Разполагаме с богат избор от ваксини, но резултатите слаби

У нас с първа доза са едва около 25% от населението
Обновена: 5 юли 2021 13:01 | 5 юли 2021 13:01, Петя Славова
86
Разполагаме с богат избор от ваксини, но резултатите слаби
Снимка: БГНЕС

Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите към ваксинирането не са задоволили очакванията. Това заяви пред БНТ проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации.

Той съобщи, че към момента ваксинираните в България с първа доза са около 1 800 000 души - около 25% от населението, а тези с втора доза около 800 хиляди.

 "Въпреки всичко резултатът не е добър, не е очакваният резултат. Това не е задача само на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество", заяви проф. Гигов.

Още по темата

Според него интересът към ваксинирането е угаснал, като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуска. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Той посочи, че у нас има ваксини, на които срокът на годност изтича следващия месец.

Според проф. Ивайло Търнев, началник на клиниката по нервни болести в Александровска болница, е важно максимален брой хора да бъдат ваксинирани. По думите му обаче има недоверие и скептицизъм към ваксинационната кампания. Вина за това според него имат противоречивите послания, които различни медицински експерти отправят по отношение на ваксините.

    "Смятам, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините и все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията", допълни проф. Търнев.

И двамата експерти посочиха, че рискът от болестта е много по-голям отколкото риска от усложнения от някоя от ваксините и споделят мнение, че повече хора трябва да се ваксинират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщате ги на Европа! Ревахте, че искаме файзер, че ни дали по-малко, нищо че Б. се спазари така, сега ще ги хвърлят! Грехота! Светът плаче за ваксини , а нашенци се почесват и ослушват. Дайте ги на други!
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще пропусна
59
3
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
В България при тази висока смъртност заради вируса, се видя един феномен - смъртта от Ковид-19, изпреварваше смъртта по други причини и смъртността от рак, сърдечни заболявания и т.н. намаля. Това можеше да се очаква, защото Ковид--19 е много по-страшен за по-възрастните, а по-възрастните по-често умират и от други болести. Реално от Ковид-19 в България починаха около три пъти повече хора от официално регистрираните.
58
5
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Значи имало 15000 случаи на смърт след ваксинация, а не около 1 милион, колкото щяха да са случаите на смърт при същите тези хора без ваксинация. Като си казал А, кажи и Б.
57
3
 
2
 
! Отговори
До аспирин преди 2 години
Ще ти кажат някой друг път. Колкото казаха каква е връзката с вируса за починалите онкоболни, хронични сърдечни, затлъстяване,белодробни и диабетноболни. Аутопсии йок.
56
1
 
3
 
! Отговори
Фалшива новина преди 2 години
Този Гигов трябва да бъде съден за разпространяване на фалшиви новини. До вчера поставените дози са близо 1800000, а не ваксинираните. Около 820000 са напълно ваксинирани, което означава, че на около 980000 човека е поставена поне една доза, което е около 14%, а не 25%, както лъже Гигов. Точната сметка трябва да отчита, че при една от ваксините се поставя само една доза, но засега те са пренебрежимо малко.
55
2
 
8
 
! Отговори
гжгжгж преди 2 години
Тези срещу малко хонорар и майка си ще продадат. Със сигурност взима кинти за всяка лъжа, която им е наредено да изрекат. Отдавна в България няма лекари, а бизнесмени.
54
6
 
1
 
! Отговори
Аспирин преди 2 години
До Анонимен 69А разбираш ли какво означава тази информация? Това не са хора , на които причината за смъртта е ваксината. Когато се разследва всеки един случй, ще се знае реалния брой.
53
7
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 2 години
Оплакваш се че няма точна и качествена информация ли? Т.е. не си се разтърсил, щото е пълно с таква. Материята е сложна трудно се разбира, а и не е Х..икс да ти я набият. Българите са функционално неграмотни, не могат да се ориентират и затова са суеверни. Страх ги е от мРНК ваксините, да не им повреди генома или кой-знае какво ?!
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
EudraVigilance-European database of suspected adverse drug reaction reports. Дава следните данни 15472 случая на слърт в Европа след ваксинация и 1509266 пострадали до 19.06.21 Честито на невярващите!
51
5
 
4
 
! Отговори
Off преди 2 години
Вчера в "Днес" имаше статия с цитати на Лангърков, оня ден също имаше пак от въпросния ку-ку. Голям дял в това изоставане имат индивиди като Лангърков, Чорбанов, Първанова и Кожухарова, Кацаров тоже, ама от преди да стане министър.
50
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията е измислена ,за да ни ваксинират.Всичко останало е ала бала .Който иска да знае защо ни ваксинират да пита Бил Гейтс.Мен ми омръзна да обяснявам.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 63 Нали разбираш, че като българин и ти си ***. И не, българина не е *** човек, а е практичен. Задава си въпроси и когато не му отговарят адекватно, естествено става недоверчив. Това не прави българина глу*пак, прави го оцеляващ. Вместо да обиждате, защо не дадете точна и качествена информация за тия ваксини. Обидите само убеждават, че има нещо нередно, а това води до отказ от ваксиниране. И още нещо, спрете със заплахите. Колкото повече плашите, толкова повече ще ви се прави на пук.
48
1
 
12
 
! Отговори
Да се разберем преди 2 години
Когато ми направите безплатен тест с антитела/имам ги,не знам кога и как са придобити/ , тогава елате да ме убеждавате да си сложа отровата.
47
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** народ,слаба държава.Важи 100% за нас българите.Затова са толкова популярни конспиративните теории.Те предлагат на простия човек просто обяснение на комплексни проблеми.Няма надежда за бай ***.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм много сигурен за какво се карате тука. Ваксинацията е безплатна и не е задължителна. Който иска отивак, който не иска си седи вкъщи.
45
0
 
2
 
! Отговори
До Инфо преди 2 години
Да бе да. И откъде е това инфо? От Москва ли ти го подадоха?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 58 Ей хвана ни... викам ще можем да ви излъжем ама то българин как се лъже бра...
43
1
 
7
 
! Отговори
Сдс преди 2 години
До 51Отвори страницата на CDC Американците не крият броя умрели след ваксинация! Само *** вярва че изпитателен продукт е без последствия.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 55 Споко безплатно е :))))