Акад. Петрунов: Колективен имунитет у нас през 2022 г.

Официално одобрените ваксини пазят и от индийския щам
18 юни 2021 15:00, Елка Василева
95
Акад. Петрунов: Колективен имунитет у нас през 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Не по-рано от септември 2022 г. пандемията ще може да бъде сведена в България до ендемия, т.е. да бъде поставена под контрол, прогнозира акад. Богдан Петрунов в интервю за "Монитор". За тогава той предвижда и постигане на имунизационно покритие от 50-60% на населението.

Според него не е реалистично наесен тази година да бъде постигнат колективен имунитет. „Няма как да го постигнем, защото към днешна дата имаме не повече от 10-12% имунизирано население. Не мисля, че може да го постигнем по-рано от следващата година, дори и да се положат големи усилия за това“, каза Петрунов.

Още по темата

„Трябва да се работи за организацията на масовата имунизация и убеждаването на хората да се ваксинират. Много е притеснителен фактът, че голяма част от населението и то млади, интелигентни хора, отказват да се имунизират. Сред причините да бъде толкова негативно отношението към ваксините са противоречивите сигнали, които идват от страна на лекарите и журналистите. Хората получават взаимно изключващи се сигнали. По темата трябва да говорят само компетентни професионалисти“, смята Петрунов.

Що се касае до ваксините той казва, че сега съществуващите, тези, които са официално одобрени от ЕМА, в голяма степен покриват и 4-те регистрирани досега варианта на COVID-19.

Според него не е трябвало толкова бързо да се отпускат мерките. „Виждате, в Европа се затягат мерките. Знаете, в Москва кметът обяви пълен локдаун миналата седмица. В Англия също затягат мерките, не ги отпускат“, каза Петрунов. Според него носенето на маски трябва да остане задължително още дълго време на обществените места, тази мярка трябва да остане, защото никой не носи печат на гърдите си, че е ваксиниран.

Акад. Петрунов обясни, че имунният отговор при различните ваксини е различен. „РНК ваксините дават най-висок имунен отговор и са най-безвредни, защото в организма не се вкарва нищо живо. При векторните и протеинните ваксини се вкарва друг организъм в човека. Най-мощен имунитет предизвикват живите ваксини, но те са много опасни и могат да доведат до тежки последици. Затова се търси компромис между силния имунен отговор и страничните реакции на ваксината. Има разлика във всички ваксини, по различен начин имат имунна активност и ефективност. Например за китайските ваксини официално заявяват, че техните ваксините имат 50-60% ефективност срещу коронавируса“, каза Петрунов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
14
 
! Отговори
еди преди 2 години
аман от изкуфяли старци ,нека си пие хапчетата за склерозата
23
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерал-лейтенант Джон Фрюен от Австралийската армия, съобщи за започването на военна операция COVID Shield на територията на Австралия. Операцията цели да се инжекрират максимален брой хора. Очаквайте скоро и в Европа. Ако журналистите, математиците и изкуфелите професори не успеят, ще се намеси армията. Ще повярвате в ковида с дуло опряно в главата ...а може и да не повярвате.
22
2
 
22
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
Защо напоследък обръщат внимание само и единствено на 10те процента ваксинирани? Къде останаха оздравелите с естествен имунитет(390K), както и онези в пъти повече незнайно срещнали се с вируса. Нали до 10 пъти повече се бяха срещали с ковид-а и не бяха в статистиката. Уж т-клетъчният имунитет беше важен... Ако сметнем всичко: - 390К оздравели- средно 7 * 390К = 2.7 млн извън статистиката- 1 млн ваксинирани ,Всичко 4 млн, със застъпването между групите излиза към 50% с имунитет.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво стаа у таа ко...чина бе. Само доценти професори академици с купени дипломи. Ако бяха с истински дипломи щяха да знаят че от това биологично оръжие какъвто е Китайският вирус спасението е само в гробищата. И ваксинираните и тези които са го преболедували вече са половин човеци. Този вирус удря във всички органи не е само в белите дробове. Атакува целият организъм и оставя непредсказуеми последствия. Кой ще каже какво ще се случи с ваксинираните след година. Експеримент си правят с хората.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е изветрял. Бракувай!
19
3
 
