Проф. Витанов: Делта вариантът ни е захапал и ще ни залее

Антиваксърите си правят пропаганда, алармира математикът от БАН
19 юли 2021 21:45, Красимир Ангелов
117

Кога ще дойне у нас новата вълна на коронавируса? 

Моите индикатори показват, че ни е захапал, има време - и ще ни залее също. Делта вариантът не само чопли, а вече се е захванал. До към края на месеца ще стане доминантен. Той е по-заразен и се пребори успешно и с това, че има и много ваксинирани. Това каза за "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Още по темата
Според него, ако сме под 1500 нови случая в края на август, трябва да смятаме, че сме се справили.

"Антиваксърите си правят пропаганда, а насреща няма нищо. Така не се прави. Ваксини има, проблемите са няколко. Ще бракуваме ваксини и ще ги изнасяме навън. Спря всичко, защото всичко е в главите на хората. Ако хората се разубедят, каузата загива. Политически изявления няма да правя", посочи той за Bulgaria ON AIR.

По думите му проблем е също, че прекрасните планове у нас остават на хартия.

"Има един прозорец за налагане на мерки - не по-рано, не по-късно. Плановете, които са били правени, са били точни. Има едно нещо, което се нарича "ред в хаоса". Сега сме в ръцете на РЗИ-тата, вирусът ще настъпва полека, отпускарският сезон ще свърши и втората половина на септември ще сме изправени пред проблеми", обясни проф. Николай Витанов.

Математикът е на мнение, че за следващата вълна медиците са по-подготвени.

"Знам как от нула се организира една такава система. Въпросът не е само да са подготвени лекарите, а как действа и ръководството на "Пирогов". Трябва ни стабилна здравна система, в момента единственият човек с по-голям опит е доц. Кунчев. Когато вирусът успее да се пребори и с неговите хора - и да има, и да няма стабилно правителство - може да няма ефект. Те не останаха много мерки. Ако продължаваме да ги спазваме, ще имаме още някакво време спокойствие", обясни ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
Е една пр.опаднала под,метка,изтривалка, миризлива обувка! Чибааа!
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Испания казаха ,че в болниците заразени с новия Делта са или неваксинирани които не са приели мерките или ваксинирани с една доза които се заразяват в началото преди да придобият имунитет/преди 21 ден от първа доза/.Но така или иначе маските да останат и големите компания по 10 -12 души на маса гъ.з до гъ.з нагъчкани да се ограничи.
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вотанов, ти не си направил нищо, за да популяризираш ваксините! Само контрапропаганда правите. Седиш и дуднеш по телевизора, а не си представил никакви доказателства - графики, таблици... Така не се прави.
82
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта вариантът бил по заразен.Професоре, това не е доказано в лаборатории. В лаборатории е доказано, че антителата на преболедувалите или ваксинираните имат по-ниска ефективност спрямо този вариант. А това е нещо различно, въпреки че и то води до по-бързо разпространение на Делта варианта. Професоре, досега не сте представили (вие или някой друг капацитет) никакви лабораторни изследвания, доказващи по-добра "адхезия" на този вариант с клетките или по-голяма или по-бърза негова репродуктивност.
81
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите си правели пропаганда, а насреща няма нищо. Професоре, точно наопаки е. Държавата прави пропаганда (тя винаги го е правила), а антиваксърите в обкръжение на неравни сили правят контрапропаганда. И от двете страни, както при всяка пропаганда, има емоции и щуротии.
80
6
 
5
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Тц, няма да се ваксинираме, номерът пак не минава, хубав ден ви пожелавам.
79
5
 
5
 
! Отговори
След като преди 2 години
този математик се изложи официално, разтягайки преди месец време, как са преодолени вълните Ковид и как няма да има повече такива, сега отде взе тон за нов песен? Няма ли срам?!
78
5
 
10
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Слушайте ученият човек .Аз обичам математиката и съм я изучавал във висшата и форма и я използвам всеки ден за дизайн.Всичко може да се математически моделира и да се използва за прогнози.А тези *** , които го отричат и обиждат явно не знаят и да смятат.
77
6
 
8
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Делта е тука от април, какво се промени? Вече никой не ви се плаши, няма да се набодем, точка. Хубав ден ви пожелавам.
76
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карикатурата математик пак се обади с невероятните си "прогнози". Този спараняк даже се самопредложи за академик....Учените ни са на едно ниво с политиците и юристите ни - минус безкрайност
75
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е всички, които са виждани на разстояние по-малко от 2 м до Борисов да бъдат уволнявани и оплювани. Това е демокрация и така се изпълняват заповедите на Радев.
74
8
 
4
 
! Отговори
Мангал преди 2 години
Тоя ще го захапе крокозъбел.
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почвам да си мисля, че Бил Гейтс е най-големия хитрец на тази планета. Направи скапана операционна система за корпорациите, която постоянно бе атакувана от вируси през годините.. от която спечели милиони и милиарди и която не закърпи до последната и версия. Сега се ориентира към това как комарите предават вирусите.. (има видео за наетите от него хакери), инвестира във фармацефтичния бизнес и малко след това се появи Короната... Случайност ли е?!? Не мисля. Случайностите са за лузерите ваксери...
72
5
 
11
 
! Отговори
въх преди 2 години
Професорчето го раздава авторитет, а сметките му са кръчмарски.
71
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е следващата вълна вече да е започнала и в България от няколко дни. За последните седем дни имаме 503 нови случая, а през предишните седем дни бяха 409 нови случая, което е повишение с 23%.
70
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да се обвинят всички репортнали, че им се лепят разни метални предмети след ваксинация, нека се прочете за магнетизма, който се използва за разделяне на нуклеинови киселини (днк). И така има теори, че с тези метали човек става антена и може да приема и предава информация. Как онези в ЮАР полудяха по сигнал?!? Звучи фантастично и почти като секретна военна разработка.. :-х Мислете с главите си и не се подавайте на манипулации от мас медиите, публичните лица и платени клоуни по телевизора!!!
69
3
 
4
 
! Отговори
Льо преди 2 години
Едва ли вируса вирее в тези жеги. Обича влагата.
68
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре, оказа се, че делтата отдавна ни е заляла. И какво, новите случаи само падат.
67
4
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Да, ковидът е много заразен. Разработен е от генните инженери да е грип, смъртоносен. Трябва хората да се намалят, прекалено много са 7 милиарда. Така разсъждават "господарите", хората, притежаващи повече от 100 милиарда $ всеки. Човешкото въображение е твърде бедно, за да си представи такава сума. В момента те са 10 души. Но ние, простосмъртните, им дишаме въздуха, замърсяваме им водата, произвеждаме много б.о.***... Трябва да намалеем... Ако може, до "златен" 1 милиард...
66
6
 
5
 
! Отговори
именно преди 2 години
Ами копчето.Други точки им натискат- шоколадовия цех- дълбоко и страстно.Личи им от пръв поглед- с блеснали щастливи очи,пълни с енергия и ентусиазъм.А пияниците Кунчев и Катранджиев,които освен това нямат ден стаж като лекари е ясно с какво се ваксинира всекидневно и напоително.