Делта вариантът на коронавируса настъпва на Балканите

Гърция вече е в четвъртата вълна на пандемията
Обновена: 16 юли 2021 20:27 | 16 юли 2021 20:24, Елка Василева
133
Делта вариантът на коронавируса настъпва на Балканите
Опашка за COVID тест в Гърция. Снимка: архив, БГНЕС

Гърция се намира в четвърта вълна на пандемията, Кипър регистрира рекорди на новите случаи на COVID-19, а Делта вариантът на вируса се разпространява все по-активно в Кипър, Турция и Словения. В Румъния, Сърбия и Република Северна Македония ситуацията се оценява като стабилна. На фона на бавното темпо на имунизация в повечето от страните изникна темата за задължителната ваксинация на някои групи, а Гърция вече обяви решения в тази насока.

Следват новините от седмицата, свързани с пандемията от COVID-19 в балканските държави:

Здравните власти в ГЪРЦИЯ смятат, че страната се намира в четвърта вълна на пандемията, а пикът й, според експертите, се очаква в средата или края на август. Появата на Делта варианта на коронавируса и нарастването на случаите на заразяване накараха гръцкото правителство да увеличи усилията за насърчаване на ваксинацията на фона на растяща тревога за възможните последици за туризма и икономиката като цяло.

Проучване показа обаче, че 40 процента от неваксинираните в Гърция нямат намерение да го направят. За да променят обществените нагласи, гръцките власти потърсиха съдействието на Гръцката православна църква и обявиха стимули за ваксинация на младите хора, които ще получат по 150 евро в дебитна карта и един месец безплатни телефонни услуги, ако се ваксинират.

Още по темата

Наред с това властите обявиха задължителна ваксинация за някои професионални категории, като служители в домове за възрастни хора, за сираци, за хронично болни или хора с увреждания, както и в центрове за хора със специални потребности. Те ще бъдат временно отстранени от работа след 16 август, ако не са си поставили поне една доза от ваксината.

От 1 септември задължителната ваксинация ще бъде в сила и за медицинските служители в обществения и частния сектор. В Гърция, която има население от 10,7 милиона души, изцяло са ваксинирани 4,3 милиона или около 41 процента от населението.

На фона на нарастването на случаите на COVID-19 премиерът Кириакос Мицотакис увери, че страната няма да бъде затворена отново, а министърът на туризма Харис Теохарис каза, че туризмът не трябва да бъде обвиняван за резкия скок на новозараените.

За да влязат в Гърция, туристите трябва да покажат документ за ваксинация или отрицателен ПСР или бърз антигенен тест. Същевременно гръцките власти продължават да тестват пътниците на границата на случаен принцип. Това доведе тази седмица до дипломатически скандал между Гърция и Турция, след като футболистите от "Галатасарай" отказаха да се подложат на повторни тестове и не бяха допуснати в Гърция. Приятелският мач с "Олимпиакос" бе отменен, а гръцкият посланик в Анкара получи официален протест.

Гръцките власти решиха да приложат някои рестрикции, за да ограничат разпространението на коронавируса. От днес влизат в сила нови правила за всички обществени места на закрито, ресторанти, развлекателни центрове и барове, киносалони и театри. Те ще работят изключително за ваксинирани срещу COVID-19 клиенти. Заведенията ще работят с увеличен, но предварително определен брой посетители. От днес ще работи и съответното цифрово приложение, което ще установява лесно дали посетителят е ваксиниран или не. През лятото всички развлекателни заведения, независимо дали са на закрито и открито, ще работят само със седящи клиенти и няма да бъдат допускани правостоящи.

През последната седмица в ТУРЦИЯ е регистрирано почти тройно увеличение на случаите на заразени с варианта Делта на коронавируса. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че са установени общо 750 случая на пациенти, заразени с варианта Делта, а само седмица по-рано броят им е бил 284. Министърът съобщи, че в последните дни се наблюдава увеличение с около 20 процента на броя на новозаразените.

Здравните власти посочиха, че пандемията ще бъде спряна и животът ще се нормализира напълно, когато бъдат ваксинирани 70-80 процента от населението. Задължителната ваксинация обаче не е на дневен ред към момента.

