Адвокат Шаркова: Може да има стимули за ваксиниране у нас

Томболи, стипендии - тези неща действат стимулиращо
5 юли 2021 16:03, Петя Славова
124
Адвокат Шаркова: Може да има стимули за ваксиниране у нас
Снимка: БГНЕС

"Минахме изключително лесно и бързо през ГКПП "Илинден- Екзохи", показахме само ваксинационните си сертификати, ние пътуваме за Гърция,  така че проблем няма", каза пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

"В общественото здраве има няколко мерки за стимулиране на ваксинирането срещу COVID- 19 – това е чрез убеждението, образованието и информацията, в другия край са принудата и задължителността. Това е в зависимост дали се заплашва общественото здраве.

За ваксините в някои държави има финансови стимули – като ваучери или дори в Щатите имаше томболи сред младежите за пълна стипендия за колеж, което действа много стимулиращо.

В други страни действа вече и задължителният характер на мярката за някои от професиите – най-мече в медицината.

Още по темата

В България може да се започне с някакви стимули, които биха имали ефект върху процента ваксинирани, така и върху икономиката. Това може да са ваучери или допълнителен платен годишен отпуск или други социални ползи - допълнително здравно застраховане. В един от курортите голям ефект е имало ваксинирането чрез финансови стимули", разясни адвокат Шаркова.

По думите на Шаркова заради задължителния характер на ваксинирането в САЩ сред медицинските лица вече има заведени и съдебни дела зарази това. Защото такива служители, които не са ваксинирани, се уволняват вече. Но те не печелят делата, защото се взема като приоритет здравето на пациентите и тяхната безопасност", уточни Шаркова.

Тя даде за пример и това, че в Гърция вече има разделяне на ресторантите и заведенията  - на такива за ваксинирани лица и за неваксинирани след 15 юли.

"Прекаленото и насилствено въвеждане на ваксините може да се окаже нож с две остриета - да се увеличи ваксинацинният обхват, но и да се увеличи скептицизмът. Изисква се внимателно балансиране с мерките, стимулите или забраните в рамките на пандемията", посочи още Шаркова.

Според нея ще съществува още един проблем за хора от Трети страни, в които достъпът до одобрените за Европа ваксини е много ограничен.

"Така че, европейските сертификати, както носят много ползи, ще има и случаи на дискриминация за някои хора, а също и възможност за фалшификации на такива сертификати", поясни адвокат Шаркова.

Според нея не трябва да се тръгва с най-тежката мярка, като тази да се отказва лечение на болен при следваща вълна, ако той не се е ваксинирал.

"Всяка ограничителна мярка трябва да е пропорционална!", смята Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес силен Овертон върви. Самоубийците са участниците в медицински експерименти с експериментални ваксини. Като почнете да ***, тогава ще говорим кое и как. Почна да писва от наглостта ви.
83
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големият проблем покрай самоубийците отказващи да се ваксинират, е че докато се самоубият заразявайки се с вируса, може да убият и други хора. За самоубийците не ми е жал, жал ми е за нормалните хора около тях.
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вакси, новина за вас. Вие сте със сатанистите. Честито! Поне като пишеш коментари, редно е да знаеш малко какво пишеш. Знам, че ви дават листчета с неща да копирате.
81
2
 
12
 
! Отговори
sss преди 2 години
и защо бе адвокатке производителят не поема отговорност за продукта си, но имаче се иска от хората да са отговорни и подпишат доброволно съгласие?? Един PSR тест струва 90 лв и а валиден само 2 дена, а този супер лек е пезплатен...ако беше толкова хубаво и полезно, нямаше да трябва да ги тикат в лицата на хората и всеки ден професори и доценти повтарят като папагали колко били хуави, само без самите те да са изследвали вируса! Който си иска нека се боцка - негово право
80
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравомислещите хора отдавна се ваксинираха, а сатанистите треперят от страх от вируса и от ваксинирането.
79
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега всички мутации са от неваксинираните.
78
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знае се, че вируса мутира при голям брой заразени, а ваксините предпазват в голяма степен и от заразяване, което ограничава силно мутирането на вируса. По принцип мутация при ваксинирани е значително по-малко вероятна в сравнение с мутация при неваксинирани
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите вън от страната при любимците си. Само 10% сте. Ние сме 90%. Отидете при давоските сатанисти да обменяте патогени с тях. Мнозинството са здравомислещи хора, които искат да запазят род и родина. Не като вас - страхливи дребни души, подвластни на лесно програмиране. ББ и политици ви се смеят. Сред тях няма нито един ваксиниран. Неслучайно.
76
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип отказващите да се ваксинират са нискообразовани и нископлатени. Защо нормалните хора плащащи високи осигурителни вноски трябва да плащат лечението на отказващите да се ваксинират?
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните са носители на вируса. Той мутира заради тях. Та до буквата Я ще стигнем ако продълюжите да се бодете.А глупакът ,който пише против здравите хора да ходи да се гръмне с някоя пушка. Поне един платен търговец по малко по форумите .За година и половина това страшилище не го видях. Лети ли пълзи ли ... Хем си мия ръцете , хем маски ... Май всичко е в болните мозъци на някои задкулисни играчи целящи да си умножат милиардите. Но *** население като този драскащ агитации има видовде
74
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те искат да се самоубиват, а вие искате да ги стимулирате да не го правят. Защо? Оставете ги пасат трева.
73
4
 
3
 
! Отговори
До 85 преди 2 години
Предпочитам ти да си умрял от колкото аз да посягам на собствения си живот... Напротив, аз даже нямам търпение да измрете!
72
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви стимули! Антиваксърите да си носят последствията за решението.!
71
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите са биопаразити, заразни са, и са опасни за хората, реално убиват хора.
70
2
 
7
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Оралната стимулация на шаркова не ми действа.
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
адвокат шаркова я си затваряй плювалника.Пред кодвидоваксъри фанатици, дори религиозни фанатици бледняет..
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кебапчета ?
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, да стимулират младежите със стипендия е гениално, защото няма да се охарчват да им я изплащат след като yмpат от отровните ваксини.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки стана амбулантен търговец на ваксини.Нямате ли малко останал морал и съвест То не бяха коремни хирурзи, математици, шифьори , свещеници, учители....Само чистачите на НДК не са се изказали компетентно .Оставете хората сами да си решат. Да се показваш срещу пари да агитираш трябва да знаеш че носиш отговорност Ваксините не са никакви ваксини. Съвсем друго е и скоро ще паднат маските.Истинските обаче.Септември пак ще има затваряне поне 2. Сега мислете как да пестите ПАРИ.
65
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отстранете антиваксърите от обществото, изолирайте ги в колонии, не ги пускайте сред хората.