БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани

Нереалистично било 43% да се срещали коронавируса
204
БГ лекарите най-песимистични за ваксините, 20% са имунизирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В България лекарите са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране",  каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн. Според него това е "много тъжно и ние сме шампион в това отношение".

Още по темата
"Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително", заяви Илиев.

Относно изследванията на частна лаборатория за антитела, които показват, че 43% от населението у нас е имало среща коронавируса, Илиев отбеляза, че не може да се разчита на подобни данни.

Според Илиев изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни.

Той сподели своето опасение, че тъй като по думите му тези 43% са „нереалистично високи“, това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

"Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-COVID и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания, бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата“, коментира д-р Аспарух Илиев.

За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора, посочи д-р Илиев.

"Именно, за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила", посочи той.

Новата база данни, обявена от здравния министър, е ценна информация, но това няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни, допълни Аспарух Илиев.

Относно установения случай на делта-вариант на вируса у нас от април специалистът отбеляза, че два месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи.

"Този единичен случай е само повърхността на айсберга“, посочи той.

Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, подчерта още Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо учудващо няма в това, историята е показала че на балканите живеят най-слабоумните диваци още от хилядолетия назад. С изключитение на части от Гърция, където е имало цивилизация, тук си е било джунгла векове наред и така ще остане. *** народ.
116
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пия бира на корем (твърдия алкохол съм го отказал, ставам агресивен) така и не може да ме събори вирусчето, много "опасно" :)) Сега, разбирам слабите, които просто генетически са предлазположени към всекакви болести, ама зравите да не им търпим маските :))
115
1
 
21
 
! Отговори
пери преди 2 години
Нямат идея за действителния процент и е трудно да го получат, защото има доста хора, които са го преболедували с типичните симптоми и не са си правили нито PCR, нито антигенен тест, нито тест за антитела. Те в коя графа влизат? Има и такива, които са го карали безсимптомно и също не са си правили тестове, за да влязат в класациите. Е, няма как лесно да излезе процентът. Това е предполагаем резултат. всичко е заради зора за ваксинирането. Атаката е мощна.
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уточнявайте по какво са доктори тези лаборанти, защото и Стоичков и Бойко също са доктори. Определено не е доктор по медицина, иначе нямаше да задава такива профански въпроси, а и едва ли щеше да е лаборант.
113
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрънкаме ракийца,пафкаме цигарки и други нещица,караме без книжки и надрънкани ,като Севастополски моряци,ноооо,Ваксина ли..?!..Тц..не може !Вредна е !!:)))))))
112
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова се скъсва да обикаля телевизиите и да ни се моли да се бодем.
111
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо по-хубаво от това човек да умре неваксиниран с тръба в гърлото. Ама не някой насила да му я е сложил тази тръба, а сам да отиде до болницата и да се моли да му сложат тръбата....щото нали ваксините били измама.
110
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами щото са глупави. Също както и голяма част от населението в страната. Във всеки аспект на последно място, ама уж много разбираме. Просто сме лош материал, който го отрича е наивник
109
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илиев е пълен експериментатор на чужд гръб. Той е ОК и с АЗ, която твърде често прави проблеми, и със смесването на векторни и иРНК, и с ваксинацията на деца. Смятам, че експертизата му по безопасност на ваксините се изчерпва със собствената му безопасност. Точно на него грам не вярвам и ми е любопитно кой го пробута и в качеството на какъв.
108
2
 
19
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До Клоунски СвятПрав си, свободата не е даденост. Но мисля, че най-накрая ще се събудим. Опита за ваксинация на деца ще ни изкара на улицата. Военните и полицайте също са родители. Може и да се измъкнем. Няма как да я направят задължителна, а армията, лекарите и полицията а са изключение :)
107
3
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Може ли да ми помогните да живея по добре и да имам хубав живот ?
106
21
 
6
 
! Отговори
Бау преди 2 години
проблема идва от там, че българския лекар си мисли, че разбира от всичко. Чужденците са дълбоко профилирани и се допитаха до колеги за ваксините. Нашите - не.
105
7
 
10
 
! Отговори
хехехе преди 2 години
И тия шарлатани ни лекуват....
104
0
 
22
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До Не!В историята за която знаем, свобода без кръв извоювана НЕМА, нема и да има.То отдавна трябваше да се вдигнем (преди 20-ина години) ама ни залъгаха с дрънкулки и имане чрез кредит(и), а процеса на разруха си вървеше около ското-населението със пълна сила.Все пак по-добре късно отколкото никога.
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 73 от славянин - изискването е 60% в бранша на услугите да са ваксинирани у по този начин работодателите ще задължат само гастарбайтерите да се ваксинират, те са горе долу 60% и нямат избор да откажат, а руснаците няма никой да ги насилва да се ваксинират.
102
1
 
20
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До Клоунски СвятХмм, съмнявам се за задължителни игли поне по наще ширини. Нямат ресурса да го постигнат. Дори да има доста полицай и те не са луди да се боцкат,а и не им стиска виждало се е по протести ,а и ако има и от малцинствата абсурд. Военните те са карикатура.И заради това е схемата с ваксиниране, даже в молчетата колкото може повече будали. Театъра свърши на есен се връща добрия стар грип.
101
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на майка ми личната лекарка още обяснява, че корона вирус няма ...
100
0
 
12
 
! Отговори
дилема на управника преди 2 години
Ако цифрите бяха обратни може да се гавриш с неваксаните, но при само 12% ваксани и 88% неваксани кои точно от фашистките мерки може да ползваме преди да ни избесят по стълбовете? Бързо пращайте Мустафата в НАП да спасява положението!
99
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е положението. Другите страни ще излязат от пандемията. Ние ще се влачим, влачим, че трябвало поне 2 години да се разработва ваксината. Това да не е алкохол да го чакаш да ферментира. Като се ваксинира цяла Америка и Англия сигурно не се мре от ваксината.
98
6
 
4
 
! Отговори
до за 20% процента преди 2 години
ами приятелю то и от изкаралите го и не ваксинирани са двойно повече тези с инсулти инфаркти и тежки белодробни услижнения с дихателна недостатъчнист. Искаш да кажеш че който си сложи ваксина е защитен от всичко. Те другите заболявания си вървят но вирусчето ги катализира.