Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56
21 юни 2021 09:10, Елка Василева
147
Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев пред БНР.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят само досег с вируса по естествен път.

Още по темата
"Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, подчерта Калъчев.

Д-р Недялко Калъчев поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела. "Те не са малко. Това е един много приличен отговор".

Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите, отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре, коментира Калъчев. По думите му това означава, че официалната статистика може да се умножи по 6.

"Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме", посочи още Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Част от ваксинираните с векторна ваксина имат много силен имунен отговор, но при малка група отговорът е много вял, отбеляза д-р Калъчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Хубаво е, че са направили това проучване!
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Фактът, че само 10% са ваксинирани, но сме с по 20 човека болни дневно, говори че около 82% са преболедувалите!"Склонен съм да се съглася с тези 82%. В момента доста хора изкараха нещо като лек грип (лека кашлица и тежка хрема) и скоро са в бройката и те като оздравеят. Нека поддържаме процента ваксинирани нисък, за да имаме шанс за нормален живот. Скоро доста българи ще се върнат от чужбина, притиснати от концлагерите там.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи сме близо до колективния имунитет.
11
18
 
8
 
! Отговори
А останалите 57 проц преди 2 години
Потрива ръчички вируса Ковид. Чака го много работа в България. Има 3 милиона гостоприемника да обиколи от есента. Все Бай *** безсмъртни по форумите и на масите с ракия хахахаха
10
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че само 10% са ваксинирани, но сме с по 20 човека болни дневно, говори че около 82% са преболедувалите! Явно поетапното заразяване се оказа успешна естествена ваксина. Ходене без маски на вън и поемане на вируса в малки дози, пазене вътре, докато мине пика! Спиране зимните месеци на децата от училище, всичко това дава резултат сега - под 1% болни. Това е стария хилядолетен метод за справяне с епидемии. Никакви крайности! Браво!
9
1
 
15
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Просто са изследвали кръв от хора които са ходили за други изследвания "и за коронавирус" за тяхна сметка, за да направят това проучване
8
1
 
22
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Язе ощи в началото на пандемията писах.Яжте чесън и пийте ракия бря.Дезинфекция му е майката.Не сум спрял ,ракия,чесън и припечени *** ребра.У наше селу никой нищу не фана.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак корекция на "новината" - около 73% са имали досег с т.нар. коронавирус, т.е. новия лабораторен грип, създаден от бигфарма. Имаме колективен имунитет. Всичко друго е лъжа и измама. Ваксините са били и са напълно излишни. Наесен ще има нов грип, вариант на съществуващия.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало днес изоставате ,вече е открит свръх заразен и смъртоносен щам -делта + разновидност на щама делта .Така ,че пригответе се ваксини -не ваксини ще измислят все по-страшни щамове и ще ви плашат все повече.Аз питам има ли барем една лаборатория в България да е изолирала най-първия коронавирус.Или ще се окаже ,че само ви плашат със сенна хрема и един ред сополи.
5
1
 
31
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Коронавирусът донесе трилиони долари печалба за фармацевтичните компании, донесе инфлация и кредити, донесе страх и затваряне на бизнеси, донесе контролирано преминаване на граници и райони, донесе повече бедност, контролираност, зависимост,страх,неграмотност,о.лигофрения,задлъжнялост!Кажете, че това не е конспирация селяни прости!Агент Джаред Диксън!ЦРУ!!!
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моментното количеството антитела не може да бъде мерило за състояние на имунитет, когато изследваното лице го е прекарало отдавна. И с много малко антитела, прекаралите вируса имат имунитет, защото за разлика от грипните щамове той мутира несъществено. Мисля, че процентът преболедували надхвърля 70%, защото българите бяха оставени на самотек. Кой умря - умря! Овцете постигнаха *** имунитет за радост на хотелиерски, кръчмарски, културни и спортни бандитски мутри.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем несъстоятелно изследване. По-скоро над 90% от хората са го изкарали вече.Ако бяхме читава държава, щяха масово да ни изследват за антитела и да се види, че кой повече, кой по-малко е защитен (до следващия нарочно пуснат щам)
2
3
 
24
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Глупости, много повече са!
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде знаят? Мен никога не са ме проучвали