Европа брои скок на случаите с коронавирус, ще станат ли ваксините задължителни?

Хора с определени професии ще практикуват само с имунизация
17 юли 2021 09:50, Петя Славова
533
Европа брои скок на случаите с коронавирус, ще станат ли ваксините задължителни?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Определена категория служители в някои от държавите от ЕС ще бъдат задължени да се ваксинират срещу коронавирус. Как се отнасят към перспективата за задължителната ваксинация различните държави в Европа и има ли действаща правна база за подобно изискване, разказва "Дойче веле".

Франция: Макрон призова сънародниците си да се ваксинират

Президентът на Франция Еманюел Макрон направи на 12 юли телевизионно обръщение към нацията, което събра повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол. В него той добави допълнителен импулс на ваксинационната кампания в страната. предложените от него мерки засягат медицинските работници: ако служителите в болници и в домове за възрастни не се ваксинират до септември, рискуват да загубят работата си. Освен това държавният глава изброи и въвеждането на ограничения за неваксинираните.

Още по темата

Френските власти реагират на разпространението на по-заразния щам Делта с призив за задължителна ваксинация. До момента изцяло неваксинирани във Франция са около 39% от жителите на страната.

След изявлението на Макрон почти 1 милион французи се записаха за ваксиниране. Според данните на сайта Doctolib, това са предимно млади хора на възраст до 35 години.

На 14 юли 19 000 души в цялата страна излязоха по улиците в знак на протест срещу обявените от президента Еманюел Макрон мерки, задължаващи здравните работници да се ваксинират и да бъде въведена здравна карта за ваксина за повечето обществени места. Полицията в Париж използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Германия: Няма да има задължителна ваксинация

Малко след като бе съобщено за въвеждането на задължителна ваксинация в други държави, властите в Германия дадоха ясно да се разбере, че са на противоположна позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се ваксинират против своята воля. Канцлерът Ангела Меркел обяви това решение на 14 юли в непривичен за нея твърд тон: „Не смятаме да вървим по предложения от Франция път. Ние вече заявихме, че задължителна ваксинация няма да има”, каза тя.

Изявлението на Меркел едва ли ще предизвика сериозен обществен отзвук – при цялото желание на властите да проведат в Германия всеобща задължителна ваксинация, това изглежда нереалистично. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е гарантирано от конституцията на Германия. Естествено, има изключения, при постъпване в детска градина или на училище децата трябва да се ваксинират срещу дребна шарка. Такава ваксина се изисква и от служителите в обществените и медицинските институции, включително за възпитатели и учители. Търсещите убежище и бежанците също са задължени да си направят тази ваксина не по-късно от месец след настаняването си в общежитие.

Великобритания: Карантинните ограничения отпадат напълно от 19 юли

Участието на националния отбор на Великобритания на Европейското първенство по футбол предизвика възторг сред хиляди футболни фенове. А тълпата от зрители на стадион „Уембли” без защитни маски и без спазване дори на минимална дистанция, предизвика критики в цял свят.

Премиерът Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Няколко седмици по-рано правителството обяви задължителна ваксинация за служителите в домовете за възрастни. Това изискване важи за фризьорите и другите заети в областта на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. В същото време британският премиер, под натиска на общественото мнение обявява едно по едно смекчаване на ограниченията. Според плановете, от 19 юли те ще бъдат отменени напълно.

Гърция: Броят на заразените се увеличава

Гръцкото правителство се опитва да поеме контрола над пандемията в страната с помощта на твърди изявления и решения.

"Не възнамеряваме отново да затваряме цялата държава заради отношението на някои хора към ваксинирането", заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в началото на седмицата. Скоро жителите на страната ще имат право да посещават закритите помещения в ресторанти и културни институции само при наличието на документ за ваксинация.

Медицинските работници и служителите в домовете за възрастни също са длъжни да се ваксинират, в противен случай ще бъдат отстранени от работа.

Според експертите, една от основните причини за увеличения брой на заразените е възобновеният в страната клубен живот и нощните купони на младите. Отчитайки нестабилното състояние на гръцката здравна система, очаквано гръцките власти бият тревога.

В Атина около 5 хиляди души – противници на принудителната ваксинация, излязоха в сряда да протестират срещу обявената от правителството предстояща задължителна ваксинация за определена категория служители. Те издигнаха плакати с надписи „Свобода!“, „Без изнудване!“, „Без тероризъм!“, икони, кръстове, развяваха гръцки знамена и скандираха лозунги срещу ваксинацията.

Чехия: Задължителната ваксинация е въпрос на време

В Чехия всички деца трябва да бъдат ваксинирани срещу 9 заразни заболявания, включително дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит В, морбили, рубеола и паротит. Без тях децата не могат да бъдат приети в нито една детска градина или училище, а родителите на неваксинираните деца биват глобявани.

В страната не се води публичен дебат по този въпрос. Може би това се дължи и на факта, че през пролетта твърдата линия на чешкото правителство беше подкрепена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). В решението на съда се посочва, че чешката здравна политика „във всеки смисъл“ е в интерес на децата.

