Разполагаме с богат избор от ваксини, но резултатите слаби

У нас с първа доза са едва около 25% от населението
Обновена: 5 юли 2021 13:01 | 5 юли 2021 13:01, Петя Славова
86
Разполагаме с богат избор от ваксини, но резултатите слаби
Снимка: БГНЕС

Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите към ваксинирането не са задоволили очакванията. Това заяви пред БНТ проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации.

Той съобщи, че към момента ваксинираните в България с първа доза са около 1 800 000 души - около 25% от населението, а тези с втора доза около 800 хиляди.

 "Въпреки всичко резултатът не е добър, не е очакваният резултат. Това не е задача само на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество", заяви проф. Гигов.

Още по темата

Според него интересът към ваксинирането е угаснал, като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуска. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Той посочи, че у нас има ваксини, на които срокът на годност изтича следващия месец.

Според проф. Ивайло Търнев, началник на клиниката по нервни болести в Александровска болница, е важно максимален брой хора да бъдат ваксинирани. По думите му обаче има недоверие и скептицизъм към ваксинационната кампания. Вина за това според него имат противоречивите послания, които различни медицински експерти отправят по отношение на ваксините.

    "Смятам, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините и все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията", допълни проф. Търнев.

И двамата експерти посочиха, че рискът от болестта е много по-голям отколкото риска от усложнения от някоя от ваксините и споделят мнение, че повече хора трябва да се ваксинират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 То вас всеки иска да ви илзъже понеже сте много специални и някакви си компании ще пръснат милиарди за да ви избият... вие изобщо мислите ли?
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейсбук се напълни с толкова идиотщини и не мога да повярвам как възрастни хора им се връзват... във ваксината имало блутут интефейс и телефона го намирал... друг пък си лепял магнити на мястото на ваксинацията щот вътре имало нано роботи.... ЕЙ ако фана една тояга...
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че като са пускали ваксините против детски паралич, туберколоза и шарка не е имало фейсбук и интернет като цяло, че щяхме да се затрием като вид.
18
6
 
4
 
! Отговори
МНОГО ИНТЕРЕСНО! преди 2 години
Както е известно, най-големите противници на ваксинирането в държавата и по форумите са комунистите и техните клакьори и всичко това е, не защото Нинова и Радев от начало обявиха от връх Бузлуджа, че вирусът Ковид 19 не съществува, а защото Бойко Борисов закупи всички видове ваксини по света и организира за България свободен избор на ваксина и безплатно ваксиниране. Всички ония, които вярват на лъжите на противниците на ваксинирането, дълбоко ще съжаляват през есента, когато дойде тук Делтавирус
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изумително е как населението на тази дръжава разбира от всичко и то на много високо ниво. Да се чудиш как толкова интелигентна нация ходи да чисти тоалетни на запад....
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е умен и не иска да го чипират и да му сложат блутут интерфейс!!!!
15
5
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ,БЪЛГАРИ.АЗ СЪМ С ДВЕ ИГЛИ НА ПФАЙЗЕР. НЕКА ЩЕ БЪДЕМ СПОКОЙНИ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ И ТОВА НА БЛИЗКИТЕ НИ.
14
4
 
3
 
! Отговори
Едно време преди 2 години
Казваха, ме противогрипните ваксини на Запад се използват само за бедняци, и се пишеше и говореше ца имуностимулатори и нямаше всяка годин грип. След масовото използване на противогрипни ваксини се увелич и честотата на грипните проявления.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименда, абсолютно е така, според мен 2/3 са с имунитет и това е причината новите случаи да са толкова малко...
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как така близо 2 милиона са 25 процента от населението...? Ние колко милиона сме?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от 6,9млн от които 1,3 млн под 18г. т.е. ваксинираните са 32% + 30% преболедували -> кажи-речи колективен имунитет
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Търтев аз предлагам някой да ти натъртва по едно от.з--а------д през три дена до края на годината ,така ще засилим обществения имунитет и ще сме максимално защитени.
9
4
 
5
 
! Отговори
До Барселона преди 2 години
Този човек болен или заразен е? На легло или на крак? Както много пъти се каза, ваксините не гарантират, че няма да се заразиш, а че ако рова стане, ще го прекараш по- леко и няма да умреш
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма желаещи за опитни зайци
7
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** последен в ЕС по доходи и грамотност, и респективно- пръв по нисък брой ваксинирани. Случайност?! Категорично не. ***, гледай успелите какво правят и как мислят, за да успееш и ти в живота. Ама сложно с това ДНК.
6
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо сте се объркали и лъжете населението - ваксини няма, има химия, която е на експериментален етап и доста хора, които са наясно с това и съвсем логично не желаят да участват в подобни опити.
5
6
 
13
 
! Отговори
123 преди 2 години
Отровата е от един казан. Шишенцата са различни.
4
8
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Ти май наистина не схващаш смисъла от тези ваксини, а?! Трудно е да се обясни на опашкар кое как работи. няма да разбереш.
3
3
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
И какъв е "богатият избор на ваксини"? Интересно ми стана...
2
4
 
18
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Не искам да внасям раздвоение,но днес получих информация от ВМА,че човек,работещ там с поставени две ваксини,минали са 3 месеца от втората ваксина в момента е болен от КОВИД19.Да се чудиш какво да правиш..