Няма да затягат мерките заради новия щам на коронавируса

Без паника засега, но ако има ръст на случаите, може да има още ограничения
80
Няма да затягат мерките заради новия щам на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Няма причина за паника, не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

Още по темата

Кацаров, заедно с европейския комисар по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириакиду посетиха ваксинационния кабинет в столичната болница "Св.Анна". По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за случай на индийския вариант, потвърден в Плевен.

Засега това е изолиран случай, не е тежък, но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента, каза още Кацаров.

Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази, допълни Кацаров.

Той е възложил да се работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната.

Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия, обясни той.

Както по-рано съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести, пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница "Д-р Георги Странски" - Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След повторен анализ в международната генна банка GISAID, през юни е установено, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още "Индийски вариант".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** който иска да се ваксинира бе ти ли ще казваш на всеки какво да прави?
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не са щамове, варианти, модели и какво ли още не, а ваксината на базата на първия щам, вариант и модел върши работа за всички щамове, варианти и модели. Чудо! Медицинско чудо. Силно изменчив вирус с една ваксина, а грипа (и такова нещо имаше до преди година) няколко на брой, според щама, варианти и модела - А, Б и какъвто друг фабричен номер сложат. Нещо кати другото медицинско чудо, което как не ни е минало през акъла преди 50-60г да се отървем от много вируси - маската. Как не се сме сетил
24
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не очаквайте от хунтата на Радеффф някакви мерки, човешкия живот за тях не струва и 5 стотинки
23
19
 
6
 
! Отговори
Отлично решение преди 2 години
Никакви затягания на мерките. Само така ще се освободим от БеГеМамите, антиваксърите и чалгарите.
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината не дава свобода , секирита дава свобода... Колко нации ги излъгаха напраскаха им ваксините и ги затвориха като кучета...
21
17
 
11
 
! Отговори
до Антиваксърите преди 2 години
Радвайте се пичуе, стана на ваща - наесен България ще е с изключително нисък процент ваксинирани. Та ако почнат пак вълните, да си знаете на коя съвест ще са жертвите. Не, че имате съвест де - старците да ***. И без това товарят пенсионната система. Нали така?
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв ръст , къв нов щам... ей ако не спрете нема да ви има търпи се до едно време , вече на всички им е силно писнало , хопохондрици ненромалници и всякакви вече се навъдиха ставаме все по разделени ще се избием накрая и всичко не заради нашето здраве а за трупане на парички. Айде спрете мислили за мен оправете здравеопазването пък хората си имат глава на раменете, кой иска да умре. В началото всички спазваха защото не знаеха, видяхме какво е... измряха повече от липса на лекар не от ковид
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя цирк без революция няма да свърши.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ужасена и удивенащом не те сърби предната настройка значи не е индийския щам , дишай спокойно
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кириакиду да не дава Тон за песен ба Българите , а да си глкеда нейните *** ! Всички па свикнахте да давате на Българите акъл и да им заповядвате кво да правят бе ейййй аман от катили
16
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАто гледам нагласите, наесен ще се повтори ситуацията от миналата есен. Вируса ще мутира поне още веднъж, което вече прави доста дълга верига от първоначалния вариант, т.е. доста различен от оригинала. Това значи, че ще "повтаря" и вече тея, дето са били болни от тогавашния вариант. Според мен нагласата вече не трябва да е "вируса", а по-скоро множеството вируси, което усложнява нещата неимоверно. Като нищо може да стане да караш 2 пъти един след друг различните варианти.
15
0
 
19
 
! Отговори
Ужасена и удивена преди 2 години
Хора, засърбя ме седалището! Това не беше ли симптом на индийския щам?
14
2
 
17
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Излизат точно днеска когато тази фанариоtska жидova гnus е на посещение.А те са го били тествали края на април - преди великденските празници.И 45+ дена след това гледам нямаме БУМ на новозаразени....Тогава идва логичния въпрос - това наистина ли е "опасния" индийски щам? Или там стана същото като на няколко други места след като почна масовата маймунизация ?
13
4
 
22
 
! Отговори
БАРБАРОН преди 2 години
МАХАЙТЕ МАСКИТЕ - СТИГА С ТВА ЗОМБИРАНЕ !
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров затваряй болниците че стана страшно! Личните лекари онлайн!
11
2
 
15
 
! Отговори
Марионетките в ЦСЗ преди 2 години
Веднага трябва да се изкъртят пейките в парковете, иначе тая "зараза" няма да изчезне.
10
2
 
16
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
О да ще затегна въжето около врата на кацаров
9
1
 
7
 
! Отговори
Гешев, закон и ред преди 2 години
От утре пълна блокада на Плевен по примера с Банско, за да се ликвидира огнището!
8
2
 
15
 
! Отговори
Притеснена преди 2 години
Незабавно да се отмени приема в болниците и плановите операции! Затваряйте фитнесите и ресторантите, че пламнахме от чудовищния щам! Ето и аз започнах да се задушавам! Не мога да дишам! Ам-гъл, ам-гъл...
7
12
 
7
 
! Отговори
Бау преди 2 години
за младежите вирус и проблем няма. Старите и болните да ***. За какво му е ваксина като е здрав? Младежки егоизъм.