Съд в САЩ: Университет да иска студентите да се ваксинират

Близо 500 висши учебни заведения изискват задължителна ваксинация
20 юли 2021 08:39, Елка Василева
45
Съд в САЩ: Университет да иска студентите да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Федерален съдия в Съединените щати потвърди решението на университет да изисква от студентите и служителите си да бъдат ваксинирани.

Въпросът за задължителна ваксинация във висшите учебни заведения излиза на преден план около месец преди началото на следващия месец на есенния семестър, предаде БНР.

Още по темата

Съдията в Саут Бенд, щата Индиана, Деймън Лекти се произнесе по дело, заведено от студенти, които поискаха отмяна на решение на Университета на Индиана, което задължава всички студенти и служителите да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 с изключение на тези, отказали да го направят по религиозни или медицински причини.

Лекти посочва, че американската конституция позволява на студентите да откажат медицинска интервенция, но в същото време основният закон дава право  на университета да предприема действия по ваксиниране с оглед легитимния интерес, свързан с общественото здраве. В решението си съдията отбелязва, че за младежите има алтернативни възможности като изкарване на семестъра в друго учебно заведение, а на притесненията за безопасността на ваксините отговаря, че именно заради тях е бил постигнат напредък.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

Кампанията по ваксиниране срещу Covid-19 в Съединените щати тръгна силно, но в изминалите няколко седмици се забелязва застой. Към момента около 68 процента от възрастните са получили поне една доза.

Опозицията срещу ваксинирането е политически обусловена в значителна степен, като тя е силна най-вече сред поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп. В тази връзка редица консервативни студентски организации стартираха кампании срещу задължителното ваксиниране в университетите, като прибягват и до завеждане на дела.

По информация на местни медии около 500 висши учебни заведения в момента изискват студентите и служителите им да бъдат ваксинирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2Aз по принцип съм с леви убеждения, но това което ни пробутват за ляво в момента в световен план няма нищо общо с левите, социални партии и движения. Това е фашизирано дясно и то в екстремният му вид облечено в цветни одежди! Маските обаче много бързо падат!
8
3
 
26
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Правилно. Животът трябва да продължи. От оцелелите. И всеки трябва да има правото да реши как да продължи. Не да ме задължават и някой да определя кое е най-доброто за мен.
7
1
 
19
 
! Отговори
Чл14 ЕКЗПЧ преди 2 години
Упражняването на правата и свободите, предвидени в тази конвенция, следва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически и ДРУГИ убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имущество, рождение или ДРУГ някакъв признак.
6
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я кажете сега, това не е ли фармафашизъм?
5
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно! Животът трябва да продължи!
4
5
 
31
 
! Отговори
Ботев преди 2 години
На това му се вика медицинска диктатура. Всички замесени в нея, включително и съдействащите ѝ медии, един ден трябва да бъдат изправени пред гилотината!
3
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще се ваксинирате рано или късно. Който не го е разбрал, да продължава да си чеше езика по форумите .
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Въпросът за задължителна ваксинация във висшите учебни заведения излиза на преден план около месец преди началото на следващия месец на есенния семестър, предаде БНР.".............................................Странно как изведнъж започна да излиза едновременно в ЕС и САЩ. Като синхронно съчетание.
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън кога стана фашист? Нали уж беше социалист?! Какво става с тоя свят? Нали години наред излизаха с лозунги че нацизма и комунизма са чудовища, защо сега им ползват тактиките? Ехо, демокрацията кухо понятие ли е и само за пред хората ли я използваха, а?