Предвид позицията на чешките власти е напълно възможно коронавирусната ваксина също да стане част от задължителната програма за ваксинация. Според института Роберт Кох броят на чешките жители, напълно ваксинирани срещу COVID-19, е само 36 %, което в сравнение с други страни от ЕС е относително ниско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че хора, които даже не мислят за собственото се здраве, не може да бъдат оставени да вредят на останалите.
350
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт, като си заразен, носи маска и се ваксинирай. Аз не съм.
349
8
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Е, не става заради щенията на някой сам да решава да боледува и умира, същия този да заразява други хора и да умират други хора. Това е повече от ясно.
348
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като минат десетина години и ако някои от неваксинираните са още живи, тогава може би и те ще се ваксинират, ако успеят.
347
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само се опирайте и ще стане голЕмо мазалоНе сте вие хората, които ще решавате аз от кво ще боледувам и от какво ЩЕ УМИРАМ!!!Хубаво си помислете дали ще ни задължите!
346
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гошо, гледах го преди да те изтрият и го пратих на много хора.
345
3
 
6
 
! Отговори
17 преди 2 години
Като минат десетина години и ако повечето ваксирани са още живи, тогава бих помислил да се наваксам и аз. Само, че дотогава повечето ще са изпокапали. Шиповия протеин ще им разкаже играта, бавно и сигурно.
344
1
 
3
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Ако се ваксинирам и Бил Гейтс ме чипира и ми врезе в главата дали ще стана милиардер?
343
5
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Стане ли задължително ваксането протиф ковидо жа играй тоягата.Убаво дъ знаете ! На сички ни писна на .... бря ! Сагъ и задължения ша ни вминяват. Мариз голям жа има.
342
2
 
2
 
! Отговори
До 383 преди 2 години
Написал си: "В Израел пандемията върна нивата си от март. 730 новозаразени са регистрирани през последното денонощие. Това е достатъчно за ефективността на експерименталните ваксини" ... Нивата в Израел през март бяха от 4000 до 440 обхващайки края на поредната вълна с пик от 10213 нови случаи на 20 януари 2021. От края на март в Израел новите случаи са малко благодарение на ваксините и няма нова вълна.
341
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скока на заразените е без значение, ако болшинството имат антитела.
340
4
 
29
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Възхищавам се най-искрено на всички ваксинирани, които пишат тук. Въпреки че са се погрижили за себе си и нямат ни най-малка причина да се безпокоят за себе си и своето обкръжение - всe хора успели, образовани, богати материално и духовно, надлежно ваксинирани, те превъзмогват изначалното си отвращение и контактуват с нас - нисшите всякак, наливат ни ежедневно ум в празните глави, само и само да спасят жалкия ни животец, макар да са убедени, че не струва нищо и даже е вреден за обществото им.
339
3
 
4
 
! Отговори
мн войнствен преди 2 години
Максим славянина още ли воюва от едностайната си панелка от Дружба 1 - крайния квартал на Русе, че не следя темата.
338
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Гошо Кое отговаря Че Гошо е момче лошо ли...
337
1
 
18
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 2 години
До Алтерниращ веганист - Ако несъществуващия "щам" мутираше, щяха да му казват "щам". Сега го наричат "вариант" защото е от инжекцийките. Когато се докаже, че всичко е било измама, в съда ще твърдят, че не се е говорило за никакви "щамове" Мутациите са само при инжектираните зеленчуци като теб. Носи си шнорхела и се гмурни за малко инфо в което се доказва, че някой е изолирал това "чудовише" коронавирус. След като изплуваш, сподели и с нас за да се уплашим и инжектираме.
336
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живеещ в Швеция...нищо не казваш защо беше убита външния министър Ана Линд докато пазаруваше в голям магазин в прехваления Стокхолм. Между другото е трябвало да участва в телевизионен дебат за приемане на еврото. Ето един въпрос който ми се струва по важен от ваксините но и двата въпроса са свързани с НСР. Уважавам всяко мнение но искам и моето мнение да се зачита и да има значение.
335
1
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Цял плюс ти турих!" -- Очаквай двойно повече минуси оттук насетне, след това самопризнание. Сила и кураж ти желая :)
334
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алтерниращ веганист!!! Много хора си живеят в симбиоза с корона вирусите от години! Вижте статията на професор Стефано Монтанари.
333
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел пандемията върна нивата си от март. 730 новозаразени са регистрирани през последното денонощие. Това е достатъчно за ефективността на експерименталните ваксини. За автоимунните заболявания като странични ефекти ще трябва да изчакаме известно време.
332
16
 
8
 
! Отговори
Живеещ в Швеция преди 2 години
В Швеция миналото есен направиха масово изследване за антитела. Мислеха, че поне 25% имат. Оказа се ,че само 4% са срещали вируса. А вече имаха 10 000 починали. Тогава затегнаха мерките, въведоха ограничения. Видя се, че с естествен имунитет няма да стане. Но тук хората са съвестни, всеки се самоизолира и тества /безплатно/ при най -малки симптоми. И сега се ваксинират масово.