Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56
21 юни 2021 09:10, Елка Василева
147
Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев пред БНР.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят само досег с вируса по естествен път.

Още по темата
"Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, подчерта Калъчев.

Д-р Недялко Калъчев поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела. "Те не са малко. Това е един много приличен отговор".

Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите, отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре, коментира Калъчев. По думите му това означава, че официалната статистика може да се умножи по 6.

"Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме", посочи още Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Част от ваксинираните с векторна ваксина имат много силен имунен отговор, но при малка група отговорът е много вял, отбеляза д-р Калъчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
24
 
! Отговори
Машунда Бадура преди 2 години
ВАКСИНИТЕ ИЗЛИЗА ЧЕ СА НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ СПРЯМО ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИМУНИТЕТ.
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще ви издам една тайна. Евро комисарката по ваксините дето ни я пратиха е гъркиня. Не знам дали ми вярвате, но като ни пратиха византийски пратеник и ми светва червена лампа в главата. Сигурно е нещо генетично, исторически спомен ли, що ли, не знам! Знам само, че когато византиец ми каже нещо, значи е точно обратното!
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сметки без кръчмар. И миналото лято бяха затихнали случаите, или поне така си мислехме. А няколко месеца по-късно, "управлнението на кризата" от Борисов доведе болни да умират на стълбищата на болниците.
31
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
43% първо не е достатъчно за колективен имунитет, второ тези с по нисък титър ще ги повтори, трето само 10% ваксинирани, една част от които са го били изкарали , ...на какво се радвате? Че огромната маса народ не се е тествала и е разпространявала вируса безотговорно и нагло? Че 30% от преболедувалите още имат здравословни проблеми, най вероятно за много години напред? Че делтата идва и ще ни помете ако не до месец, то до два месеца сигурно?
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе стига с тая пропаганда на ваксините бе! Факта че 68% ваксинирана Англия я помля тоя индийски щам, означава че ваксината е мижи да те лажа! Но пък прави тромби, трепе жените дето са под 60 години, а какви усложнения прави в последствие никой не знае. Даже СЗО си връзва гащите като казва, че са временно разрешени, а и подписваме съгласие че сме информирани, ама не сме!
29
3
 
21
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Можело и без ваксини, значи! В крайна сметка неносенето на маски, с изкл. на по-уязвимиете, си е най-правилната стратегия. Българинът е мъдър. А тепърва ще изпитваме страничните ефекти на ГМО ваксините. Няма да се размине само с това.
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирус няма. Лъжат. Ако имаше вирус със свойствата, които му приписваха, досега да сме го минали всички. Факт е, че не е толкова заразен.
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът че в Бразилия вилня през тяхното лято, а у нас сега е лято и няма болни, означава че с вируса приключихме. Имаме колективен имунитет и точка! Живейте хора! В ЕС правиха експерименти с концерти дали ще се разболеят след тях, отговорът беше не, хората са си ок! Така, че живейте хора! Пътувайте, радвайте се на близките си и се усмихвайте. Ковида да го д#ха! И всички, които се пробват да ни зомбират с него също да го ....
26
4
 
24
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Паниката е нечувана, имаме естествен имунитет и ваксиналната кампания е провал! УжасТ! Как е възможно?! Еврокомисар ни пратиха да ни провери защо не слушкаме. В същия ден ни информираха, че делта варианта е бил и у нас, случайно!
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше градове в Бразилия, страната с президент антиваксър, в които са преболедували над 70% в първата вълна, и ги повтаря отново при това с повече смъртни случаи. Без голямо покритие с ваксината, следващата вълна от смъртни случаи заради ковид у нас е въпрос на късмет и на време. А и от двете имаме все по-малко.
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 23 Един познат се ваксинира със Пфайзер (уж по-добрата ваксина). И се оплака че след втората инжекция има проблеми - като се наведе му притъмнява. Ще ходи на невролог. Не се бъзикам. Не си го измислям. Истина е.На други им нямаше нищо. Един друг (колега) ми каза, че след втората инжекция се почувствал "като космонавт", но за секунди и му минало.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До едно уточнение Слънце, вируса бесня в Бразилия, когато в БГ беше зима, т.е. там е било лято. Даваха ги по тв-то как копаят стотици гробове на ден. Не се прави на умен, а си провери инфото.
22
2
 
9
 
! Отговори
едно уточнение преди 2 години
До: номер 17 Когато сега в България е лято, във Бразилия е зима. Вирусът очевидно има сезонен характер, като грипа.
21
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай че близо половин милион българи имат постковид и хронични увреждания, фибрози на белия дроб, инфаркт и инсулт в резултат на "естествиния" имунитет, което спокойно можеше да бъде избегнато.
20
1
 
7
 
! Отговори
До 12А останалите 57 преди 2 години
Мм д дааа, очакваБаланурнициВакасари като тебеГендич
19
4
 
8
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Чакахме ги повече от две години американците по време на "пандемията" да направят 5 G мрежа, Мъск да изстреля една дузина сателити и да се противопоставят на Китайския Всемогъщ Вечен Далновиден Мъдър Дракон!Само че сега китайците изкарват 6 G за масова употреба, а ще вкарат 7 G в армията!Вие сте валат селяни прости, цялата информация от планетата Земя отива само на едно място и там се анализира и се програмират планове и стратегии!Вие изгубихте на Студената война, а Умната война!Харисън!ЦРУ!
18
1
 
8
 
! Отговори
експерт преди 2 години
До: номер 12 Вирусът няма ръчички за да ги потрива. Потрива си спайковите протеини!
17
5
 
2
 
! Отговори
www преди 2 години
До Анонимен 4Да, изследването не е представително поради това, че пробите не са на съвсем случаен принцип. Твърде вероятно е хората, които са се изследвали в лабораториите им, да са си правили изследвания за проблеми свързани с вече изкаран Ковид. Според мен обаче, при реално представително проучване, процентът ще е по-нисък.
16
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече имаме колективен имунитет! Защо ли? Защото в Бразилия горя цяло лято, в Англия гори и сега, Италия и Испания също горяха лятото. Т.е. тая гад не й пука за сезоните. Но ние сме здрави, при това без бол ваксини, от което следва че достигнахме колективния имунитет и от сега на татък само много много малко хора ще се разболяват!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време беше! Това само потвърждава как официалните бр случаи са 10 пъти по малко от реалните. И говори много за самосъзнанието на българина.