Ваксинацията: Някои държави дават бонуси, други действат с рестрикции

Как страните управляват пандемията?
19 юли 2021 12:46, Петя Славова
76
Ваксинацията: Някои държави дават бонуси, други действат с рестрикции
Снимка: БГНЕС

Някои държави въвеждат задължителни ваксинации срещу Ковид-19 за здравни специалисти и служители в определени сектори. Други се опитват да мотивират гражданите да се ваксинират с подаръци, ваучери или пари, а трети са избрали различни тактики.

Китай: Яйца, брашно, ваучери и билети за кино

Китай е една от страните, които се опитват да убедят гражданите да се ваксинират с подаръци. Става дума за даване на безплатна храна и сладолед.

Още по темата

Най-многолюдната държава в света иска да ваксинира около 80 до 85% от своите граждани, за да получи колективен имунитет до декември. Това означава, че около един милиард души ще трябва да бъдат ваксинирани. Част от кампанията за ваксинация е чрез плакати, банери и видеореклами, а друга чрез призив към гражданите на лекари, телевизионни водещи и вече ваксинирани да направят същото. В средата на годината властите измислиха още един трик - да "подкупят" гражданите с подаръци.

След първата доза ваксина в някои части на Китай бяха раздадени подаръци: яйца и брашно, ваучери за пазаруване или билети за кино. Действието се ръководи от т.нар Квартални съвети, нещо като местни общности. В Китай тези комитети са отговорни за прилагането и контрола на политиката на комунистическата партия на местно ниво.

Това обаче не премина според очакванията и сега властите в някои части на Китай публикуваха съобщения, че ще прекъснат достъпа до болници, училища и някои обществени услуги за неваксинирани граждани. Неваксинираните работници в супермаркетите и собствениците на магазини няма да имат право да работят.

Някъде мерките са още по-екстремни. В отделни градове учениците няма да имат право да ходят на училище, ако и двамата родители не са напълно ваксинирани. Някои региони позволиха на гражданите да се ваксинират до края на юли, а други определиха краен срок до средата на юли.

САЩ: От лотария до самолетни билети

Първоначалният план на САЩ беше да ваксинират по-голямата част от страната и да постигнат колективен имунитет до 4 юли. След този срок почти всички щати на САЩ в един момент предложиха награди на гражданите, които избраха да получат една от предлаганите ваксини.

По този начин всички жители на Вашингтон, получили ваксината срещу коронавирус, участваха в лотария, в която основната награда бяха зашеметяващите един милион долара, а другите "утешителни награди" - 250 000 долара. Тези награди не бяха единствените в рамките на програмата за насърчаване на ваксинацията. Списъкът включва още обучение, самолетни билети, билети за спортни събития, ваучери и др.

Различен подход в Германия и Франция

За разлика от Китай и САЩ, двете най-силни европейски сили решиха да насърчат ваксинацията с предимства за ваксинираните.

Така Германия обяви, че с доказателство за ваксинация хората, които са получили една от одобрените ваксини, няма да се налага бъдат тествани, например, когато отиват на фризьор или в зоологическата градина. Те също бяха освободени от тестване или карантина при пристигане в Германия, освен ако не идват от страни, определени от Института "Роберт Кох" като области с доминиране на мутации на вируса. Правилото за максималния брой хора, на които е позволено да се събират дори по време на комендантския час, не се отнася за ваксинираните.

Що се отнася до Франция, Еманюел Макрон заяви, че ваксинацията ще бъде задължителна за здравните работници от 15 септември. Ако не бъдат ваксинирани, ги грози спиране на заплатата или уволнение, припомня БГНЕС.

Макрон не въведе задължителни ваксинации за всички, но подчерта, че животът на неваксинираните хора във Франция ще бъде изключително труден, дори в ситуации, когато те седят с приятели на кафе или обядват извън домовете си.

От 1 август ще бъдат въведени редица сертификати, които ще бъдат задължителни за всички, които искат да посещават ресторанти. Всеки ще трябва да има доказателство, че е бил ваксиниран, че е преболедувал Ковид-19 или е с отрицателен PCR тест. В резултат на това 2,2 милиона души подадоха заявления за ваксинация в рамките на 48 часа.

