Кафе, зеленчуци и кърма намаляват риска от COVID-19

Колбасите го увеличавали, показва ново изследване
22 юли 2021 21:08, Петя Славова
21
Кафе, зеленчуци и кърма намаляват риска от COVID-19
Снимка: Pixabay

Кафето дава енергия, от която много хора имат нужда, за да започнат деня си. Сега ново революционно изследване за връзката между храната и коронавируса показва, че тази „електроцентрала на закуска“ може също да осигури известна защита срещу COVID-19, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Нюзмакс".

Консумирането на зеленчуци и кърменето също намалява риска от COVID-19, според новото проучване на Северозападния университет в Чикаго. И обратно, преработените меса като колбасите могат да увеличат нашата чувствителност към коронавируса. Други проучени храни като плодове, чай и червено месо не оказват никакво влияние.

"Знаем, че COVID е инфекциозно заболяване, подобно на пневмония или други видове респираторни инфекции. Знаем, че имунитетът играе важна роля в способността ни да се борим с някои от тези инфекциозни заболявания", каза съавторът на изследването Мерилин Корнелис. "Интересно ми беше да разбера как храненето може да играе роля при COVID-19, защото знаем, че то влияе върху имунитета", добави Корнелис, доцент по превантивна медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет.

Други изследвания са фокусирани върху отделни здравни проблеми по отношение на инфекцията с COVID-19, включително въздействието на състояния като диабет. По-малко внимание е отделено на модифицируеми рискови фактори, различни от теглото, каза Корнелис.

За проучването изследователите са използвали данни на UK Biobank за изследване на връзката между диетичното поведение от 2006 до 2010 г. и инфекциите с COVID-19 от март до ноември 2020 г. при същите хора. Изследователите разгледали специално храни, за които е доказано, че влияят на имунната система в по-ранни проучвания върху хора и животни. Проучването включва близо 38 000 участници, на които е направен тест за COVID-19. Около 17% са били положителни за вируса.

Екипът установил, че храненето може да осигури умерена степен на защита. Например, консумирането на една или повече чаши кафе на ден е свързано с 10% намаляване на риска от COVID-19 в сравнение с консумацията на по-малко от една чаша дневно. Консумирането на най-малко две трети от порция варени или сурови зеленчуци дневно (без картофи) също е свързано с намален риск. Подобно на кафето, кърменето като бебе също е свързано с 10% намален риск.

За сметка на това обаче консумацията на по-малко от половин порция преработено месо дневно, например хотдог и деликатеси, е свързана с по-висок риск.

Защо тези фактори на хранене имат значение все още не е известно и е важно да се отбележи, че проучването не може да докаже пряка причинно-следствена връзка. Причината, поради която кафето изглежда защитава, докато чаят не, може да е в по-голямото количество кофеин в кафето, предполага Корнелис.

"Като алтернатива, това може да са други съставки в кафето, които са уникални и го отличават от чая. Например, чаят често е богат на флавоноиди. Докато при кафето става дума за повече полифеноли, по-специално хлорогенова киселина, която всъщност е относително уникална съставка на кафето", каза Корнелис.

В подобно съпоставяне консумацията на червено месо изглежда не повишава риска от заразяване с COVID-19, но преработените меса го правят.

Консумацията на много зеленчуци е добра по отношение на риска, макар че дали определени зеленчуци с определени хранителни профили правят по-голяма разлика, не е известно.

"Някои от тези открития те просто са показатели за добри хранителни навици. Мисля, че това просто говори за важността на доброто хранене, не само за COVID-19, но и за цялостното здраве", каза Корнелис.

Не са заместител на ваксината

Със сигурност кафето и зеленчуците не са заместители на ваксината за COVID-19 и други препоръчителни превантивни мерки, казват експертите.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че всички на възраст над 12 години трябва да се ваксинират. Все още не се предлагат ваксини за по-малки деца.

Д-р Карън Студър, програмен директор на програмата за превантивна медицина в Университета Лома Линда в Калифорния казва, че резултатите от проучването са подобни на ученията за медицината на начина на живот и идеята, че храната е лекарство.