Ваксинационната кампания в Турция стартира в средата на януари. Турските граждани могат да избират между препаратите на китайската компания Синовак, на Пфайзер/Бионтех или руската ваксина Спутник V. До момента са поставени над 60,6 милиона дози ваксина, като напълно ваксинирани са над 18,7 милиона души. Над 38,4 милиона са получили първа доза от ваксината.

Турция намали до 16 години възрастта, при която гражданите в страната може да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Тийнейджърите вече могат да се регистрират в електронната система за записване за ваксинация.
75 процента от населението на граничещия с България турски окръг Одрин е ваксинирано против COVID-19. По данни на министерството на здравеопазването в общо четири турски окръга вече са имунизирани над 75 процента от населението. Десетте окръга с най-много ваксинирани в страната са Одрин, Къркларели, Чанаккале, Измир, Балъкесир, Мугла, Айдън, Амасия, Ескишехир и Биледжик (повечето се намират в Западна Турция).

Същевременно сравнително нисък е броят на имунизираните против коронавируса в десет окръга в Източен Анадол.

КИПЪР отчете във вторник и в сряда рекорди на новозаразените с коронавирус от началото на пандемията през март миналата година. След като във вторник за първи път бе поставен рекорд от 1081 заразени, в сряда броят на новите случаи бе 1120 от направени 62 656 теста (или 1,79 процента положителни). След затишие от май до средата на юни, случаите на заразяване в Кипър започнаха да растат бързо заради разпространението на варианта Делта. Броят на хоспитализираните също нараства.

От понеделник, 12 юли, властите затегнаха правилата за преминаване между двете части на острова. Неваксинираните лица могат да преминават само с отрицателен бърз тест или PCR тест, направен преди най-много 72 часа. Напълно ваксинираните лица могат да преминават между двете части на Кипър със 7-дневен отрицателен бърз тест или с PCR тест, ако са изминали 14 дни от поставянето на последната доза от ваксината.

За посещения в закрити и открити части на търговски центрове, кафенета, ресторанти, спортни зали и други обекти в Кипър се изисква пропуск "Сейфпас", който потвърждава, че лицата са ваксинирани, преболедували са COVID-19 през последните шест месеца или разполагат с отрицателен резултат от тест, направен през последните 72 часа. От работодателите се изисква да проверяват служителите и клиентите си за наличие на "Сейфпас" и някои предпочетоха да затворят, вместо да проявяват дискриминация по отношение на неваксинираните лица.

В четвъртък кипърските здравни власти спряха плановите операции и неспешния прием в болниците, за да ограничат заразата и да запазят капацитета на болничната система.

Същевременно кипърските власти също се ориентират към задължителна ваксинация на някои професионални групи, като в сряда бе съобщено, че шофьорите на автобуси и таксиметровите шофьори трябва задължително да бъдат ваксинирани, ако искат да работят.

В стремеж да насърчи ваксинацията министерството на туризма въведе програма за спонсорирани летни отпуски на ваксинирани с поне една доза лица и преболедували от COVID-19 през последните 180 дни.
Над 46 процента от населението на Кипър е напълно ваксинирано.

РУМЪНИЯ удължи от 12 юли с още 30 дни състоянието на тревога, въведено заради пандемията от COVID-19. Властите увеличиха обаче от 90 на 180 дни периода, в който лицата, преминали през болестта, са изключени от противоепидемичните мерки, считано от датата на потвърждаване на инфекцията. Смекчени бяха и изискванията за присъствие на спортни състезания, провеждани на открито, както и за присъствие на спектакли, концерти, фестивали и други културни събития.

В страната вече са потвърдени 87 случая на варианта Делта на коронавируса и три смъртни случая, свързани с него. Засега здравните власти нямат данни за трайно предаване в общността на варианта Делта на национално ниво.

Новите случаи на заразяване в Румъния са под 100 през последните дни, като цялата страна попада в т. нар. "зелен сценарий" с под 1,5 случая на 1000 души население. В половината от окръзите през последните дни изобщо няма потвърдени случаи на заразяване.

Темпът на ваксинация обаче се забави през последните седмици, като по последни данни в Румъния са поставени общо 9 185 754 дози ваксина. Напълно имунизирани са 4 694 452 души от около 19-милионното население на страната.

