Делта вариантът настъпва, в София от 35 направени проби - 24 са с него

За 14 дни: От 86 направени проби при 53 е установен Делта варианта
Обновена: 22 юли 2021 10:08 | 22 юли 2021 09:57, Анисия Иванова
200
Делта вариантът настъпва, в София от 35 направени проби - 24 са с него
Снимка: БГНЕС

 В София от 35 направени проби при 24 от тях е установен Делта варианта на COVID-19, съобщиха от Министерството на здравеопзването.

Националният център по заразни и паразитни болести анализира чрез целогеномно секвениране 90 клинични проби със SARS-CoV-2.

При 86 проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 32 (35.6%) са Алфа, 53 (58.9%) – Делта и 1 (1.1%)  –  Бета. При 3 проби е установен вариант, който се наблюдава.

В таблица, изпратена от Министерството, е посочено, разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната.

В Бургас от 10 направени проби - 7 са на Делта варианта, 3 - Алфа, в София област от 4 направен проби, 3 са на Делта, Пловдив от 3 направени проби - 2 са на Делта, във Велико Търново от 3 направени проби и трите са на Делта. В Плевен от 3 направени проби - 2 са на Делта.

Три от пробите са установени при чуждестранни граждани, пребивавали в Благоевградско и Варненско.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21 юни – 8 юли. Изпратени са от 29 лечебни заведения, от 17 области на страната.

Прави впечатление, че Делта варианта е преобладаващ в почти всички проби от големите градове. Изключение прави Варна, където от 13 направени проби - 8 са на Алфа, 4 на Делта и 1 е от друг вариант на COVID-19.

Данните за състоянието на пациентите са актуални към 19 юли, добавят от Министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
4
 
3
 
! Отговори
Примоция преди 2 години
Участвайе и спечелете многобройни награди в Националната COVID лотария!Ваксинирай се сега и играй за голямата награда - елетрическа пила за пети!Колкото повече ваксини натрупаш,толкова по-голем е шанса ти да грабнеш уникалната награда!Не се колебай,количествата на наградите и ваксините са ограничени!
168
4
 
5
 
! Отговори
ПрО/ста логика преди 2 години
До конспирационните експерти:Ако някой иска да ви изтреби - ще го направи за часове.Ако искат да ви ползват като опитни мишки, ще ви сложат нещо в храната - всъщност вече сте такива...Ако искат да ви промият мозъка не са нужни чипове - това се прави от години с други средства....всъщност вече сте с промит мозък.Стига сте висяли във фейса и почнете да се образовате...или по-добре пийте по едно, поне да ви стане хубавко на душата.
167
5
 
9
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
От ваксър по-глам*во живот*но нема. Че и плюнчи по нормално мислещите хора.
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЕДИН ПЕЙГЪЗИ МУЗОВСКИ, ЕДИН И Д И ОТ - ДА ГЛАСУВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ЗА ЦАР, ПЪДАР, ЧАЛГАР, И ДА НЕ СПАЗВА МЕРКИТЕ И ДА НЕ СЕ ВАКСИНИРА И С МАРИХУАНА ДА СЕ ДРУСА, ЕЙ ТОВА МОЖЕ ДА НАПРАВИ ДА Е НОНСТОП КЪРКАН, ЗАТОВА МРЕЕЕЕЕТЕЕЕЕЕ МРЪСНННННИ УРУДИИИИИИ СЪСИПАХТЕ БЪЛГАРИЯ С МАЛОООУМИЕТО И МЪРЗЕЛА СИИИ
165
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дОСТА ХОРА ИЗКАРАХА И ВТОРИ КОВИД ЗАТОВА СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ, АКО НЕ ЖИВЕЕТЕ В СОЦИАЛНА ИЗОЛАЦИЯ.
164
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде антиваксове - не ми е жал - МРЕЕЕЕТЕЕЕЕЕЕЕ, НЯМА ЦЯЛ ЖИВОТ ДА НОСЯ МАСКА ЗАРАДИ ВАС КРЕТЕНОИДИОТИИИИ МРЪСНИ ГЕРБЕСТО-ЧАЛГАВИ ИЗБИРАТЕЛИ, ПРОДАВАЩИ ГЛАСА СИ. АЙ ПРИ АЛЛАХА ХАХАХАХАХАХА ЕХО ДА ВИ Е. ТО ПА НИ ПИСНА.
163
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заради некакви гербести калинки, ментеполитици, заради някакви чалгари и антиваксъри сега явно епидемията ще стане хронична, аз не знам какъв е този свят, да не иска да се ваксинира. това капитализма съвсем опростачи хората. ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ ДА НЕ ВЛИЗАТ НИКАКВИ УРУДИ БЕЗ ПСР ИЛИ БЕЗ ВАКСИНА. МАРШ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ, КОЙТО ВИ КАЗВА ЧЕ КОВИДА Е ПО-ЛЕСЕН ОТ ВАКСИНАТА Е не на пълно наред. абе ваксинирайте се брее цяла малта цял израел се ваксинираха
162
7
 