"Ползите от пълноценната, растителната храна, която е предимно плодове и зеленчуци и зърнени храни, ще ви предпазят от много заболявания. Това е вълнуващо, защото изглежда, че важи и за инфекциозни заболявания като COVID-19", каза Студър.

Други проучвания също са открили ползи от кафето, като например увеличаване на дълголетието, каза Студър.

"Малките промени в начина на живот могат да окажат голямо влияние върху здравето", добави тя. "Това може да включва отказ от тютюн, алкохол или подсладени напитки. Ако храненето е предизвикателство, можете да се съсредоточите върху други промени в начина на живот, като подобряване на съня или управление на стреса", каза тя.

Констатациите са публикувани в списание "Nutrients".


21
Още от Коронавирус
Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами ганджата? За един приятел питам.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
само арни цицорани ще ни спасят от короната- хващайте ги здраво и смучаете - инак корона
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕЙ! САТАНИ ! ***!СПРЕТЕ! КОВИД Е ИЗМАМА! КОВИД ВИРУС Е ВИРУС КАТО ВСИЧКИ ! ВИРУСИ ВИНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА! НАЙ-ГОЛЕМИЯТ Е НЕВЕЖЕСТВОТО НА ХОРАТА И ТОВА ,ЧЕ СА СПРЕЛИ ДА СЕ РАЗВИВАТ! КОВИД Е ЗА ДА ВИ ВАКСИНИРАТ ЧИПИРАТ И КОГАТО СЕ ОСЪЗНАЙТЕ ЩЕ Е КЪСНО! БОГ ВИ Е ДАЛ СВОБОДА И ЛЮБОВ ТЕ ВИ ОТНЕМАТ ВСИЧКО И ВИ КОНТРИЛИРАТ. БИОРОБОТИ.СЪЗДАВАТ ХАОС В СВЕТА И ВИ СЕ СМЕЯТ БИЛ ГЕЙТС И ДР САТАНИ А ВИЕ ХОДИТЕ С МАСКИ. ХА ХА АМИ 1 ВИРУС АКО ИСКА ДА ВИ ХВАНЕ И В ПЕЩЕРА ДА СЕ СКРИЕТЕ ЩЕ ВИ ХВАНЕ. ГЕНОЦИД
15
1
 
6
 
! Отговори
Разбрах преди 1 седмица
Три чаши капучино с кърма и купа зеленчукова салата - новата идеална закуска!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом не е проучила ракията, никаква работа не е свършила.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е дайте да фащаме по некоя цицopecта булка тогава. Белким са махне тоя ковид. Ша сучем значи, окей, ма дайте булките. Де са?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
намалят ама искат ваксина,к агитират всеки ден
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мале, мале, докъде стигнахте, задминахте жълтото....в кафявото сте
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ревеш ли, да съ смееш ли!!!!!! Между другото, аз избирам млада цица с кърма!
9
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
кърмата да се смуче право от цицката!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хахаха сега остава да почнат да цицат кърма само и само да не се ваксинират. Мъко българска, проста
7
2
 
13
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 1 седмица
Предлагам нас дето досега не са ни прееевали с ваксини ,вместо с ваксини да ни задължат да смучем на медицинските сестри тсиците!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Онзи ден в метрото гледам една хубава едрогърда булка и викам да ми дадеш малко да суча ей така за предпазване от ковида, но тя ме нарече просттак и тръгна да се обажда в полицията. Как после да спрем тая пандемия, кажете ми?
5
2
 
11
 
! Отговори
Кърмач Кърмачов преди 1 седмица
Искам да бозаяяяяяяяя!!!!!!!
4
2
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
От суджук и ракия по силно лекарство нема :)))
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това защо не го публикувахте преди 2 години ами ни занимавахте с ваксини и простотии и всявахте страх толкова дълго време?
2
1
 
10
 
! Отговори
Логиката нещо, а? преди 1 седмица
"Риск от ковид 19" какво точно трябва да означава?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не мога да кърмя в момента