Guardian: Фармагигантите продават ваксините поне пет пъти над тяхната себестойност

Те държат света за заложник с най-смъртоносната печалба в историята
29 юли 2021 21:40, Анисия Иванова
106
Guardian: Фармагигантите продават ваксините поне пет пъти над тяхната себестойност
Снимка: БГНЕС

Активисти заявиха, че разпространението на ваксини в световен мащаб може да представлява „най-смъртоносната печалба в историята“, съобщава „Гардиън“.

Алиансът за човешки ваксини днес публикува нов анализ, според който фармацевтичните компании таксуват правителствата поне пет пъти над цената по себестойност.

Нов анализ на Алианса, публикуван от Oxfam, показва, че фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna таксуват правителствата с цели 41 милиарда долара над прогнозните производствени разходи - което ефективно държи страните „за заложници“, тъй като цените на ваксините срещу Covid скачат много над тези от предишни ваксини.

Pfizer/BioNTech и Moderna са продали над 90% от ваксините си досега на развитите страни, като ги таксуват до 24 пъти над потенциалните производствени разходи.

Това се случва, след като Великобритания и Германия са лидери в усилията тази седмица в Световната търговска организация за предотвратяване на отказ от патенти, подкрепен от САЩ, който може да трансферира технологията в развиващите се страни и да позволи по-бързо разпространение на ваксини в световен мащаб.

В изявлението на Алианса се казва: Анализът на производствените техники на водещите ваксини от тип иРНК, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna, които са разработени само благодарение на публично финансиране в размер на 8,3 млрд. долара, показва, че тези ваксини могат да бъдат направени само за 1,20 долара на доза. И все пак Covax схемата, създадена, за да помогне на страните да получат достъп до ваксини срещу Covid, плаща средно близо пет пъти повече. Covax също се бори да получи достатъчно дози поради неадекватното предлагане и факта, че богатите нации ги изпревариха, като доброволно плащат прекомерни цени.

Без фармацевтичните монополи върху ваксините, ограничаващи доставките и повишаващи цените, Алиансът казва, че парите, похарчени от Covax досега, биха могли да бъдат достатъчни, за да ваксинират напълно всеки човек в страните с ниски и средни доходи с ваксини по себестойност, ако имаше достатъчно предлагане. Вместо това в най-добрия случай Covax ще ваксинира 23% до края на 2021 г.

Преди пандемията развиващите се страни са плащали средна цена от 0,80 долара за доза за всички ваксини не за лечение на Covid, според анализ на Световната здравна организация. Въпреки че всички ваксини са различни и новите ваксини може да не са пряко сравними, дори една от най-евтините ваксини срещу Covid-19 на пазара, Oxford/AstraZeneca, е почти четири пъти над тази цена; ваксината на Johnson & Johnson е 13 пъти; а най-скъпите ваксини, като Pfizer-BioNTech, Moderna и китайската Sinopharm, са до 50 пъти по-скъпи.

Анна Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam, каза: „Фармацевтичните компании държат света като заложник във време на безпрецедентна глобална криза. Това е може би един от най-смъртоносните случаи на печалба в историята. Скъпоценните бюджети, които биха могли да бъдат използвани за изграждането на повече здравни заведения в по-бедните страни, вместо това се ограбват от главни изпълнителни директори и акционери на тези всемогъщи корпорации."

Мааза Сейум от Африканския алианс и Алианса за човешки ваксини в Африка каза: „Да се даде възможност на производителите в развиващите се страни да произвеждат ваксини е най-бързият и сигурен начин за увеличаване на предлагането и драстично намаляване на цените. Когато това беше направено за лечение на ХИВ, видяхме цените да спадат с до 99%. Каква е възможната причина тогава правителствата на Обединеното кралство, Германия и ЕС да пренебрегват многократните призиви от развиващите се страни да разрушат ваксинационните монополи, които биха могли да увеличат производството, като същевременно намалят цените?“ (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България ваксинираните са 14 %, след като няма желаещи ,което очевидно .. защо продължават да удължават мерките?Отчитат заразени с фалшиви тестове, умрелите на ден ги пишат от ковид, а те починали от рак, инфаркт, инсулт и това ,ако не е измама. Гледаме шоуто на някакви *** в Парламента, дето не могат да се разберат кой да открадне повече.Вече ми е апатично от всичко ,което се случва.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече информация (линк) за пострадалия 12г. тинейджър и руските сайтове с аферата от 2000г.?
21
3
 