Макрон обяви, че Франция ще започне да таксува за тестове за коронавирус, които досега бяха безплатни. Тези рестрикции разделиха страната. От една страна, има хора, които подкрепят решението на Макрон, но от друга - доста хора не са най-щастливи от новите мерки и напълниха улиците в знак на недоволство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откачалници, спрете вече бе, ваксини та ваксини, напишете нещо интересно, нещо нормално
60
1
 
8
 
! Отговори
до 66 преди 2 години
Не, Живко, ако не си помогнеш сам, няма кой да ти помогне. У нас 80% от населението не живее смислен живот, защото го интересува плоската клюка, ракията и софрата. И във фишовете със заплатите им ясно си го пише.
59
2
 
24
 
! Отговори
българин преди 2 години
А французите избиха рибата!-:) Това се казва отпор!-:)) Браво!
58
3
 
0
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Може ли да ми помогните да живея добре и смислен живот ?
57
2
 
22
 
! Отговори
SIC SEMPER TYRANNIS преди 2 години
Ваксинаторите и техните послушници ще получат своето. Неизбежно е.
56
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля ви, всички, които пишат против ваксините да спрат! Има твърде много страхливи ***, от които нямаме нужда!!! Може някои от тях да се откажат да се ваксинират!
55
4
 
34
 
! Отговори
sss преди 2 години
ако беше токова хубаво, нямаше да е безплатно и да ти го врът през час със стати по медиите... защо не направят примерно лечението на деца от тежки болести безплатно, като са толкова загрижени за хорта?? Който иска нека се каксинира, ама да ти кажат> подпиши че си съгласен и си поемаш цялата отговорност, при условие, че производителя се отказва да поеме отговорност за продукта си, при условие че я е правил и тествал и е напълно наясно какво има вътре е меко казано смущаващо...
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 61 Не си много наясно с нещата в света... Нужно им е нашето съгласие.
53
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В света има йерархия. Някои хора решават и налагат тези решения, а другите (мнозинството)само ги изпълняват... Познайте коя от тези групи хора пише по форумите...? :))
52
0
 
17
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Сега да не помислите, че приказката за безплатния обяд и тука важи? Няма такова нещо, щом любимите ръководители и вождове са загрижени за хората - има само любов, и любов и обич и никаква корист!Аз да попитам - ако съм подготвил една групичка познати за ваксиниране - можете ли да я свършите таз работа? Аз ще почерпя! Ето адреса: пл. "Народно събрание", къщата срещу хотел Радисън. Хората съм ги уговорил и знаят, направо почвайте. Повечето искат даже по 2 броя. Благодаря предварително!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 "...и ръка ще целувате, робиии" ----- Може пък и да я отхапем. Виж статията за ухапания.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема на кой да си продадат ваксините. Произвели са милиарди ваксини и сега трябва да почнат да печелят от тях, че имат срок на годност.
49
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога в историята на човечеството за която и да е ваксина не са се разигравали автомобили, апартаменти, милиони евро награда, бонуси! Ако имаше реална опасност хората сами щяха да хукнат да се ваксиниратн, няма човек който при опасност за здравето си да не взима мерки. Никой до сега не е чувал за безсимптомно болни от менингит, от грип или от хепатит, които боледуват без-симптомно, но разнасят болестта? Всичко това са лъжи и измама. Вируса го прекараха почти всички, не е толкова опасен!
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ раздавали самолетни билети. Сигурно да си попътуват хората за последно, че нали като част от мерките искали да въвеждат ограничения в пътуването със самолет - по веднъж на три години.
47
2
 
17
 
! Отговори
Кривосъбия преди 2 години
Не дразнете ково-ваксърите, особено доброволните. Не можете да разклатите вярата им, че ще станат Шотландски Бойци със Светия Граал: ВАКСИНАТА!!!
46
1
 
27
 
! Отговори
Никъв шанс, Макронее преди 2 години
Понякога има плюсове да живееш в балканска страна, където законът е врата в полето.
45
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се ваксинирате и ръка ще целувате, робиии.
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да сънувате. В БГ нито бонуси, нито рестрикции. Който се ваксинирал, ваксинирал. Другите да правят каквото решат! От сутрин до вечер само глупости се коментират. Не сме били достатъчно информирани, дрън дрън. Точно за тази тема сме прекалено информирани.
43
1
 
31
 
! Отговори
рибаря преди 2 години
Така се лови риба. Понякога кълве на червей, понякога на царевица, а понякога направо се самонанизват на кукичката без стръв. Има всякакви риби.
42
1
 
20
 
! Отговори
Уплашен в кавички преди 2 години
Дрън-дрън както всичко досега временно,безотговворни абсурдни мерки които ги отменят след 1-2 седмици.Точно това накара много от хората да проумеят и да не се дупчат.