Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19

Септември ще е пикът у нас, смята математикът
Обновена: 1 авг 2021 09:44 | 1 авг 2021 09:35, Анисия Иванова
199
Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пикът на четвъртата вълна на коронавирус у нас ще е през септември. "Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма. Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, каза математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му особеностите са такива, че много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът на вируса се разпространява по-лесно. Но това означава и че рязко ще падне.

Четвъртата вълна вече е започнала у нас. "Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий”, посочи математикът.

Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите. Но напомни, че наскоро е дал оптимистичен сценарий, според който в края на август болните ще са по 1500 на ден.

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
До Анонимен 166 щото израелците, дето са почти на 100% ваксинирани, въобще не ги тресе "вълната"!?! На кого да вярваме - на този стъкмистик или на фактите?
174
0
 
0
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
До Анонименщото израелците, дето са почти на 100% ваксинирани, въобще не ги тресе "вълната"!?! На кого да вярваме - на този стъкмистик или на фактите?
173
4
 
1
 
! Отговори
До анонимен 172 преди 1 месец
Витанов може да ходи и гол по улицата. Него всички го знаят и там ти е проблема. Завиждаш и те пере злобата, че той е известен, а ти не си. Прави нещата , както ги прави той и ще станеш известен. Но, не можеш, затова съскаш от дивана. И толкоз. Един жалък животец. Ден след ден, след ден.
172
1
 
2
 
! Отговори
Витанов преди 1 месец
ви каза: теорийките, с които се мъчите да оправдаете поведението си, ще изтекат за четвърти път в тоалетната. Като мине вълната, ще ги извадите оттам, ще ги увиете в целофан да не миришат и пак ще почнете да ги приказвате. При такъв деби..лизъм у част от народа, на Витанов му е лесно да прави прогнози. Главният сценарий е ясен - племето на кратунковците танцува пред огъня и пее -ВироЗ няма, долу Витанов.
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сред НОЩ-ниците и НОЩ-ните таласъми, тоя води класацията по олиго.френия. Нито е математик, а е физик, а пък въобще не е лекар. Облича се като пълен комп.лексар и мал.оум.ник, а веднъж се появи като каубоец. По безвкусни и неподходящи комбинации показва само Захарната ***. Явно страда от нямакъв ексхибиционизъм-никой не го пита, ама държи да се появява и занимава с глупостите си... НО евали е безплатно?
170
4
 
1
 
! Отговори
процедурно питане преди 1 месец
българските власти защо се продават за рубли и допускат неваксинирани и заразени руснаци да пребивават в България.Да вземат пример от Германия и Гърция.На есен пак ще пламне България и кой ще е виновен
169
1
 
14
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
Кога проф. Витанов ще публикува първата си научна публикация по темата коронавирус?
168
2
 
17
 
! Отговори
Вакснати кретени преди 1 месец
Вакснатите злобеят. Усетиха как се преебаха жестоко.
167
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички сме обречени, защото никой не избягал от смъртта. Но вие искате да ни унищожите преждевременно. Няма да стане вашата, лакоми фашисти!!!
166
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идват тежки времена за неваксинираните, ще ги тресе яко вълната. Въпрос на време е!
165
5
 
12
 
! Отговори
който остане,остане преди 1 месец
Идват тежки времена за ваксинираните,ще ги тресе яко вълната.Въпрос на време е!
164
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мангъров ще се преквалифицира като поп. Ще пее опелото на повервалите му. Много работа го чака.
163
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само им вище печалбите на борсите и одите после се ваксинирайте ако имате и грам мозък. Витанката е много добре запознат и за това ви инжектира най гадният вирус страхът за да се надрисконтите от шубе а той напълно легално да се НАЗОБИ с кинти от акций честити да са ви и ваксини тъпоъгълници.
162
3
 
18
 
! Отговори
внимание преди 1 месец
внимавайте Мангъров каза ваксинираните да 2 години ще имат страшни последствия, а човека е вирусолог от 40 години и не се продава за пари вече втора година !!!
161
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умните се ваксинираха, а красивите, кога?
160
2
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 1 месец
Не е в алергиите проблемът. Едва ли познаваш по-алергичен човек от мен. Ако започна да изброявам, свят ще ти се завие. Заради работата ми трябваше да се ваксинирам, пих противоалергично няколко дни и нямах никакви симптоми освен за половин ден мускулна болка в ръката. И при двете дози без никаква реакция. Не агитирам никой да се ваксинира, но да забелязвате, че откакто има коронавирус терористичните атаки драстично намаляха? Вирусът е създаден с цел контрол, заедно с него и ваксините.
159
3
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
Теорема 2(Витанов)Когато седна на маса в кръчма и изпия половинка стъкле кайсиева ракия винаги или изпивам шишето до дъно или си го слагам в чантата и го нося у дома, където да го довърша, но никога не оставям нито капка за заведението.
158
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксърите първобитни
157
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антиваксърите са примитивни хора.
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашенецът продължава да си се омотава в калчищата. ДБ не са му виновни.