Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56
21 юни 2021 09:10, Елка Василева
147
Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев пред БНР.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят само досег с вируса по естествен път.

Още по темата
"Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, подчерта Калъчев.

Д-р Недялко Калъчев поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела. "Те не са малко. Това е един много приличен отговор".

Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите, отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре, коментира Калъчев. По думите му това означава, че официалната статистика може да се умножи по 6.

"Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме", посочи още Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Част от ваксинираните с векторна ваксина имат много силен имунен отговор, но при малка група отговорът е много вял, отбеляза д-р Калъчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
6
 
! Отговори
Верно ли? преди 2 години
Само толкова си са свидетелите на КОВИД И*Д*И*О*Т*И*Т*Е от едноименната секта?Така наречените *** контактуващи с ИЗВЪНЗЕМНИ.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как го разбраха?Мен никой не ме е питал,нито ме е изследвал.Същото се отнася и за хората около мен.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да ми помогните да живея по добре и да ми е добре и на мен, все пак и аз съм човек !
91
3
 
17
 
! Отговори
Не! преди 2 години
И на ръце да ходиде и да ми рекламирате ваксата, сезонно няма да се инжектирам, баста!
90
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт, бяхме чували че има извратени хора дето много ги кефи да им бъркат в отверстията с клечки, но не предполагахме че има толкова извратени, че искат периодично да им то правят даже и в носа! Ходи се лекувай пич.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислим така 86, гласувам за пич! Само се питам кога ще бъдат обесени ония дето фалираха десетки банки, окрадоха парите, източиха пенсийките на старците ни и сега живеят царски в данъчните райчета по Карибите. Ако знаеш как тях да ги хванеме и да върнеме парите на отрудения българин, направо ти издигам кандидатурата я за мвр министър, я за премиер.
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички с положителен тест трябва да бъдат изпращани в трудаво-поправителни лагери
87
1
 
6
 
! Отговори
до 89 преди 2 години
Иде се гръмни някъде ама по тихичко
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
винаги ще има малък процент хора които дали с ваксина или с боледуване почти няма да имат антитела, винаги ще има и около 2% от населението което няма никога да се зрази, това абсолйтно нормално и наблюдавано при всички заразни болести, с една дума нищо ново под слънцето, само много приказки
85
21
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Повсеместно задължително периодично тестване на населението както в другите европейски страни за да се изолират безсимптомни и с леки симптоми и задължителна карантина. Масова ваксинация. Това се прави в цивилизованите държави, а през това време маски и дистанция.
84
3
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ПРЕДИ ТЕ СЛАГАХА КПП-ТА ЗАРАДИ ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯТ К0ВИД-СЕГА!-ВСИЧК0 СЕ ВРЪЩА Щ0Т0 Т0РМ0ЗЕХА ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ Х0РАТА-СМЯНА НА ВСИЧКИ 0БЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ-И ТНТ-ИДВАТ И ИЗБ0РИ-ДА ПРЕСТАНЕМЕ С Т0ЗИ Т0РМ0З-ВЕЧЕ МИ ПИСНА.-ТИЕ М0ГАТ И ДА МИ 0ПРЕДЕЛЯТ К0ГА ДА ........-ГЛАСУВАЙТЕ БЕ Х0РА.
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всеки който е крал милиарди - ДА, ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕСИ!Вие не мислите ли така?
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък сегашните управлявящи са фенове на бесилките по лампите и кофчезите по улиците. Ако решат пак да ни затварят, мисля и аз да стана фен на същите атрибути. А вие?
81
19
 
10
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Съграждани, има една единствена причина да минем през това изпитание без СМС за излизане, без полицейски час, без маски на открито и дори на плажа, без задължителна ваксинация, без камиони и чували с трупове както стана в Бергамо, и тя се казва БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!!! Преценете ако на власт през 2020 г. беше шайката на фигуранта, чието най-голямо постижение за два месеца управление е спирането на строежа на магистрала Хемус, какво чудо, каква военщина и милиционерщина щеше да настане!
80
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой го изкарал, изкарал, кой се ваксинирал също, до месец делтата ще дойде и тогава ако си пълнолетен гражданин, на който държавата е купила ваксина, пък ти не си имал здравословни противопоказания да не си я сложиш и се разболееш, ще поизчакаш с хоспитализацията, защото все пак има и други заболявания в тоя свят, не е само ковида и хората с тях не са длъжни да умират заради това че ти и други като тебе задръстват здравната система.
79
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен даже е повече.Повечето от моите познати или го минаха, или имат анти-тела без да са боледували.То това беше ясно и на ГЕРБ, но не го казваха, за да могат да всяват шок и ужас.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента го представят по бг он еър.
77
1
 
12
 
! Отговори
верно ли? преди 2 години
43% от българите са имали досег с коронавируса? През телевизора ли?
76
3
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ПТИЧИЯТ И СВИНСКИЯТ ГРИП СА 100% П0 0ПАСНИ 0Т КВИД 19 С 3-4%-ЗАЩ0 Т0ГАВА НЕ НИ ЗАТВ0РИХА?-А?
75
8
 
3
 
! Отговори
АнтиХристи преди 2 години
Ваксинирайте се!