Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19

Септември ще е пикът у нас, смята математикът
Обновена: 1 авг 2021 09:44 | 1 авг 2021 09:35, Анисия Иванова
199
Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пикът на четвъртата вълна на коронавирус у нас ще е през септември. "Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма. Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, каза математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му особеностите са такива, че много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът на вируса се разпространява по-лесно. Но това означава и че рязко ще падне.

Четвъртата вълна вече е започнала у нас. "Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий”, посочи математикът.

Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите. Но напомни, че наскоро е дал оптимистичен сценарий, според който в края на август болните ще са по 1500 на ден.

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без пророчествата на Витанов знаем,че септември ще е пикът,а може и октомври.Този професор с какво друго се занимава,освен с гадаене?
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този очаква да му дадат медал за герой от войната едва ли не. В много интервюта говореше, че бил " в окопите", заедно с другите нощници и се правеше на обиден, че получавали критики...И вместо да се върне към професията си, да преподава математика, продължава разпалено да ни дава акъл на тема вируси.. Жалка история на поредния повярвал си нарцис
89
2
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Проф. Витанов е прав. При два хладилни тира с Ковид. Ако пристигнат и двата ще имаме 3К заразени. Ако, на единия се развали агрегата, ще имаме само 1500 на ден. Събота и неделя те се движат. Значи от понеделник се започва
88
1
 
4
 
! Отговори
5 Бона Сакам За Вакс преди 2 години
Вчера репортерка от БТВ застанала с микрофона:"Днес, събота по обед няма опашки пред ваксинационен център..." И така говори 5 минути, че нямало апашка за желаещи да се ваксинират. Междувременно камерата снима входа на ваксинационения център и ако щете вярвайте освен нея нямаше никой друг. Какви опашки? То няма един човек, тя за опашки ми говори. Да беше казала:"Народе не се бутай има за всички ваксина."Байдън каза да плащате пари. Без пари, кой нормален човек ще се ваксинира безплатно.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПЛАНдемияИ защо ги горите, кой е виновен?
86
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До бай Шиле Де би ла..Напълно си прав!..М/у другото,комплексарщината му направо "избожда очите"..По начина,по който говори,леко се опитва да си придаде подигравателна усмивка,стойката...направо е трагичен,ама ако го ОСЪЗНАЕ,въпреки че го подозира,ще преживее тежка депресия..
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 96 Чувал съм за невронни мрежи . Променливите винаги ще бъдат проблем . Особено , когато човек дори не може да ги предвиди . Защо една Индия не се вписва в никакъв анализ . Както си бяха по 400 000 и се смъкнаха случаите на по 40 000 с почти никакви ограничения . А всичко сочи , че Индия трябва да е най-засегнатата страна в света . Ама не би
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да предположим, че сега се появи нов вирус. Съвсем различен. А Вие сте се ваксинирали точно за ковид и вашата имунна система е изцяло пренасочена да изгражда антитела срещу коронавирус. Всъщност, тя не се бори срещу рак, срещу други вируси и бактерии, а изцяло търси коронавирус. Не разбирате ли, че ваксинацията е вредна за имунната система? Вие не разбирате, но тези дето ви агитират би следвало да са наясно. А ако и те не са и го правят добросърдечно, значи са невежи.
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за кпп-та!! Хазартните залагания "професора" да си ги прави наум, няма нужда да ни уведомява. Вкарват ни насила заразата, а после само прогнози ,статистики и стрес за хората, как се нарича това? Професора да отговори- вкарва ли в дома си въшлясали хора или само прави прогнози и статистики,дали ще хване?
82
3
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
И мен ме хвана Делтата. Изведнъж ми се прияде таратор.
81
1
 
5
 
! Отговори
до 94 преди 2 години
моля не цапай / тормози локвата ;) отбор тъмно,кожи ваксинатори с кожени спринцовки ще са му по полезни. да му калибрират точката на Шарана /неговият израз/
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82 Това е прогнозен анализ. Използват математика и статистика да правят модели . Колкото повече променливи има , толкова по-неточни са данните
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз само не разбрах Витанов пита ли го някой или сам е решил да блесне?
78
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
тоя уж "Свършил по аритметика",а па развива медицински теми с такъв хъс и въображение,че човек се чуди:..-Математик ли е,медик ли е,сценарист ли е,или..както е отбелязал колегата,-просто "българския Леонардо да Винчи"-гения по "всичкология"..ОТ ВРАТ!...ДЪРВЕНФИЛОСОФФ!
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тос дъртия ако го мерна некъде на улицата ще го удавя в най-калната локва
76
0
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Трябва да има и такива, като Бау. Иначе няма да има спор. Не можем да спорим сами.
75
2
 
3
 
! Отговори
76 до 86 преди 2 години
Ти снощи прави ли кекс?:)
74
1
 
3
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Отстрани повече си личат нещата. Прочети си коментарите отново и ще си различиш профила. Или пък не.
73
7
 
11
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Най мръсния въздух в Европа, горим *** на цяла европа, водата е замърсена, най лошо здравеопазване в Европа, най ниски доходи а ни плашат с настинка!
72
0
 
0
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
И ти си тука, сешш ли се??? LOL