В СЪРБИЯ има леко нарастване на броя на заболелите от коронавирус, но ситуацията продължава да е стабилна, оценяват от кризисния щаб за COVID-19.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че подкрепя идеята за задължителна ваксинация за определени категории от населението, но в Сърбия такова нещо не е възможно заради конституцията, тъй като това би представлявало нарушаване на човешките права. Вучич каза също, че почти 50 процента от пълнолетното население на Сърбия вече е ваксинирано, но предупреди, че броят на заразените расте с около 20 процента на седмично ниво, което е тревожно.

Тази седмица в АЛБАНИЯ бе регистриран първият случай на заразен с Делта вариант на коронавируса. Случаят е с емигрант, пристигнал от Великобритания.

Министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу заяви, че здравните институции в цялата страна са в повишена готовност заради възможно разпространение на Делта варианта в региона. Тя призова гражданите да не пренебрегват процеса на ваксинация.

След известно задържане албанските власти съобщават, че процентът на заболелите от COVID-19 леко се е покачил.

Мерките в Албания са облекчени и от туристите не се изисква отрицателен COVID тест, за да влязат в страната.

СЛОВЕНИЯ е потвърдила вече 200 случая на по-заразния Делта вариант на коронавируса. Властите очакват Делта вариантът да стане доминиращ в страната до седмица или две.

Словенските власти решиха от 15 юли притежателите на дигиталните ковид сертификати на ЕС или на съответните сертификати от трети страни да не бъдат поставяни под карантина при пристигане в Словения.
Около 32 процента от словенците са с поставени две дози ваксина срещу коронавируса, а около 40 процента са получили една доза.

Епидемичната ситуация в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ е спокойна, обяви тази седмица министърът на здравеопазването Венко Филипче и постави акцент върху ваксинацията като механизъм за защита. "Това е единственият начин за повишаване на колективния имунитет и предотвратяване на нова вълна. Вероятно ще има и нови варианти на вируса, вероятно ще има и нови мутации, но с ограничения не можем да живеем", заяви Филипче.

Вчера Република Северна Македония регистрира 26 нови случая на ковид. Общо от началото на пандемията са потвърдени 155 866 заразени, от които 5487 са починали. Към момента активните случаи са 225.

В понеделник в Република Северна Македония започна ваксинация без предварително записване на часове, а от 19 юли ще започне и фактическата имунизация на децата над 12-годишна възраст, които са записани за ваксини срещу COVID.

3,5 процента от тестовете за коронавирус в ХЪРВАТИЯ бяха положителни вчера - 139 положителни резултата от 3909 теста, предаде агенция Хина. В Хърватия от началото на пандемията са се заразили 361 218 души, от които са починали 8233.

Страната полага усилия да ваксинира населението, като към 15 юли са поставени 2 870 866 дози ваксина. Така 1 569 371 хървати са получили най-малко една доза от ваксината, а 1 301 495 - и двете дози. Към тях се прибавят и 32 509 души, които са си поставили еднодозовата ваксина "Янсен".

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че ваксинацията в Хърватия няма да е задължителна, но призова отново гражданите да се ваксинират "за доброто на всички".

ЧЕРНА ГОРА предлага на чуждестранните туристи безплатни PCR тестове, ако такива са им необходими на връщане в родината. Мярката беше приета като част от стратегията за възстановяване на туристическия поток в страната. Здравният протокол за туристическия сезон предвижда също, че болничното лечение за туристи, страдащи от КОВИД 19 по време на престоя им в Черна гора, ще е безплатно. От близо 6000 тествани туристи само 44 са с положителна проба, съобщиха вчера черногорски медии.

В сравнение с други страни, чиято икономика също се опира на туристическия сектор, Черна гора предлага по-либерални мерки за влизане в страната. Изцяло ваксинирани са 23 процента от населението. Ако се добавят ваксинираните с първа доза, процентът е над 25.

В БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА тази седмица бе открит първи случай на гама вариант на коронавируса, съобщи Теуфик Голетич, началник на лабораторията за молекулярно-генетични изследвания. Гама вариантът е открит у чужденец, който бил в Херцеговина.

По-рано в същия район бяха открити и първите случаи на зараза с Делта варианта, а преносители били чужденци, посетили Меджугорие.