3
 
! Отговори
До 145 преди 2 години
Значи ти си убил родителите ми дето не ходиш с маска, навираш се в тълпите, обикаляш като шугава овца само по главните улици и т.н. Не забравяй, че Бог всичко вижда.
161
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ще се препълнят ковид отделенията в болниците. но този път ще съм зрител на мъките на антиваксърите.
160
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Бойко е виновен?
159
3
 
5
 
! Отговори
До 160 преди 2 години
Ти колко пъти си пътувал и си си правил PCR и кръвни тестове? Имам 6 PCR и 8 кръвни теста - всички до един отрицателни. Все някой щеше да излезе положителен, ако като всичко беле нагласено.
158
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Shefa "Е, как се кара Ковид 3 пъти," Е с тия тестове дето резултатът зависи от плановете дали да има нова вълна или не, как мислиш, че се кара?
157
1
 
10
 
! Отговори
Спутник преди 2 години
Търсих през март откъде да си купя Спутник V, но нямаше, накрая отидох в Сърбия и си платих.А за мен беше несправедливо, да искам и да нямам свободен достъп до ваксина. Можеха още през декември да задължат всички в рамките на 1 месец да уведомят здравната каса или личния си лекар, затова ще искат ли ваксина или не и ако искат каква и да направят поръчки. Можеха да увеличат бройките на поръчаните с 20%.След два месеца - пак запитване и така.
156
0
 
8
 
! Отговори
До Shefa преди 2 години
Е, как се кара Ковид 3 пъти, нямаш ли антитела?
155
6
 
3
 
! Отговори
До 151 преди 2 години
Няма никакъв проблем да си платя ваксината, плащам на достатъчно служители заплатите. И на децата си купувах ваксини от по-модерните, въпреки че имаше безплатни
154
2
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
З статистиката - ваксиниран съм.
153
4
 
1
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
1.Висше - магистър - СУ"Св. Климент Охридски" 2. Висше - бакалавър - ТУ-БерлинЧужди езици - английски, немски, френски, испански и руски
152
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
споко, антиваксъри, ще *** от ковид.
151
3
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Как ще я изкараме тази по-тежка настинка, незнам :D
150
4
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен 148-2-РА ГОДИНА ЧАКАМ ДА ПУКНА-И АКО ГО ВЗИМАХ НА СЕРИОЗНО ЩЕХ НАИСТИНА ДА ПУКНА.-НО НЕ ОТ КОВИД-Е ЗАТОВА НЕ МИ ПУКА 3 ПЪТИ ГО КАРАМ-И КАКВО ДА НАПРАВА?-ТЕ ТУК СЪМ-ЗДРАВ СЪМ-БЕТОН СЪМ.-ЗАЩО ПЛАШАТ ХОРАТА?-ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗУЕМО.