Епидемиолози: Делта варианта обхваща света, нужен е 94% групов имунитет

Това може да се постигне само с ваксинация, смятат специалистите
17 юли 2021 14:10, Петя Славова
186
Епидемиолози: Делта варианта обхваща света, нужен е 94% групов имунитет
Снимка: Bloomberg.com

Епидемиолозите в Испания вече твърдят, че груповият имунитет може да бъде постигнат с ваксинирането на 94 % от населението.

Още по темата

31 060 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Испания. Средната честота за страната надхвърли максимума на втората вълна и вече е 537 случая на 100 000 жители. При младите в 13 автономни региони надвишава 1 000 случая, а в Каталуния и Кастилия и Леон - над 3 000. Епидемиолозите вече твърдят, че с увеличаването на случаите на варианта Делта груповият имунитет отстъпва.

В началото на ваксинационната кампания се считаше, че груповият имунитет ще бъде постигнат, когато поне 70% от населението е ваксинирано и испанското правителство изчисли, че тази цифра може да бъде достигната в средата на август.

Според председателя на Испанската асоциация на ваксинациите Амос Гарсия обаче, това е "цифрата, от която трябва да продължим да напредваме", докато не постигнем онази имунологична бариера, която прекъсва веригата от инфекции между хората, осигурявайки непряка защита за неваксинирани лица или лица с нарушен имунитет.

Това означава, че с увеличаване на инфекциите и вариантите, груповият имунитет ще се постигне вече при ваксинирането на около 94% от населението, предаде БТА.

Според Министерството на здравеопазването чак когато по-голямата част от населението е ваксинирано, няма да има нови мутации, а според математиците много трудно ще се стигне до 94% ваксинирани на този етап при положение, че за децата под 12-годишна възраст все още няма одобрена ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
19
 
! Отговори
предлагам преди 2 години
Новият кабинет трябва да е ваксиниран на 100%, че как иначе ще работят за благото на народа и ще прибират по 5-6 хилядарки месечно.
16
0
 
38
 
! Отговори
помним преди 2 години
В Парламента от БСП искаха да се запише че ваксинирането НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Любителите на КОМИСИОННИ от ГЕИБ категорично отказаха
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера защо не почнем ние да ги ваксинираме фармацефтичните компаниие както ние си знаем?!?!?! Целият проблем е от тях и те не могат да се справят и трябва ние да им помегнем... Вижте какво става в Израел и на Бахамите при 67% манават над 500 заразени всеки ден. Това е по официална статистика и всеки може да я провери, от тях голям процент от заболелите са имали и по две игли. Здрави хора след ваксините са със сърдечни проблеми и какъв е извода - всичко де е с ваксина, подо ножа
14
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има гилотиниране на пандемици по площадите. Няма друг начин.
13
1
 
31
 
! Отговори
СЗО-МЗО преди 2 години
Така както са го подкарали, през следващата година ще е нужен 94% МЕЖДУГАЛАКТИЧЕСКИ групов имунитет
12
0
 
43
 
! Отговори
Денонощно преди 2 години
едно и също!!
11
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При имунитет няколко месеца от ваксините и мутиращ вирус за кво ми говорите аллооу
10
6
 
50
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Интересно съвпадение при положение, че планът е да се намали населението на планетата с точно 94%... Ето за какво е груповия имунитет...
9
5
 
35
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 2 години
Груповият имунитет си е наред. Ваксинираните обаче не трябва да се включват в 70-те процента нужни за групов имунитет защото не са преболедували и реално нямат защита срещу коронавируса. Пък един хронично болен разболее ли се макар и ваксиниран-я камилата я камиларя.
8
4
 
40
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
После идва АЛФА варианта и пак ваксина.............
7
17
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗА МОМЕНТА ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО СПИРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ Е МЕРКЕЛ ,НО ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКИ ТРИК ДО ИЗБОРИТЕ СЛЕД 2 МЕСЕЦА! ЩОМ ДОЙДЕ НОВИЯ КАНЦЛЕР И ОБЯВИ ЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ ТЯ СТАВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА ЕС , ЗАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НА ЕС Е ПО-ВИСЩО ОТ ТОВА НА ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ!
6
53
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се имунизират и децата няма как да стане.
5
5
 
70
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
E добре де,нали у Хиспанията сте доста напред с ваксинацията,за разлика от недоверчивата България.Що тогаз при вас 31 000 нов,а тука в повечето областни нямаме нито един?Е аз на логиката ли да вярвам,която ми е пред очите, или на група изперкали учени?
4
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало рептилите ще се трепем ясно е
3
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аееее У ЛЕВО с вашите ваксини, фашаги
2
4
 
72
 
! Отговори
Тц преди 2 години
Нужен е поне 666% групов имунитет иначе господарите ви няма да са доволни.
1
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде свободно утре ще пуснете гама ще да нужни 200%ваксинирани аиде у лево