Доц. Кунчев: До октомври Делта вариантът може да е доминиращ у нас

Рано ваксинираните да мислят за трета имунизация, предупреди проф. Христова
Обновена: 28 юни 2021 16:57 | 28 юни 2021 16:55, Анисия Иванова
103
Доц. Кунчев: До октомври Делта вариантът може да е доминиращ у нас
Снимка: БГНЕС

До края на септември Делта вариантът на коронавируса може да стане доминиращ в България, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той коментира, този вариант на Covid-19 ще бъде в основата на нова вълна на пандемията, съобщи БНР.

Затягане на противоепидемичните мерки в страната ще има при повишаване на броя заболели от Covid, каза още Кунчев.

По-рано днес бе съобщено, че са установени 7 нови случая на вариант Делта на коронавируса при хора, които са служители в електротранспорта в София.

Още по темата

„От 200 направени проби, 190 са показали британски вариант на коронавирус, 7 има с „Делта“ щам и един на южноафриканския вариант“, заяви Христова. Един от седемте заразени с „Делта“ е хоспитализиран, а останалите 6 са с много леки системи и са на домашно лечение.

„Хората могат да бъдат спокойни и това, което можем всички да направим, е да увеличим темпа на ваксиниране, за да не допуснем предаването на тези варианти и мутация на вируса в нови варианти, което може да се очаква“, коментира още тя.

Попитана дали вече става все по-наложително поставянето на трета доза ваксина, проф. Христова каза че най-вероятно ще се наложи.

„Разумна е преболедувалите или рано ваксинираните да мислят за нова имунизация. Ваксинираните очакваме да имат 6-9 месеца достатъчен имунитет, така че при тях след съответния срок“, заяви директорът.

От думите й стана ясно, че от хората зависи дали ще има нова вълна на COVOD-19 и от спазването на мерките.

„Индийският вариант се предава с около 60% по-лесно от британския вариант, който пък се предаваше доста по-лесно от изходния“, подчерта проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Кунчо е ***-вирусът си отива -вижте евро 2020! Той ще ни плаши с вълна! :)))
72
0
 
6
 
! Отговори
Кунчев, гнидо, преди 2 години
покривай се докато е време, че иде време да висиш на ченгел на мегдана.
71
1
 
7
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Баце моли се да дойде нов щам, щото иначе че требе си търсиш нова работа. Короната доста взе да отслабва и хората даже не се ваксинират.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук е така не само в Изтаел но не изнасят инфомация колко от имунизираните с двете дози на Пфайзер са се разболели и от стария щам за новия нямам данни Знам само че това което каза проф Монтание е вярно и за ваксините
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц Кунчев е най големият хамелион длед като разкараха министър Нанев за антивирусни препарати които бе поръчал и после се раздаваха безплатно от това да говори каквото му нареди Борисов до това което му нареждат в момента и е там на същата длъжност и това ако не е един хлъзгач-инетересчия да сизапази мястото здраве да е
68
18
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
Мангърае за лудница, жалко за тези които му се връзват.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък смятам че към октомври ще са на Еco или Foxtrot вариант. Докога ще се оставяме да ни баламосват?
66
2
 
22
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
50% oт новозаразените с Делта варианта в Израел са със завършен ваксинационен курс с Pfizer. Oчевидно ваксините не са ефективни срещу него. За какви ваксинации се горещи тоя?
65
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров показа незнанието си и високомерие си. Нито една прогноза не му се сбъдна. Заблуждава населението със собствени недоказани теории. Как разбра, че имунитет е доживот като болестта е от година и половина? И маса народ се разболя повторно?
64
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 в грешка, в окръжна болница е 30 лева за всяка измислена ваксина, в случая те са 2 за сега, цената е 60 лв., почти всички си взехме сертификати и най хубавото е, че ни регистрират официално като истински, но 300 лв е пресилено както твърди той!
63
2
 
35
 
! Отговори
freak show преди 2 години
Значи от две седмици има грип сред децата и заразява възрастни. Симптомите са сходни с извънземния ковид, който не умира от година и половина. Никой не коментира това, децата го карат за 2-3 дни, възрастните и около 5. Масово хората не смеят да отидат на тест за да не ги затворят за нищо. А тая мащабна глупост ще я има докато хората си траят.
62
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчо,има Бог и те вижда какво правиш.
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
таз *** кунчев още ли е жива, гний *** проклета
60
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. Мангъров разкрива: 300 лв. струва сертификат за ваксинация от черния пазар. По думите му преболедувалите Ковид-19 имат дълготраен имунитет и ако сме се срещали с коронавируса по естествен път не би трябва да се разболеем отново от индийския вариант, например. Според него страната ни почти е достигнала т.нар. колективен имунитет и прогнозите за нова вълна са странни.
59
1
 
26
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
СА ВЕЧЕ НЕМА ГРИП-ВСИЧКО Е КОВИД.-ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ.
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сори Кунчев ама проболедувалите и до днес си имат имунитет къде година и нещо вече, та си избий от влавата ваксинацията
57
0
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АБЕ ЧЕ Г ИМА ВИРУС ИМА-АМА ТИЕ ТАКА Г0 ИЗВЪРТАТ ЧЕ ДА М0ЖЕ ДА ВЗЕМАТ ПАРРАТААААААААА.-ТИЕ ВАКСИНИ ЩО ЧЕ ГИ ПРАИМ?-ДОЛНШ Г....ДА-ЗАРАЗАТА ПАДНА П0Д 0.01 %-АЕ ДУАЙТЕ Г0
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, може да е доминиращ, ама може и да не е. Не е нужно да си доцент, за да умозаключиш такава сложнотия!
55
1
 
22
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Да се генномодифицираш с незнайно "кВо си", за да пращаш гордо снимки от Халкидики е същото, като да си резнеш крака, за да можеш да перкираш на място за инвалиди.
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
внимание, внимание, делта, ако срещне алфа, ще се сбият като конг и годзила и за хората няма да остане нищо, и професори и доценти ще се метнат в психо клиники, че не са успяли да заработят и стотинка след масовия и мащабен стрес, страх които всяват