Guardian: Фармагигантите продават ваксините поне пет пъти над тяхната себестойност

Те държат света за заложник с най-смъртоносната печалба в историята
29 юли 2021 21:40, Анисия Иванова
106
Guardian: Фармагигантите продават ваксините поне пет пъти над тяхната себестойност
Снимка: БГНЕС

Активисти заявиха, че разпространението на ваксини в световен мащаб може да представлява „най-смъртоносната печалба в историята“, съобщава „Гардиън“.

Алиансът за човешки ваксини днес публикува нов анализ, според който фармацевтичните компании таксуват правителствата поне пет пъти над цената по себестойност.

Нов анализ на Алианса, публикуван от Oxfam, показва, че фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna таксуват правителствата с цели 41 милиарда долара над прогнозните производствени разходи - което ефективно държи страните „за заложници“, тъй като цените на ваксините срещу Covid скачат много над тези от предишни ваксини.

Pfizer/BioNTech и Moderna са продали над 90% от ваксините си досега на развитите страни, като ги таксуват до 24 пъти над потенциалните производствени разходи.

Това се случва, след като Великобритания и Германия са лидери в усилията тази седмица в Световната търговска организация за предотвратяване на отказ от патенти, подкрепен от САЩ, който може да трансферира технологията в развиващите се страни и да позволи по-бързо разпространение на ваксини в световен мащаб.

В изявлението на Алианса се казва: Анализът на производствените техники на водещите ваксини от тип иРНК, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna, които са разработени само благодарение на публично финансиране в размер на 8,3 млрд. долара, показва, че тези ваксини могат да бъдат направени само за 1,20 долара на доза. И все пак Covax схемата, създадена, за да помогне на страните да получат достъп до ваксини срещу Covid, плаща средно близо пет пъти повече. Covax също се бори да получи достатъчно дози поради неадекватното предлагане и факта, че богатите нации ги изпревариха, като доброволно плащат прекомерни цени.

Без фармацевтичните монополи върху ваксините, ограничаващи доставките и повишаващи цените, Алиансът казва, че парите, похарчени от Covax досега, биха могли да бъдат достатъчни, за да ваксинират напълно всеки човек в страните с ниски и средни доходи с ваксини по себестойност, ако имаше достатъчно предлагане. Вместо това в най-добрия случай Covax ще ваксинира 23% до края на 2021 г.

Преди пандемията развиващите се страни са плащали средна цена от 0,80 долара за доза за всички ваксини не за лечение на Covid, според анализ на Световната здравна организация. Въпреки че всички ваксини са различни и новите ваксини може да не са пряко сравними, дори една от най-евтините ваксини срещу Covid-19 на пазара, Oxford/AstraZeneca, е почти четири пъти над тази цена; ваксината на Johnson & Johnson е 13 пъти; а най-скъпите ваксини, като Pfizer-BioNTech, Moderna и китайската Sinopharm, са до 50 пъти по-скъпи.

Анна Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam, каза: „Фармацевтичните компании държат света като заложник във време на безпрецедентна глобална криза. Това е може би един от най-смъртоносните случаи на печалба в историята. Скъпоценните бюджети, които биха могли да бъдат използвани за изграждането на повече здравни заведения в по-бедните страни, вместо това се ограбват от главни изпълнителни директори и акционери на тези всемогъщи корпорации."

Мааза Сейум от Африканския алианс и Алианса за човешки ваксини в Африка каза: „Да се даде възможност на производителите в развиващите се страни да произвеждат ваксини е най-бързият и сигурен начин за увеличаване на предлагането и драстично намаляване на цените. Когато това беше направено за лечение на ХИВ, видяхме цените да спадат с до 99%. Каква е възможната причина тогава правителствата на Обединеното кралство, Германия и ЕС да пренебрегват многократните призиви от развиващите се страни да разрушат ваксинационните монополи, които биха могли да увеличат производството, като същевременно намалят цените?“ (БГНЕС)


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече минава времето, толкова повече ще се изпускат с такива новини, които после ще съжаляват че са пускали. Тази пЛандемия наистина се оказва че е насочена към зверските печалби, а ограничаването на свободата и правата на хората идва като допълнителен бонус. Ваксите да продължават да си бият 3ти и 4ти шотове, да не намалят печалбите на господарите.
92
0
 
4
 
! Отговори
СС преди 1 месец
ЕС има хиляди учени и не могат да произвеждат ваксини ??? Частните ваксини са най-добри "Файзер","Модерна" и др.Корпорациите и политиците се гаврят с хората!!
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е разбрахме сега защо политицитенпочват да насилват хората да се ваксинират с тея бъркочи. Поне това е една от причините. Част от печалбите познайте в чий джобове скача....
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Именно заради неприлична печалба са измислени всички животоспасяващи лекарства, а не за да спасим живота на родените на улицата бездомни индийци.Ако на пазара има само един тезгях с домати и безкрайна опашка, дали няма да струват 10 лв., вместо 2.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За нас - изключителка, живото-застрашаваща ситуация, която налага много промени и жертви от наша страна... За тях - бизнес, както обикновено. Разликата е, че бизнеса е по-успешен от обикновено. И разбира се, да не пропускаме факта, че в края на краищата, по един или друг начин, ние самите плащаме за всичко това...
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо лично .Бизнес :) Еми спутника бил три пъти по евтин от фазера .Ми то и ф16 е три пъти по скъп от другите ама платихте нали .Ши плащате . Като искате да ставате европейци ще плащате за американски три пъти по скъпи ваксини и самолети .Те така се става ,,европеец ,, :))))))))))
87
0
 
