Нежеланието за ваксина в малките населени места остава

Специалистите предупреждават: Ситуацията ще бъде тежка от септември
237

В малките населени места остава проблемът с нежеланието на хората да се ваксинират. А специалистите предупреждават за вече настъпваща нова вълна от коронавирус, която ще засегне основно младите хора.

Васил живее и работи в Белгия. Казва, че около 90% от белгийците са ваксинирани, но той отказва категорично.

"Ако трябва и полиция да дойде да ме дърпа от там, ще си взема багажа и ще се прибера за България, но няма да се ваксинирам. Това е против човешките права. Живеем в такова време, че всеки има право на избор", каза той.

Д-р Джиниев е общопрактикуващ лекар, който има близо 6000 пациенти, а до момента едва 10 процента от тях са си поставили ваксини, предаде Bulgaria ON AIR.

"От февруари досега обхванатите от нас с ваксини са около 460 души, което е под 10% обхват. Най-вероятно има и хора, които са минали през зелени коридори, с тях в най-добрия случай обхватът е около 10%", заяви лекарят.

За разлика от миналата година, новата вълна ще засегне основно млади хора и деца, прогнозират здравните специалисти.

"Това, което идва е бедствие. Септември месец ще бъде много тежка ситуацията. Не трябва да се подценява. Имаме единични случаи в момента, които са много тежки, включително и една бременна жена", обясни още той.

Скептични остават и хората към ваксинирането на деца над 12 години.  Деница е ваксинирана, но не мисли да поставя ваксини на двете си деца.

"Още не се знае как ще реагират организмите, какви са последствията, иначе имат пълен имунизационен календар и двамата. Дори и да кажат, че няма да я допуснат на училище, или него на градина, няма да им поставя", подчерта тя.

Около 40% от българите са противници на ваксините. Поне 15% обаче се колебаят.

Пред някои пунктове, основно в столицата, има опашки от желаещи да се ваксинират, но в останалите населени места интересът е слаб.

"В началото на зелените коридори правехме по 300 – 400 ваксинации дневно, а понякога и повече. В момента средно около 130, до 150 човека", каза зам.-директорът на УМБАЛ "Света Анна" д-р Ивелина Георгиева.

Според председателя на БЛС, въвеждайки задължителна ваксинация няма да се постигне желаният ефект, а по-скоро ще се създаде предпоставка за напрежение сред обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мани я тая плашикотарана Диана - ...умраза...двойкаджийка.
65
0
 
10
 
! Отговори
70-80% преди 2 години
70-80% от ПРО-ваксърите не са си сложили ваксини.
64
0
 
21
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
До Диана........................................ Аз празни приказки на празни глави не говоря.1. Във връзка с ваксините , намесваш политическа партия и плюеш по нея.2. Готова си да се ваксинираш , само и само да поскиташ тук там.3. Много доверие имаш на доктори , събрани от кол и въже.4. Вярваш в световна конспирация, и си готова да се набодеш 100 пъти и да носиш 10 маски една върху друга.Ти вече си болна да знаеш , може да не е от COVID но си болна. Болен ти е мозъка и главата празна.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що основно младите хора? Ей от такива врели некипели разбираш какъв цирк е всичко. Лошото е , че ще тровят дори и деца
62
0
 
15
 
! Отговори
Дал съм Дума... преди 2 години
Дал съм дума, че ще се ваксинирам 2 години след Бойко Борисов. Не мога да се отмятам току-така.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вироса е скапан и трепа само скапани. Дори при жълтите няма умрели.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диана, кажи ,че си медицинско лице. Те са оперирани от емпатия към страдащите и болните. Вашият Бог са парите и душите сте си продали за пари.Разбира се има изключения ,като моят личен лекар и зъболекар, които много уважавам. Останалите сте ***. Срам за професията, която е на хиляди години.
59
4
 
21
 
! Отговори
Не знам преди 2 години
Не знам, ама всеки който се ваксинира, кара Ковид след това и почва да обяснява: "Е да, ама той имунитета се хваща 20 дена след ваксинация" - и изобщо не прави връзката, че ваксината го е заразила.
58
17
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До Диана Освен ако не ти е забавно, няма смисъл да спориш с ***. Той знае само да обижда. :D
57
0
 
18
 
! Отговори
До диана преди 2 години
Личи си, че си недоеана и злобееш, лошото е , че с компанията от ваксани няма да се нарадваш на салам за напред
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56И в големите населени места има много антиваксъри просто от 2 милиона жетеля на софия може да се изпълъжат лесно 300 човека на ден да се ваксинират а то феновете на ковид спазват и двуметрова дистнация.
55
18
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До 34 Не вярвам да си инженер и да не знаеш, че ваксините ги купуваме от ЕС по определени квоти - всичко е проверено и сигурно, сме.шни.ко! Фалшива пандемия с милиони мъртви не е никак фалшива, а позицията ти показва умразата ти към хората изобщо - да умират, значи!...Грешката е в твоя телевизор!
54
0
 
13
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Аааа виновни няма...ще да е от новия омега-мега вариант за който тепърва ще се мисли ваксина 🤣
53
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май този път са попаднали на някой антиваксър от форума в сайта. Така ми сттрува след като изгледах тв репортажа в началото.
52
2
 
23
 
! Отговори
Баня Лука преди 2 години
Ако ритна камбаната, когато хвана Ковид, след тоя препарат, кой ще е отговорен?
51
2
 
22
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Поздравления за 33-та пoвъpня за деня, колко са безценни екперименталните Препарати, при това БЕЗПЛАТНО, и никой не иска да е Доброволец! Жалки ***!
50
2
 
33
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Изключително подозрителен е напънът да се ваксинират децата и младите хора! Напълно съвпада с идеите на Сорос и Гейтс за масова стерилизация и ограничаване на човешката популация. На всичкото отгоре тия двамата се оказват свързани с Пфайзер и лабораторията в Ухан едновременно. И как да вярваш на техните ваксини???
49
1
 
21
 
! Отговори
Каква ваксина? преди 2 години
Личната лекарка не ми е звъняла за никакви ваксини. Вие чалнахте ли са е?
48
1
 
15
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Абе, у градо немате ли вино, та се пените от страх и се боцкате наред?Ние у наше село пиеме вино и вариме ракия и един умрел нема от ковидо, дека мое да пие де. Они дека зимат хапове за сърце измреа бая, ама на кого му е време дошло...
47
6
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Stoyanov Без празни приказки, БСП! Кажи конкретно защо реши, че "нямам нищо в главата" или отивай на женския пазар да се разправяш с лелките!..Човек трябва да мисли с главата си и да вярва на лекарите, които са компетентни, а не на БСП, които си въртят гъ.зо.вете насам-натам и се правят на мнооого интересни...Как можете да вярвата на БСП, след като ни блъсна да се давим с нейния преход?! Никой никога повече не би трябвало да им вярва, но има много слепи и глухи БСПарски тро.лове, явно...