Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!

Играем много опасна игра с този, коментира Георги Маринов
30 юни 2021 10:55, Петя Славова
260
Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!
Снимка: БГНЕС

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви пред БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

"В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни", коментира Маринов.

Още по темата

Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново, заяви Георги Маринов. Той съветва "който се е ваксинирал януари, да се ваксинира отново септември-октомври".

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините.

"Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти."

В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 г. и началото на 2023-а, уточни Георги Маринов.

Това е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки, допълни експертът.

В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания – 15 до 30, е еволюирал в летален за тези животни.

"Ние реално в момента чрез отказа си да спрем трансмисията повтаряме този експеримент с човешката популация", подчерта Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса.

"Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически."

Специалистът даде пример с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване.

"И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален."

Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни, посочи още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
16
 
! Отговори
Д0 90 -ваксинирания преди 2 години
Няма ли такова кино ? В заблуда си или нарочно се правиш на фраснат с чук...А декларацията ? Виждал ли си я, нали си ваксиниран....Пише, че отговорността е изцяло и лично твоя. Що се правиш на ударен....
85
6
 
19
 
! Отговори
как звучи, а? преди 2 години
Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд. А според мен той е една услужлива пУдлога. Ама и такива 'учени' трябва да има.
84
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дебелоглавите неграмотни антиваксъри отричат медицината като цяло.
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали има свобода на словото бе, що триете постове клоуни такива..
82
4
 
24
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Странна работа ама откакто тръгна масовото глобално бодене през декември миналата година тръгнаха и новите все по-опасни щамове по света!?
81
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ваксиниранияНяма такова кино никой да не носи отговорност. Измислихте си го и повтаряте вече половин година.
80
4
 
6
 
! Отговори
смешки преди 2 години
този пък експерт и специалист вече 18 месеца наблюдава нещо си в реалния живот... а аз съм сигурен, че не е изпълзявал от дупката си през тези 18 месеца за да види, че в реалния живот има някакъв грипоподобен вирус от който умират само хора страдащи от тежки хронични заболяния както си е при всички грипни вируси от хиляолетия. и понеже видиш ли той бил учен и науката казвала, всички ние вкупом ще видим в реалния живот същото което той вижда само когато му е платено добре от заинтересовани хора.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85Прилепските вируси може и да не отслабват. Те са нагодени към исключително ефективната имунна система на прилепите, и човешката за тях е шега работа.
78
4
 
17
 
! Отговори
До ваксинирания преди 2 години
Добре, бе защо тогава преди да ти бият ваксината се подписваш, че никой не носи отговорност за това освен теб...Я да чуя отговора !?
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия глyпocти дайде да си направим всички едно ритуално ceпyко и така ще се предпазим най-добре от смъртоносния вирус даже по-добре от ваксина
76
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 83Заради такива човеци трябваше доста добре да се запозная с материята ,и всеки вирус,колкото повече заразява и преминава през различни хора отслабва. Това е положението. Този човек нещо лъже,или вируса го рифрешват всеки път,за да се засилва.
75
4
 
13
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 2 години
Някой в Станфорд седнал и казал: Вирусът става по-опасен. *** простотиите да вярвате в тях.
74
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74Човека ти посочва научни факти, ти твърдиш, че противоречи на науката. Да разбирам, че ти си по-запознат с науката от учения от Станфорд. Опасен е този вирус, вас ви успокояват по новините, вие твърдите, че нарочно ви плашат ...
73
4
 
5
 
! Отговори
Идва края преди 2 години
Марс също не винаги е изглеждал пустиня, но пък Севрюкова казва, че земята ще изглежда като Марс
72
3
 
8
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
Никъде в поста си не съм казал, че ваксината е лошо нещо, самият аз съм ваксиниран с първа доза Пфайзер. Коментарът ми е насочен към всички медии, които в старанието си за евтина популярност и четимост се опитват да влудят населението с апокалиптични статии за унищожението на света.
71
2
 
3
 
! Отговори
идеален сценарии преди 2 години
Тоя пример с кокошките е идеален сценарии за фармацевтичните гиганти и без да съм поклонник на конспиративните теории - ще помогне за намаляване на световната популация.
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не бяха щамове,то не бяха вируси,пандемии,ваксини ,маски,карантини съвсем объркате конците и побъркахте хората.
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
pharmaмафията в действие
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70 Пишеш само констатации, оставям настрана дали са верни или не. Дай, обаче някакво решение, което ще спре чумясването на населението?! Щом не е ваксината, кое е? Ето, аз предлагам търсене на репарации от китай за милионите по света, загинали от това специфично био оръжие
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статфорд - Англия ! Весдесъщите английски учени !Как да не се поддържа митът за тях като захлебиха толкоз драскачи ,"професори", доктори и "вся остальная ***" която не спира да ни шашка и облъчва за да падат пустите му кинти ...