30
 
! Отговори
Стара тактика преди 2 години
Всички масови пандемии с опасни болести са измислени и причинени от човека. В старите книги пише още преди 3000 години как вирусите са ползвани за превземане на градове и държави. Намирали са болен от някоя много рядка болест примерно чума и са го внедрявали там където искат да превземат. Населението се заразява бързо измира и след месец ордите отиват да ограбят златото оръжията и каквото ценно е останало в града или селището
20
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не познавам болен или умрял от тази тъпня. Виждам някакви умрели от страх ваксъри.
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нас ни виждат като ходещи 100 долара.Източник на млрди печалба. За съжаление ,психопатите, на върха са ни предначертали бъдещето и няма мърдане. Който не откачи до края на войната с грипни вируси ще види резултата от постановката.
18
27
 
2
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Глупави манипулации. Ами направете си фармацевтична компания и инвестирайте пари за ваксина. Пък оня от концлагера да си купи арапска ваксина, кат не ще еврейска.
17
0
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Двама разследващи френски журналисти още през месец януари 2000 г. пуснаха своя статия, придружена с разговори и документация, че ковид вируса е пуснат в лабораторията в Ухан, Китай, по заповед на високопоставено еврейско лоби във Франция. Но всичко, около това разследване бе набързо потулено. Еврейската следа бе екстремално бързо заметена. Фактът, че не откриха нищо, около т.н. нулев пациент, красноречиво говори за конспирация. Само в руски сайтове все още могат да се намерят материалите им...
16
0
 
12
 
! Отговори
до БАУ преди 2 години
Има два варианта. Или си много ..... или си много наивен. Дано да е второто.
15
0
 
23
 
! Отговори
Алчността на преди 2 години
Юдею-Семитите е НеНаситна - това е Извество от Най-Древни Времена, за това винаги будните са ги прогонвали от земите си!
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали са безплатни?
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Те държат света за заложник с най-смъртоносната печалба в историята" депутатите го правят като им купуват некачествената ваксина, че на всичко отгоре подведоха и хората, поне страхливите се подадоха
12
33
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
сериозно ли сте толкова загубени да си мислите, че правителствата (особено САЩ) не са ги проверили тези неща ами са им дали милиарди? Някакви си открили нещо и вдигат скандал.
11
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая ще се окаже, че те са пуснали вируса и всичко ще си дойде на мястото.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хихихи теория на конституцията а.
9
0
 
24
 
! Отговори
123 преди 2 години
А, не бе! Как пък не се сетиха да измислят лекарство??? Щото няма кинти...
8
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Hello! Това всеки със завършен втори клас го знае. Уж за хората, уж каеза, уж това, уж онова .. и прас няколко милиарда печалба за няколко месеца.
7
1
 
32
 
! Отговори
Концлагер преди 2 години
Проверете лично. Собствениците на всичките производители на ковид-ваксини са евреи. - Как Ви се вижда тези евреи да не работят с това масово ваксиниране (под заплаха) за налагането на Ционизма? Това е план на еврейските кукловоди, които искат световно робство за всеки, който не им играе по свирката, т.е. послушничко не се ваксинира.
6
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен/2/ Хубаво!..Но я кажи:.-КАК "УСТАНОВИ" това число-"100"?../играеш ли Тото ?/..
5
23
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
пак разни безобразни търсят скандала и сензацията ...
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари-стоки-пари' . Вълни-ваксини-вълни' .