6
 
! Отговори
По-правилно е преди 1 месец
Който иска да се ваксинира, да си я плаща.
86
8
 
3
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
Ами държавите нека сами да си измислят и произведат ваксини и лекарства, за да на плащат за труда на другите! Много сте ми интересни всички, които сте срещи "биг фарма". Хем сте срещу тях, хем им ползвате продуктите. Ако нямаше такива корпорации, нямаше да има такова огромно развитие в медицината. Някой трябва да го финансира, но държавите са прекалено неефективни в това. Данъкоплатците не искат 1 млрд финансиране за ваксини. Искат тоя милиард да отиде за пенсии.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Sas Кое му е нормалното?Това означава,че ги продават с 500% надценка.
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А познайте част от тази надценка къде отива? Отива при тези "доценти" и "доктори" , "професионалисти" и "експерти" които ви убеждават по цял ден по телевизията че трябва да си сложите тези отрови... Най-голямата измама в човешката история е тази работа с тези "ваксини"...
83
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересна новина. Преди дни някой ме убеждаваше, че е безплатна. Дано сега да са му се изяснили нещата, че няма нищо безплатно и рано или късно, парите за "безплатната ваксина", държавата ще си ги вземе под някаква форма.
82
1
 
19
 
! Отговори
Ring Any Bells преди 1 месец
При наркоманите първите 2,3 дози са безплатни. Светна ли лампичката?
81
10
 
3
 
! Отговори
Sas преди 1 месец
5 пъти над себестойността си е напълно нормално. И аз искам нов мерцедес на себестойност, ама не сме комунизъм
80
3
 
16
 
! Отговори
Впрегатни животни преди 1 месец
За да бъдат превърнати биковете, конете, магаретата и камилите в послушни впрегатни животни, естествените им инстинкти и социални връзки трябва да бъдат разрушени, а агресията, сексуалността и свободата на движение ограничени.Фермерите изобретяват техники като затваряне в кошари и клетки, поставяне на юзди,хамути и каиши, използване на остени и камщици и осакатяване.Процесът на опитомяване почти винаги включва кастрирането на мъжките. Това намалява агресията и контролира възпроизводството в стад
79
3
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
До Собствен опитИ правилно. Ваксината срещу Човешкия Папилома Вирус например е разработвана 10 години и още се води нова. Периодично дава и усложнения. Не че вече не се мълчи политкоректно и за нея. Преди короната ни проглушаваха ушите да ваксинираме дъщерите си с нея, сега вече HPV просто спря да съществува, както вного други болести и причинители.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Боре дел Банкя лееше апчетата и флаконетата, по колко щеше да пущи първата и по колко втората игла
77
1
 
0
 
! Отговори
Batman преди 1 месец
SPOKOINO OPRAVLQVASHTITE NQMA DA OBEDNEEAT ZASHTOTO TESI GI VZIMAT OT HORATA KATO SI NAPRAVISH TESTA ZA COVID-19 KOITO E ZADALJITELEN NA VSQKADE I TE PECHELQT 1000000 POVECHE OT KOLKOTO SA KUPILI VAKSINITE... TAKA CHE TIQ UPRAVNICI OT GLAD NQMA DA UMRAT A OT PREIAJDANE NA DANACI
76
1
 
0
 
! Отговори
Batman преди 1 месец
SPOKOINO OPRAVLQVASHTITE NQMA DA OBEDNEEAT ZASHTOTO TESI GI VZIMAT OT HORATA KATO SI NAPRAVISH TESTA ZA COVID-19 KOITO E ZADALJITELEN NA VSQKADE I TE PECHELQT 1000000 POVECHE OT KOLKOTO SA KUPILI VAKSINITE... TAKA CHE TIQ UPRAVNICI OT GLAD NQMA DA UMRAT A OT PREIAJDANE NA DANACI
75
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До #67, ти нормален ли си, или така си говориш? Кой те излъга, че ваксините са задължителни? По-голяма глупост скоро не бях чувал. Аз му казвам, че затварят центровете, той за война с прашки ми говори. Ненор малник.
74
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рокфелер правят ваксини, Ротшилд правят тестове. Бизнес за милиарди. Вирусът не е божие наказание. Създаден е от човек. Всичко си има цел и смисъл. Дали сметките ще излязат верни, предстои да разберем (ако сме живи).