Проф. Кантарджиев: 25 поставени ваксини означават 1 спасен живот

В 4 области у нас Делта вариантът преобладава, до месец ще е доминиращ
Обновена: 29 юли 2021 09:01 | 29 юли 2021 09:00, Елка Василева
296
Проф. Кантарджиев: 25 поставени ваксини означават 1 спасен живот
Снимка: архив, БГНЕС

„В страната около половината случаи в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколкостотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас”. Това заяви консултантът по ваксинации на столицата проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация.

Още по темата

„Провежда се една невидима ваксинационна кампания. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се имунизират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем“, заяви професорът.

Той коментира и изказването на Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души.

„Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава”, категоричен бе Тодор Кантарджиев.

И добави, че от както д-р Кацаров е министър на здравеопазването, броят на ваксинираните постоянно намалява.

„Първата компания, която предложи готова ваксина, беше AstraZeneca. За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени в медиите. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява и продава ваксини. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща”, уточни Кантарджиев.

Специалистът открои и кои са основните симптоми при Делта варианта на COVID-19.

„Най-често заразените имат хрема и болки в гърлото. Ако имате подобни симптоми, останете у дома и си направете бърз тест”, каза още професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
5
 
! Отговори
до 182 преди 2 години
Пич филмирал си се нещо. Ако има да напишеш нещо ново, го напиши. Ако ли не, се отпусни малко, че ставаш смешен.
169
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До Дико СашевСамо немислещ страхливец може да си сложи безизвесна течнос в кръвта без да му има нещо.
168
17
 
1
 
! Отговори
Антивакс плоскоземец преди 2 години
Забравих да кажа и да се пазите от кем трейлс. Сега важното е никой да не се ваксинира. Да не ви пука, че пак ще умират хора и други ще остават без работа. На нас за обществото не ни пука нали затова сме мислеи и свободни.После ще се уговорим, кога да ревем пак, че са ни ниски заплатите и сме бедни. Всичко е от "тях" да знаете нарочно ни държат мислещите без пари, за да ни е гадно. Анатема на всеки, който казва, че толкова си ни е акъла на цялото общостве и затова няма пари. Всичко е заговор!
167
12
 
1
 
! Отговори
Антивакс плоскоземец преди 2 години
Всички са овце, само ние дето слагаме шапки от фолио на главите и сме против ваксините сме свободни. Не бъдете овце мислете с главите си и не вярвайте на ваксините и, че земята е кръгла. Всичко е конспирация и заговор за пари. За пари е всичко ви казвам бе, нищо че ние нямаме и 2лв в джоба. Всичко е, за да може рептилите и биг фармата да окрадът мислещите хора с шапки от фолио на глава.
166
2
 
4
 
! Отговори
Parcuc преди 2 години
Нека ми поставят 50, ще спася два живота поне.
165
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите са диви, но затова пък много прости. само ковида ще ги оправи.
164
19
 
2
 
! Отговори
Дико Сашев преди 2 години
Учени от Мгаданския институт към РАН са установили, че 90% от отказващите ваксинация са хора с психични проблеми. Препоръчват да бъдат създадени психо диспансери за антиваксъри, както и всеки, който отказва да се ваксинира да получи безплатна консултация с психиатър.
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ZeitgeistНе бях чувал това име .Благодаря за информацията Друже.Самоубили са го със сигурност.
162
5
 
14
 
! Отговори
до 172 преди 2 години
Все още не, но това е защото ваксинираните тук сте все още малцинство. Сега погледни какво става в Европа, когато ваксинираните достигнат над 50%. Не искаме и тук да става така.
161
3
 
12
 
! Отговори
бай Шиле преди 2 години
Колкото повече ваксини поставим, толкова по-богати ще станем!
160
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не пропуска и ден без да агитира по медиите. Мисля, че е време да му проверите доходите за отклонения.
159
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Във война сме . китай я започнаха .
158
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може заради страховете на ваксърите от вируса, антиваксърите да бъдат принуждавани да се ваксинират. Също така не може заради страховете на антиваксърите от ваксините, ваксърите да бъдат принуждавани да не се ваксинират. Задължителното ваксиниране е точно толкова абсурдно, колкото сега ние антиваксърите да искаме от държавата да въведе задължително НЕваксиниране. Едните се притесняват от вируса, другите от ваксините. Всички искаме да сме здрави. Нека всеки сам избере пътя! Това е!Елементарно!
157
5
 
13
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Бях се притеснил да не му е станало лошо в тази жега, такъв достоен човек...С риск да се повторя - съгласен съм с тебе г-н Професор! Трябва няколко пъти Х 25 да ваксинираме. Готов съм да дам своя принос - уговорил съм едни хора да се боцнат, към 250 човека са. Само чакат да навириш мустак - и навиват ръкав. Адрес: София, къщата срещу х-л Радисън. За по-сигурен ефект директно люскайте по 2 дози, някои от тях са с наднормено тегло, но после ще го пишем "съпътстващи усложнения"...
156
13
 
8
 
! Отговори
Криви сметки 25? преди 2 години
Иска да ни каже че 25 пъти требе да се ваксинира цялото население на България! Ама тея с двойните дози по 2 и така става 2 х 25 или 50 ваксинации за 1. Явно и децата, бебета и дори неродените требе да ги ваксинират и накрая за финал и умрелите да ваксинират, за оправдаят излишните бройки изтекли със срок на годност съмнителни ваксини.
155
32
 
32
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Не на Ковид " ваксините " !!! Стига агресивна пропаганда ! Който е искал, да се ваксинира, вече се е ваксинирал. Останалите няма смисъл, да ни заплашвате, изнудвате и насилвате. Колкото натиска става по - силен, толкова ще среща по - голям отпор.
154
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Болки в гърлото и хрема"-ами то" Делта "варианта значи го има от столетия.Аз поне сто пъти съм го изкарал.
153
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доло Мотафчйиски доло доло
152
1
 
13
 
! Отговори
Защо така? преди 2 години
Да не е сбъркала пропагандата нещо? Да не би да иска да каже 1 ваксиниране спасени 25 човека. Нито едното нито другото не излизат сметките криви.
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След толкова хвърлени усилия за "ваксина", която поначало не е прилага в периода на никоя епидемия (по достатъчно много и все важни медицински причини), досега трябваше да се открие лекарство. Да не би разработчиците на ваксини да нямат капацитет за лекарства? Или е икономически по-изгодно да се пробутват ваксини еднократно (ако вярваме на производителите), отколкото да се продава лекарство? Или просто "ваксината" ще е многократна на всеки 7-8 месеца, ама на огромна цена