ваксиниран, а последните две години нямам даже една лека настинка.За какво ми е ваксина?
101
1
 
5
 
! Отговори
hahaha преди 2 години
сега 5 джи ще изключва НЕ-ваксинираните. Персоналът ще злоупотребява с картите им!
100
3
 
25
 
! Отговори
Дупю ГъзеФ преди 2 години
Тези експериментални бульони не са, никога не са били и никога няма да бъдат ваксини'.Бен Франклин навремето задал въпрос:Колко крака ще има овцата, ако приемем, че и опашката е крак?Отговорили му - 5 крака. Коментарът му бил, че краката си остават четири, без значение какво друго приемаме ние за крак.Така и с тия "ваксини". "Ваксинирани" хора починаха с ковид, те би говорят за сетрификати, на тия, дето починаха май трябва посмъртно да им връчите сертификати, познавам няколко такива.
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БауДа директно си ***.
98
3
 
8
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Желаеме партия ГЕРБ да е на последно място ,а тиквата и компания в затвора.