Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!

Играем много опасна игра с този, коментира Георги Маринов
30 юни 2021 10:55, Петя Славова
260
Учен от Станфорд: SARS вирусът става с времето по-смъртоносен, не отслабва!
Снимка: БГНЕС

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви пред БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

"В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни", коментира Маринов.

Още по темата

Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново, заяви Георги Маринов. Той съветва "който се е ваксинирал януари, да се ваксинира отново септември-октомври".

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините.

"Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти."

В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 г. и началото на 2023-а, уточни Георги Маринов.

Това е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки, допълни експертът.

В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания – 15 до 30, е еволюирал в летален за тези животни.

"Ние реално в момента чрез отказа си да спрем трансмисията повтаряме този експеримент с човешката популация", подчерта Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса.

"Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически."

Специалистът даде пример с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване.

"И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален."

Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни, посочи още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е очевадно, след като всяка следваща вълна става по-зле.
105
11
 
15
 
! Отговори
до 112 от славянин преди 2 години
Най големите сатанисти и слуги на дявола в България са българските зомбиваксъри психопати! Хем набодени, хем защитени, хем изперколясали от скотско шубе от вируса! Даже и най-добрата психиатрия май не е в състояние да ви помогне!?
104
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 112 - 97% от хората в България са сатанисти ли бре? муа-ха-ха. Инжектираните в момента са около 3%. Либерално-сатанински вой да чувам! Галете ми учите в предсмъртната си агония. Вие платените, също няма да се спасите.
103
5
 
23
 
! Отговори
извънземен преди 2 години
Да създадеш вирус, който да прилагаш на собствения си вид и който мнимо да лекуваш с принудителни ваксинации за финансова изгода - на такова извращение само земляните са способни в Галактиката.
102
10
 
10
 
! Отговори
до 101 Не! преди 2 години
Прочетох я статията и е обяснено съвсем кратко и ясно, защо в Англия е такъв е ефекта. А ти прочете ли надолу, освен заглавието. Знам, че повечето са неграмотни на тема чужд език, та там споменават, че ваксиниран на 80 (масово) и неваксиниран на 50 год. са с еднаква вероятност да умрат, затова процента се уравновесява. По-млади- по-малко ваксинирани. Статистиката им показва, че ако си средно на 40, ваксиниран, вероятността да умреш е около 20 пъти по-ниска отколкото неваксиниран. Анадъмо?
101
9
 
7
 
! Отговори
зер преди 2 години
десетилетия правим нещата както си знаем. Ровим дъната на всички класации, поставяме антирекорди, но като някой ни предложи решение - 'ааа не, искате да ни отровите, не на нас тия'. Еми това е положението.
100
5
 
6
 
! Отговори
Луд преди 2 години
Така се нacрax от страх, че се чудя как да се измия. Надявам се, някоя организация да направи списък на всички слуги на сатанистите. Присъдата за пресъпленията им е смърт. Отказвам да храня *** в затворите с данъците които плащам.
99
13
 
23
 
! Отговори
до 102 от славянин преди 2 години
Българинът някак си не може да приеме, че трябва да се самоотрови, самоосакати и самоубие за общото благо на стадото зомбиваксъри, което показва че при всичките му недостатъци е запазил критичното си мислене и инстинктът си за самосъхранение! Освен това е разбрал, че зомбиваксърът има нужда от психиатрично лечение, а не от ваксинално, защото и след ваксиналната защита зомбиваксърът пак си остава със неизкоренимото си скотско шубе от ''страшно страшния'' вирус!!
98
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, много е опасен, затова трябва да се бучат хората със спринцовки. Отказват да умират от измислени вируси,а?
97
2
 
2
 
! Отговори
Жълтите идват ! преди 2 години
virUS
96
2
 
14
 
! Отговори
Кембридж зад Жп Гара преди 2 години
Аз съм професор от Кембридж зад ЖП Гарата и мога да ви кажа със сигурност ,чеСамо си чешат езиците. Ставал по опасен днеска утре отслабвал ай вървете са шлякайте някъде.
95
5
 
11
 
! Отговори
Сократис преди 2 години
Будещ огромно недоумение е фактът, че уж авторитетни учени с професорски титли, дори и някои Академици, залитнаха по излишно многословене, и то не в академична симпозиумна среда, а пред обществени медии или социални мрежи. Това което говорят, е незадължително и вярно и невярно т.е много спорно, и отговорът се крие единствено напред във времето.Най-разумният вариант се нарича ваксинация, и това се казва ежедневно.Останалото са научни теории некасаещи на този етап обществеността.
94
3
 
4
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 2 години
УжасТ......жа са мре!
93
10
 
19
 
! Отговори
до 94 от славянин преди 2 години
Д.билоглавите зомбиваксъри явно не искат да видят как от година и половина насам сзо-то и бялата мафия измислиха нова вирусология, нова имунология и нова епидемиология - мутацията на вирусите вече на водела до тяхното отслабване, а до тяхното усилване, естественият имунитет от преболедуване вече не бил имунитет, само противоестественият ваксинен имунитет бил имунитет и противопоказания за бодене с отровите вече не били нито бременността, нито алергичните, нито злокачествените заболявания!?
92
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българина никога не му е пукало за останалите. Само за себе си. Солови играчи сме. Всеки е по-умен от другия и не вярва на никого, щото съди по себе си как другия ще го прекaра някак. Всеки се спасява по единично. Не случайно сме шампиони въс всички негативни класации. По-смъртност от К19, по смъртност като цяло, по нещастност, по ниски доходи, по корупция, замърсяване ... А споменах ли, че сме завистливи?
91
5
 
19
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически." Аха, но въпреки това - ваксинирайте се?!? "Why most people who now die with Covid in England have had a vaccination" това е заглавие от The Guardian от 27ми. Може да прочетете статията.
90
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ваксинирането никой не ме е карал да се подписвам никъде, да не говорим за глупости от сорта, че не носят отговорност. След ваксината те оставят да поседиш 30-тина минути заради по-емоционалните, дето от вида на игла или кръв могат да припаднат, после прав ти път.
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До как звучи, а?........И на кого "услужва", ако не е тайна? Политиците твърдят, че всичко ще свърши след ваксинацията. Той предполага много по-лош сценарий. И не го е измислил той - такива притеснения отдавна витаят. Така и не разбрахте, колко яко се натресохме с този вирус.
88
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че как иначе да бъде? Ако не става по-опасен и бизнесът с ваксините ще секне.
87
2
 
11
 
! Отговори
О. Бендер преди 2 години
Ако вирус се разпространява нормално - болните ще останат у дома - леките ще щъкат и ще разнасят - съответно по-леките варианти се разпространяваат повече. Ако всички се маскират, изолират - обаче се появи вариант, който е по-заразен, или издържа повече време върху повърхности - той ще се разпространи, докато леките варианти ще се задържат. Ако се появи вариант, който е устойчив на ваксинните антитела, той ще се разпространи. И така нататък. Вирусът не мисли, но има причинно-следствени връзки.