Проф. Кантарджиев: 25 поставени ваксини означават 1 спасен живот

В 4 области у нас Делта вариантът преобладава, до месец ще е доминиращ
Обновена: 29 юли 2021 09:01 | 29 юли 2021 09:00, Елка Василева
296
Проф. Кантарджиев: 25 поставени ваксини означават 1 спасен живот
Снимка: архив, БГНЕС

„В страната около половината случаи в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколкостотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас”. Това заяви консултантът по ваксинации на столицата проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация.

Още по темата

„Провежда се една невидима ваксинационна кампания. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се имунизират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем“, заяви професорът.

Той коментира и изказването на Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души.

„Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава”, категоричен бе Тодор Кантарджиев.

И добави, че от както д-р Кацаров е министър на здравеопазването, броят на ваксинираните постоянно намалява.

„Първата компания, която предложи готова ваксина, беше AstraZeneca. За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени в медиите. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява и продава ваксини. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща”, уточни Кантарджиев.

Специалистът открои и кои са основните симптоми при Делта варианта на COVID-19.

„Най-често заразените имат хрема и болки в гърлото. Ако имате подобни симптоми, останете у дома и си направете бърз тест”, каза още професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на ваксините. Кой разбира , тук се спира, бай Шиле ви го гарантира.
109
6
 
13
 
! Отговори
AZ преди 2 години
А колко от тези 25 ще пострадат от незнайни до момента странични последици?
108
16
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
антиваксъра пак го обижда от позицията на човек, който не работи квалифициран труд. Доста е смешно :D
107
16
 
22
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Какво ли не прави човек за кинти. Всеки се гърби някъде. А този се гърби пред камерата. Най лесната и много доходна работа.
106
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират."...................... Ела ми кажи в очите как трябва да ваксинирам сина си и ще те простра на земята.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И до кога така
104
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами бий си тогава всичките да спасиш цялата държава.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да се окаже прав, но едно нещо като се повтаря всеки ден по няколко пъти, започва да съмнява и да прилича на лъжа.
102
13
 
24
 
! Отговори
военен преди 2 години
Ще агитира бай Шиле иначе как синът му ще кара кола за 300 000
101
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирай се ако искаш през месец. Само не налагай *** си мнение всеки ден. Не си вече интересен, а и си никой.
100
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В извънземни ще повярвам, но на този никога. Да замениш плътния шал и кърпата на устата, с един купешки пар.ал, носен от някои с месеци в задния джоб, че уж пазел по-добре. А шалът и кърпата можеха да се носят всеки сезон, както с естетическа, така и профилактична цел. Но важното бе да капе в касичките им-по малко, но редовно. Ако пак зависи от него сигурно и КПП и къртенето на пейките пак ще въведе. Вън гербавите слуги от управлението и никога повече власт.
99
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо лекарите масово не искат да се ваксинират?
98
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново неистов вой от подивели антиваксъри. Човека е професионалист и си казва мнението. Защо ревете, като вдовици за....?
97
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрийте го този вече, че наистина взе да дразни. Да си се ваксинира ако ще през ден, да си слага три маски на мутрата и да не дава повече тъпите си съвети. Просто в момента е никой, а само едно пенсионерче, от което нищо не зависи. Има си оторозирани за тази цел органи, на които им се заплаща.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Antibody-dependent enhancement and SARS-Cov-2 vaccines and therapies Копирайте само това и го поставете в търсачката
95
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са партйно обръвазни с ГЕРБ и логично имат интерес ситуацията да се изостря. Кунчев дори беше кандидат-депутат от ГЕРБ.....
94
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврапейският съюз много яко натиска за тези ваксини, а в България пропагандната машина на евроатлантиците търпи колосален провал. Сега се чудят как да натиснат населенеито да се боцка, като ще нагнетяват ежедневно медийното пространстово, дори ще фалшифицират статистиакта отново.
93
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не му вярвам въобще на тоя. Умен човек ще го каже 2-3 пъти, този гони сигурно 200 пъти - значи е чист пропагандатор, сиреч лъжец.
92
1
 
25
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
На този, да му се отнеме професурата. И асистент му е много.
91
1
 
29
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Професоре, не знам колко ваксинирани спасяват нещо си, но знам, че 25 ваксини са 25 вноски в касичката на компаниите-спасителки от "пандемията". Пфайзер обявява приходи от 34 млрд. до края на 2021 от продажба на ваксини... явно са много загрижени, ама не за нас, а за това да продължава истерията! Преди тук-таме, сега съвсем настойчиво твърдят, че трябвало и трета доза. И 4-та е въпрос н авреме. Що?! Нали в началото и една казваха, че била почти достатъчна.. Не е луд тоя, дето яде зелника...