Забраняват в Китай на неваксинирани да са в училище, болници и молове

Страната продължава да се бори да контролира пандемията
15 юли 2021 20:57, Петя Славова
79
Забраняват в Китай на неваксинирани да са в училище, болници и молове
Снимка: БГНЕС

Милиони китайци са изправени пред забрани да се появяват на публични места, включително училища, болници и търговски центрове, освен ако не получат ваксина срещу COVID-19, съгласно нови постановления, обхващащи близо две дузини градове и окръзи, съобщи АФП.

За първи път коронавирусът се появи в централния китайски град Ухан в края на 2019 г., но оттогава страната до голяма степен го постави под контрол - и Пекин е решен да задържи нещата така.

Новите строги правила, които следват след появата на силно заразния щам Делта в цяла Азия, ще бъдат наложени върху многобройни второстепенни градове като възможен маркер за това, което предстои за цялата страна.

Още по темата

Китай има национална цел да ваксинира 64 процента от своето 1,4 милиарда души население до края на годината, а новите мерки предполагат високи нива на принуда. В град Чусьонг в южната провинция Юнан - дом на около 510 000 души - всички жители на възраст над 18 години трябва да получат поне една доза от ваксината до 23 юли, сочи известие на властите, публикувано късно в сряда.

Тези, които не успеят да спазят крайния срок, "няма да имат право да влизат в обществени заведения, включително болници, старчески домове, детски градини и училища, библиотеки, музеи и затвори или да ползват обществен транспорт", се казва в съобщението.

Месец по-късно ще бъдат необходими две дози за влизане в обществените сгради.

Подобни известия бяха разпространени от властите в най-малко десетина градове и окръзи в цялата страна, включително шест в провинция Източен Дзянси, едно в Съчуан, едно в Гаунси и три в провинция Фуджиан.

Много от местните власти искат да ваксинират 70 до 80 процента от местното население до септември - надхвърляйки националната цел.

Окръг Тианхе в централна провинция Хенан заплашва да спре да изплаща заплати и да уволни всеки държавен служител, който не е бил ваксиниран до 20 юли, гласи официално известие, публикувано в понеделник

Най-малко дузина места са разположили доброволци в правителствени сгради, гари и други оживени обществени пространства, за да запишат имената и информацията за контакт на тези, които не са ваксинирани. Не е ясно дали тази информация след това се споделя с местната работна група за превенция на пандемията.

Този ход доведе до онлайн реакция, предава БГНЕС.

"Първоначално вие (правителството) казахте, че ваксинацията е доброволна, сега ни принуждавате!" написа един ядосан потребител на китайската мрежа Weibo.

"Току-що получих втората си доза, но тази нова политика звучи като кралски указ: разочароващо и отвратително!", оплака се друг.

Към вторник в Китай са приложени над 1,4 милиарда дози ваксини срещу коронавирус, съобщи Националната здравна комисия, без да посочва броя на ваксинираните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, Китайска демокрация, вече не само в Чайна!
30
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32 Нещо си се объркал. Навсякъде по света не искат да се ваксинират, за да имат нормален живот!
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 20 "свържи се с всички експерти" *** мола ти се, веднага след теб! Чакам те да ходиш до Джонсън и Астра да им кажеш нещо. После и аз. Абе, смoтан, що не пробваш да си измислиш свои реплики? Верно, че тролският мозък е закърнял и е заместен с телевизор, ама ако се напънеш може и да ти се получи.
28
1
 
23
 
! Отговори
относно рамбовците преди 2 години
Спомням си първите дни след като изгониха Янукович от Украйна. Донбас се надигнаха и казаха, че Потрошенко е един предател и фашист и че те под западен фашизъм няма да живеят. Тогава *** укри се смееха докато не запукаха пушките и не бяха смазани от т.нар. 40 годишни дядовци.
27
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе то верно стана като във филма Матрицата. Синьото и червеното хапченце. Или ще изберем да "си върнем нормалния живот" и всички удобства на матрицата, или ще трябва да се събудим. Време за избор...
26
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 20 Пак ли ти бе, смeшнико? Пак ли ще задаваш глyпави въпроси и ще се мислиш за остроумен? Не ти ли свърши тролското работно време?
25
2
 
17
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Ама моля ти се, щом казваш че за нищо не стават, свържи се с всички експерти и учени да им съобщиш, сигурен съм че си много по-компетентен от тях! Айде, стига си писал по форумите, действай!
24
2
 
22
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Има има, във Франция и Гърция започват да поизкачат лека полека рамбовците. Интересно като упре ножа в кокала дали няма и до военно положение с гражданска война да се стигне.
23
17
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Кой ти каза, че ваксините са "бълвоч"? Дай име, публикации с него или доказателства, че това е така?
22
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде Китай го знаем-диктатура и тоталитаризъм, но една Франция???
21
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много клавиатурни Рамбовци сред антиваксърите.
20
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 Смени опорката! Хората не искат ваксините не заради "страх от игла", а защото така наречените "ваксини" са некъф пълен бълвоч, дето за нищо не става!
19
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахха щели са да кажат здрасти на калашника...ей много филми сте гледали бе, или още ги гледате защото сте на 16 години? Тях ги е страх да ги боцне иглата, ама ще хващат калашника. Ххахха такива шегаджии като вас няма никъде по света
18
1
 
1
 
! Отговори
Hi преди 2 години
Hi
17
0
 
0
 
! Отговори
Фейк нюз преди 2 години
До 15 Нещо май не си ме разбрал.
16
1
 
35
 
! Отговори
до Кондьо преди 2 години
Много хора ще се сбогуват с някои неща, но ще кажат "здрасти" на най-добрите приятели на човека Колт, Уинчестър, Макаров, Калашников, сопа, кирка и т.н. Уверен съм, че има много готови да се жертват срещу това безумие и да умрат бързо, вместо бавно и мъчително.
15
2
 
37
 
! Отговори
До Фейк нюз преди 2 години
Дрънкаш глупости! Българите са едни от най осъзнатите хора в света. Точно заради това великите сили винаги са ни мачкали и са искали да ни унищожат. Единствените които са ни помагали са Руснаците. Те също да много осъзнат народ и виждат какво става по света. И затова империята на злото сега се опитва да ги мачка но те са прекалено голяма хапка и не могат да ги разиграват така както си играят с нас. Да знаете че ще дойде ден в който пак ще викаме руснаците да ни вадят от калта!
14
36
 
2
 
! Отговори
Кондьо преди 2 години
11% засега, но нали осъзнавате че ще стане задължителна, поне за пълнолетни. Рано или късно трябва да избирате. Който не иска просто ще трябва да се сбогува с някои неща които е правил досега.
13
2
 
25
 
! Отговори
Фейк нюз преди 2 години
Забелязъл съм, че Матрицата в България е много по- голяма отколкото в другите държави, особено западните. Помня колко пъти са ни убеждавали, че цената на тока, водата, бензина и т.н. са най-ниските в ЕС и как пликчетата в магазина се плащат заради екологията. По същото време в Англия в Теско и Сейнсбъри пликчетата ги раздаваха без пари, тока и водата бяха на 30% от нашата цена, а бензина беше на 55% от цената у нас. Сега при 15% ваксинирани у нас изведнъж наизкачаха едни новини...
12
4
 
37
 
! Отговори
Даам преди 2 години
Ако наистина имаше начин да отпътуваме към друга планета където да има годни условия за живот бих заминал още утре. Тук вече не се издържа. Отвратително е. Единствения шанс е да ни удари огромен метеорит. Тогава нещата ще се оправят. Иначе не.