КОСОВО потвърди вчера само четири нови случая на заразяване от 1467 направени теста, сочат данни на Националния институт за обществено здраве. През денонощието нямаше починали пациенти с коронавирусна инфекция. Активните случаи към 15 юли са 105. Общият брой на възстановилите се от COVID-19 в Косово е 105 514 души.

Страната бърза да навакса с ваксинацията. С две дози вече са ваксинирани 78 298 граждани на Косово, сочат данните на Националния институт за обществено здраве, цитирани от Косовапрес.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма работа. Поредната настинка. Масово хората го изкарват на крак.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво сега праиме?
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УЖААААСТТТТ!
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Златена"Аз лично ме е страх да ползвам асансьора в блока ни, защото имам неваксиниран съсед! Безотговорни и неуки хора ще причинят нова пандемия!"Това кърти мивки.
112
1
 
3
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До СбърчПриемаме го с разум и логика. Че как иначе се създава комунистически Интернационал. Сега му викат либерал-глобализъм.
111
4
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
До Миролюб БенатовХубавото в България е, че глупави или не, въпреки ниския брой ваксинирани, повечето са го изкарали вече. И по този начин имат по-добра имунна защита от ваксинираните. Особено срещу Делта. А иначе този който го е изкарал и въпреки това го навият с такива статии или с безплатна бира и кебапчета, да се ваксинира, е наистина неук и глупав . И си заслужава съдбата.
110
1
 
3
 
! Отговори
@ преди 2 години
До ЗлатенаИ аз съм за! Нека да се направят заведения само за ваксинирани и маскирани и да не ни се бутате в ръцете и краката.
109
3
 
3
 
! Отговори
Хе хе хе преди 2 години
До Анонимен Ковид истериците -заешки сърца . Страх и ЕнтелЕгентност
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сбърч Спокойно ! Путин и Байдън,от едно гърне сърбат ,сготвено в ресторант Синагога
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В държавите с повече ваксинирани има повече болни от Делта варианта. Това показва статистиката.
106
4
 
5
 
! Отговори
Миролюб Бенатов преди 2 години
Общото между всички тези държави и нашата е , че най-неуките , и най-НЕумните са последни по ваксиниране ! Щото раз'ираш ли , шА им промени деенкатУ....
105
7
 
8
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Да, на анти-ваксърите требе да се наложи режим на неотклонение, да им се забранят посещения на сбирки, пътувания, дори конгреси на БКП - БСП, или да бъдат консолидирани в отделни лагери като за тази цел ООН създаде държава "Неваксинация".
104
8
 
12
 
! Отговори
Сбърч преди 2 години
Питайте роднините на починалите от Ковид как се чувстват, преди да плещите глупости. В противен случай трябва да приемете, че всички лъгондрят: и Путин, и Байдън, и чайнизите, и евросъюзните, и джапанците, и вси останали. Егаси световната конспирация.
103
17
 
8
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Колко ли невеж трябва да бъдеш, за да не се ваксинираш??! Няма по-голяма опастност за нормалните хора от неваксинираните, затова трябва със закон да се забрани на неваксинираните да се возят в рейсове, метро и да им се направят отделни магазини за хранителни стоки. Аз лично ме е страх да ползвам асансьора в блока ни, защото имам неваксиниран съсед! Безотговорни и неуки хора ще причинят нова пандемия!
102
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо като българите масово не се ваксинираме и у нас е спокойно?А делта вариантът е засечен в единични случаи.При това, не искам да "дърпам дявола за опашката", обаче може ли някой учен доктор, доцент, професор, академик, член кореспондент, или какъвто се намери да ми обясни на разбираем език, каква е ползата от файдата на все още експерименталните ваксини с които ни карат да се боцкаме?
101
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Моля всеки интересуващ се от почивка на Адриатическо море да прочете условията в Черна Гора и да ги сравни с тези в Гърция.В Черна Гора в момента строят магистрала (с участието на китайска фирма), която ще преминава през цялата държава от север на юг. Първият участък от около 40 километра е почти готов.Там също са приели еврото, но за разлика от Гърция не са в еврозоната - приели са го на своя глава.Там туристите са желани.А в Гърция?
100
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славчо чалгата и фигуранта Радев ще го спрат с простотията си .споко!а мангъра ще ръси аспирин и чай чета
99
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинския вирус се нарича медии!
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глу-пости!
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ние българите понеже не се ваксинираме и при нас дебта варианта.