23
 
! Отговори
Лесния преди 2 години
Може ли някой да ми каже съдържанието на флакончето за ваксинация и да ми даде линк към официалния доклад от тестовете на тези ваксини? Веднага отивам да се бодна. Моля, информирайте ме, готов съм да клъвна.
18
0
 
28
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Знаеш ли пък колко ми дреме дали ще се ваксинират хората или не? Всеки трябва да си взима сам решението.
17
1
 
25
 
! Отговори
Ситалк преди 2 години
Така му го говорят отгоре. Това "отгоре" да не се разбира като кораба майка (което също е вероятно), а да се види изявлението на умопомрачения Борис Джонсън, който каза, че съкращават периода от 2025 на 2022 ...! Света се управлява от психопати и пуделите им.
16
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да бълвате, хората ще се ваксинират. Няма да ви слушат вас злобните антиваксъри. Хвървяйте си храна по софийските улици, друго не можете.
15
18
 
0
 
! Отговори
KakvoKazaTogava преди 2 години
Много хора не познават правилата на световните агенции за одобряването на ваксини, затова и се изказват високопарно. Има наистина един ускорен канал, който дава възможност в редки случаи, когато се касае за животоспасяващи препарати, тези срокове да се съкратят. Но не могат да са по-малко от една година. Нормално е една ваксина да се разработи от 1 до 3 години. Примерно към края на 2021 година ще имаме вече готова и качествена ваксина, която отговаря на строгите критерии - пълна безвреднос
14
3
 
26
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Пореден болен мозък с бълнуване за имунитет с отровните ваксини..
13
1
 
30
 
! Отговори
чакай преди 2 години
До Анонимен 14 *** нали ваксата действала само една година. Факт! После пак и пак и пак... Докато дойде декември и ще почнат пак с първите зомбита наново да им опресняват сертификатчетата.
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕТРУНОВ БЕШЕ НАВРЕМЕТО УМЕН МЪЖ И ДОБЪР ЛЕКАР, НО ЯВНО Е ИЗКУКУРИГАЛ ТОТАЛНО! ЖАЛКО ЗА НЕГО! ИЛИ И ТОЙ Е ЗОМБИРАН ЗА ЕДНИ ПАРИ !
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, всички, които говорят за ваксините и се мъчат да ги пробутват всячески са напълно " компетенти" и със сигурност са " специалисти".
10
0
 
33
 
! Отговори
Бизнес-за-милиарди преди 2 години
Защо никога не споменавате преболедувалите бе, чудовищни психопати???
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се набоцкат 100 процента с ваксините няма да кажат че има стаден имунитет.
8
2
 
29
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Поредният академик, професор, доцент който лае срещу заплащане! За да се дадат такива изводи, за каквито този говори, трябва да се направят мащабни изследвания за наличие на антитела срещу Ковид 19 сред населението. Такива изследвания умишлено не се правят и причината за това е ясна на всички. Друг позорен от гледна точка на науката ход на екипа на Биг Фарма в България е отхвърлянето и тоталното маргинализиране на резултатите от тестовете за антитела, обаче използвани в разработването на ваксини
7
2
 
32
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Този пенционер ваксинирал ли се е като останалите ковид -проповедници? Да млади и здрави няма да се ваксинират. Този е като истински дс-кадър.
6
0
 
18
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Колективен имунитет в България няма да има никога. Голяма част от населението няма да се боцкат, преболедувалите постепенно ще започнат да губят имунитет, боцканите и те. В момента имунизацията напрактика е спряла. От тези 20 000 хил. на ден повечето са за втора инжекция.
5
6
 
15
 
! Отговори
Математик Витанов преди 2 години
Българите отдавна имат стаден имунитет, защото ги управляват като стадо ***.