Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19

Септември ще е пикът у нас, смята математикът
Обновена: 1 авг 2021 09:44 | 1 авг 2021 09:35, Анисия Иванова
199
Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пикът на четвъртата вълна на коронавирус у нас ще е през септември. "Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма. Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, каза математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му особеностите са такива, че много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът на вируса се разпространява по-лесно. Но това означава и че рязко ще падне.

Четвъртата вълна вече е започнала у нас. "Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий”, посочи математикът.

Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите. Но напомни, че наскоро е дал оптимистичен сценарий, според който в края на август болните ще са по 1500 на ден.

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
До Анонимен 166 щото израелците, дето са почти на 100% ваксинирани, въобще не ги тресе "вълната"!?! На кого да вярваме - на този стъкмистик или на фактите?
150
0
 
0
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
До Анонименщото израелците, дето са почти на 100% ваксинирани, въобще не ги тресе "вълната"!?! На кого да вярваме - на този стъкмистик или на фактите?
149
4
 
1
 
! Отговори
До анонимен 172 преди 2 години
Витанов може да ходи и гол по улицата. Него всички го знаят и там ти е проблема. Завиждаш и те пере злобата, че той е известен, а ти не си. Прави нещата , както ги прави той и ще станеш известен. Но, не можеш, затова съскаш от дивана. И толкоз. Един жалък животец. Ден след ден, след ден.
148
1
 
2
 
! Отговори
Витанов преди 2 години
ви каза: теорийките, с които се мъчите да оправдаете поведението си, ще изтекат за четвърти път в тоалетната. Като мине вълната, ще ги извадите оттам, ще ги увиете в целофан да не миришат и пак ще почнете да ги приказвате. При такъв деби..лизъм у част от народа, на Витанов му е лесно да прави прогнози. Главният сценарий е ясен - племето на кратунковците танцува пред огъня и пее -ВироЗ няма, долу Витанов.
147
4
 
1
 
! Отговори
процедурно питане преди 2 години
българските власти защо се продават за рубли и допускат неваксинирани и заразени руснаци да пребивават в България.Да вземат пример от Германия и Гърция.На есен пак ще пламне България и кой ще е виновен
146
1
 
14
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 2 години
Кога проф. Витанов ще публикува първата си научна публикация по темата коронавирус?
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сме обречени, защото никой не избягал от смъртта. Но вие искате да ни унищожите преждевременно. Няма да стане вашата, лакоми фашисти!!!
144
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идват тежки времена за неваксинираните, ще ги тресе яко вълната. Въпрос на време е!
143
5
 
12
 
! Отговори
който остане,остане преди 2 години
Идват тежки времена за ваксинираните,ще ги тресе яко вълната.Въпрос на време е!
142
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров ще се преквалифицира като поп. Ще пее опелото на повервалите му. Много работа го чака.
141
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само им вище печалбите на борсите и одите после се ваксинирайте ако имате и грам мозък. Витанката е много добре запознат и за това ви инжектира най гадният вирус страхът за да се надрисконтите от шубе а той напълно легално да се НАЗОБИ с кинти от акций честити да са ви и ваксини тъпоъгълници.
140
3
 
18
 
! Отговори
внимание преди 2 години
внимавайте Мангъров каза ваксинираните да 2 години ще имат страшни последствия, а човека е вирусолог от 40 години и не се продава за пари вече втора година !!!
139
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умните се ваксинираха, а красивите, кога?
138
2
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 2 години
Не е в алергиите проблемът. Едва ли познаваш по-алергичен човек от мен. Ако започна да изброявам, свят ще ти се завие. Заради работата ми трябваше да се ваксинирам, пих противоалергично няколко дни и нямах никакви симптоми освен за половин ден мускулна болка в ръката. И при двете дози без никаква реакция. Не агитирам никой да се ваксинира, но да забелязвате, че откакто има коронавирус терористичните атаки драстично намаляха? Вирусът е създаден с цел контрол, заедно с него и ваксините.
137
3
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Теорема 2(Витанов)Когато седна на маса в кръчма и изпия половинка стъкле кайсиева ракия винаги или изпивам шишето до дъно или си го слагам в чантата и го нося у дома, където да го довърша, но никога не оставям нито капка за заведението.
136
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите първобитни
135
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите са примитивни хора.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашенецът продължава да си се омотава в калчищата. ДБ не са му виновни.
133
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов на теб отдавна ти се вие страшен свят не знам каква ваксина трябва да ти се бие но определено имаш нужда.
132
0
 
13
 
! Отговори
БАН преди 2 години
"...40 градуса алкохол не е равен на 40 градуса на въздуха.." цитат от дисертацията за професорска степен на математик Витанов.