Нежеланието за ваксина в малките населени места остава

Специалистите предупреждават: Ситуацията ще бъде тежка от септември
237

В малките населени места остава проблемът с нежеланието на хората да се ваксинират. А специалистите предупреждават за вече настъпваща нова вълна от коронавирус, която ще засегне основно младите хора.

Васил живее и работи в Белгия. Казва, че около 90% от белгийците са ваксинирани, но той отказва категорично.

"Ако трябва и полиция да дойде да ме дърпа от там, ще си взема багажа и ще се прибера за България, но няма да се ваксинирам. Това е против човешките права. Живеем в такова време, че всеки има право на избор", каза той.

Д-р Джиниев е общопрактикуващ лекар, който има близо 6000 пациенти, а до момента едва 10 процента от тях са си поставили ваксини, предаде Bulgaria ON AIR.

"От февруари досега обхванатите от нас с ваксини са около 460 души, което е под 10% обхват. Най-вероятно има и хора, които са минали през зелени коридори, с тях в най-добрия случай обхватът е около 10%", заяви лекарят.

За разлика от миналата година, новата вълна ще засегне основно млади хора и деца, прогнозират здравните специалисти.

"Това, което идва е бедствие. Септември месец ще бъде много тежка ситуацията. Не трябва да се подценява. Имаме единични случаи в момента, които са много тежки, включително и една бременна жена", обясни още той.

Скептични остават и хората към ваксинирането на деца над 12 години.  Деница е ваксинирана, но не мисли да поставя ваксини на двете си деца.

"Още не се знае как ще реагират организмите, какви са последствията, иначе имат пълен имунизационен календар и двамата. Дори и да кажат, че няма да я допуснат на училище, или него на градина, няма да им поставя", подчерта тя.

Около 40% от българите са противници на ваксините. Поне 15% обаче се колебаят.

Пред някои пунктове, основно в столицата, има опашки от желаещи да се ваксинират, но в останалите населени места интересът е слаб.

"В началото на зелените коридори правехме по 300 – 400 ваксинации дневно, а понякога и повече. В момента средно около 130, до 150 човека", каза зам.-директорът на УМБАЛ "Света Анна" д-р Ивелина Георгиева.

Според председателя на БЛС, въвеждайки задължителна ваксинация няма да се постигне желаният ефект, а по-скоро ще се създаде предпоставка за напрежение сред обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя какво ли не им построи, какво ли не им угоди, а те избраха чалгар да ги управлява, не очаквайте такъв опростачен народ да се ваксинира, никакъв шанс.
25
1
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТЕЖКА ЗА КОЙ?-ЗА НОЙ?-ТИЕ ГИ Е ПО СТРАХ ДА НЕ ВЗИМАМЕ БОЛНИЧНИ-АМА НЕМА КАК.-ЩЕ ТРЕБЕ ДА ПЛАЩАТ КАКТО НИЕ ПЛАЩАМЕ С ДЕСЕТИЛЕТИЯ-ЗА МЕН ГОВОРЯ!-1-ВО ЗА ТЕЗИ БЛИЗО 2 Г НЕМА НАЧИН БЛИЗО 80% ДА НЕ СА ГО ПРЕКАРАЛИ.
24
1
 
11
 
! Отговори
Скоро преди 2 години
задължително Донорство на Бъбрек и Сърце!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле идва бедствие и цунами от ковигрип. Местя
22
13
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Статията не точно , трябва да се уточни , че става въпрос за хората с мюсюлманско вероизповедание баба ми на живее в село с 300 жители до Видин 230 вече са ваксинирани 130 с първа доза, 100 с две .
21
2
 
9
 
! Отговори
всички преди 2 години
говорят за човешки права, а не искат да дадът такива на никой друг, когато е за тях има Харта на човешките права и НПО-та и Хелзински комитет, ама за Прайда няма човешки права
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този свят вече стана отвратителен. Дано да приключи по скоро че вече не се издържа.
19
3
 
34
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
И 1000 статии да пишете , процента ви няма да се вдигне много. Пък ако ги направят и задължителни тогава ще видите за какво друго ше пишете , но няма да е за ваксини и заразени бъдете сигурни.
18
30
 
4
 
! Отговори
приятел на златена преди 2 години
Аз вече си сложих 3-та доза. Ама съм интелигентен с 6000лв заплата.
17
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите сме много див народ. нямаме милости нито към себе си, нито към другите.
16
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама защо чак септември? Давайте я от сега тая вълна, това нечувано бедствие, що да чакате до септември? Тъкмо ще си проличи колко хора сме изкарали грипчето и имаме естествен имунитет. А, чакай, то страшния страшно заразен вариант на вируса е тук от април и нещо не се получи вълната.
15
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всеки час пускате по две пропагадни статии!!! Онова здравомислещо население не може да го убедите да се ваксинира.Ваксинират се хипохондриците и екскурзиантите ,които не могат да изтраят да не пътуват . Все пак имиджът във фейсбук на гъзар трябва да се поддържа. Да ги видим на 5- тата игла дали няма здадат багажа и последният и екскурзия да не е пи дадо Поп.
14
9
 
36
 
! Отговори
MIKE преди 2 години
СПИСЪК: 1. Можете ли да хванете вируса след ваксинация - ДА 2. Можете ли да предадете вируса след ваксинация, ако получите Covid - ДА 3. Колко дълго имате имунитет след ваксинацията - НИКОЙ НЕ ЗНАЕ 4. Kолко леки симптоми ще имам след ваксинация, ако получа Covid- НИКОЙ НЕ ЗНАЕ 5.Ако съм напълно ваксиниран, мога ли да умра от Covid- ДА 6.Мога ли да умра от ваксините- ДА 7.Мога ли да получа сериозни странични ефекти от ваксиниTe разрушаващи здравословната ми система- ДА
13
5
 
27
 
! Отговори
Интересно! преди 2 години
Лекарите виждат в хората едни ходещи 20 лв! Как няма да плашат с 3, 4,...28 вълна, а? Че 90% от българите им спъвате бизнеса!
12
17
 
6
 
! Отговори
Бay преди 2 години
там живеят най-интелигентните българи!
11
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българина разбира само когато е на умирачка, ама тогава често няма ефект
10
4
 
30
 
! Отговори
Prokurora преди 2 години
Ваксиниран съм, всеки сам си преценява дали да е ваксиниран или не, но никой не може и не трябва да изисква другите да се ваксинират. Ваксинираните пренасят вируса, но паспорти за пътувания и други неща за безсмислени.
9
33
 
8
 
! Отговори
По желание трябва преди 2 години
Който има желание да живее, да се ваксинира. На когото животът е омръзнал, може да се пробва в Ковид лотарията.
8
21
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
С такива политици, никой няма да иска да се ваксинира - не можеш да им вярваш! Получава се ефекта на лъжливото овчарче, но лошото е, че контрата остава в хората, не в политиците..БСП отлично знаят важността на ваксината, но копираха или се подмазваха на определени среди на Запад като последни сноби и ***, когато започнаха антиваксърската си кампания у нас..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!..Българите познаваме ваксинацията! Не се поддавайте на внушенията на БСП, ваксинирайте се! Не сме диваци!
7
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
септември ще повярвате, дано не е късно