Тодор Кантарджиев: Рязък скок на болните от коронавирус след 20 дни

Сега бил моментът за ваксина, през есента щяло да е рисково
Обновена: 3 авг 2021 08:36 | 3 авг 2021 08:36, Камелия Цветанова
293
Тодор Кантарджиев: Рязък скок на болните от коронавирус след 20 дни
Снимка: БГНЕС

Последният спокоен от COVID-19 месец отмина. Днес сутринта има 393 нови случаи. Има още 20 дни, докато настъпи значително увеличаване на броя на случаите, коментира пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев - консултант по ваксинационния процес към Столичната община.

Още по темата

В тези 20 дни е хубаво хората да се ваксинират, призова той.

Кантарджиев добави, че през есента, когато има много случаи ваксинирането ще е рисково.

"Защото, когато се събират много хора на едно място, за да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят", каза той и отново повтори: "Много е важно да бъдем ваксинирани, ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което ни предстои", каза той.

Около половината ваксини, които са поставени вчера в страната, са поставени в Столичната община. В 5 мола в последните месеца бяха разкрити ваксинационни кабинети. Кабинети има и в две читалища в София - в "Младост" и в "Христо Ботев". Най-важното е да се мотивират хора от големи колективи да се ваксинират - като тези в хранителните вериги, градски транспорт и т.н., коментира Кантарджиев.

С ваксини ритмично ще бъдат снабдявани пунктовете, каза още той. Страната ни е подписала договор за следващите години, ако настъпи промяна във вируса, да имаме модерни и спасяващи ваксини. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, не е добре - рискува здравето на хората, повтори още проф. Кантарджиев.

Сегашните циркулиращи щамове не изискват нови ваксини, каза още той, защото генетичните линии се покриват от ваксините. Но при нова мутация, имаме договор със "Пфайзер" за 2022-2023 за променена ваксина срещу новите още неизвестни варианти.

Кантарджиев заяви, че нищо не се прави за организацията на болничната помощ, а имаме още 20 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
14
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Аман от манипулации. Защо не казва,че днес тестовете са над 23200, а вчера бяха малко, защото е понеделник и много от частните лаборатории не работят.Бишите нощници спирка нямат, ама те не се виновни.Всички работят по команда от световното лоби, което няма страх от възмездие нито страх от господ. Жалко за човечеството и най-вече за младите, животът им е тотално объркан.
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 178...направо си поръчвай паметника от сега.
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не разбра ли, че ваксинацията не предпазва от разболяване или разнасяне на вируса? Не може ли да чете, че то и на български започнаха да съобщават вече! Доколкото знам, трудно се предсказва бъдещето - трябва доста ум - което ми се струва дефицит при него! Една прогноза за времето по дълго от една седмица със суперкомпютри не могат да предскажат, но той за месец напред може, без математически модели ей тъй! Махай се лапнишаране!
138
2
 
15
 
! Отговори
Бай Ганя преди 2 години
Ваксинираните се прецакаха и сега кометират ли коментират от яд.Къде що има статия по темата.
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки при нас може да решава за себе си - факт е че сме свободна страна/или слободия сме.../Само факт- поне 10 човека около мен изкараха тая гад. И си беше гад- не е като грипа или подобни / Сега си добре, после зле, ту това, ту друго, не кашляш ама си развил бронхит, дълго държи. Нито един от ваксинираните/4/ не се раболя, въпреки някои симптоми. Решавайте си
136
1
 
13
 
! Отговори
човек преди 2 години
До: номер 176 (Колов.) Виж какво бе, хипнотизирано зомби ковидно такова!!! Най мaлoyмния въпрос който са ми задавали е дали ме е страх от игли! Ваксинирал съм се срещу какво ли не. От години съм си правил не само профилактични прегледи а хиляди други видове изследвания с кръвни проби и понякога дори аз казвам на лаборантите къде са ми най-хубавите вени! Всяка сутрин си меря кръвната захар с глюкомер защото съм с диабет. Но с доброволно-задължителните ваксини няма да се бода!!!
135
1
 
13
 
! Отговори
Vako преди 2 години
Този или е роднина на Ванга или някой му диктува в слушалката.Друг вариант не съществува.
134
3
 
11
 
! Отговори
до 174 преди 2 години
Не се чуваш какво говориш. Който е ваксиниран не би трябвало да е заразен. Ама се получава точно обратното - най-много заразени (че и болни) са ваксинирани. В някои държави вече започнаха да премахват всички мерки защото явно полза от тях почти няма. Единствената полза беше да не претоварят болниците както всъщност стана миналата зима, въпреки всички мерки.
133
13
 
4
 
! Отговори
Колов. преди 2 години
Заради страх от една игла много хора ще умрат или ще видят смърта на свои близки хора.
132
3
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Аз: Няма лошо да избират, но само когато от това зависи собственото им здраве. Нали не забравяш,че живеем в колектив (общество) и когато ти се заразиш заради немърливост и минеш ме плювнеш някъде не е никак ама никак коректно......Всички в обществото зависим и от другия. Същото нещо е да си доведеш детето с температура на детска градина..... излагаш другите на РИСК
131
8
 
6
 
! Отговори
Нема да се плашите преди 2 години
За антиваксърите има болници и ковид отделения. Има и болнично коридори и стълбищаЗа ваксинираните не важи , заразен и ваксиниран не влиза в болница , кара вируса много леко. Така че, целокупното население е осигурено и неваксинирани и ваксинирани.
130
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Мисля, че е време да оставите хората сами да избират дали искат ваксина или не и спрете със смешните статистики и агитации. Лично аз на тази ваксина не вярвам има повече минуси и неизвестни от колкото плюсове- всъщност за мен липсват. И нека да се прави разлика между антиваксъри и антиКОВИДваксъри, които имат всички задължителни имунизации и за които не се е налагало да подписват информирано съгласие.
129
4
 
16
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Кантарджията плаши, щото ще трябва да връща комисиона за ваксините! :))))
128
2
 
10
 
! Отговори
само да поясним преди 2 години
До Анонимен внимателно следих "статистиката". До вчера вечерта бяха някъде около 94 случая при 6500-6600 теста. Днес 397....при 24300-400 теста . Ами съотношението е същото приблизително. Ама как ще оправдае паниката дъртият Козел/Витанов/,че именно на 3,08.ще са около 400 заразени!Де гиди сопа неокастрена де!
127
5
 
3
 
! Отговори
Ще преди 2 години
Кацата ще ви оправи.Без ваксини, той е против. Само с молитви и плюене прорив ваксините и лекарствата.
126
2
 
7
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
До: 166 Този вирус е летен. Зимата ще се умори. През зимата ще има алфа вариант.
125
5
 
15
 
! Отговори
човек преди 2 години
Тодоре, що не си гледаш пенсията бе?! Нали си вече освободен, не си на работа, кой ти плаща за да продължаваш да се обаждаш като кукувичка от часовник на всеки кръгъл час???!!!Ми НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ РАЗБЕРЕТЕ ГО!!! Изкарайте армията по улиците като в Австралия и ако опрат Калашник със зареден пълнител в челото ми тогава ще се замисля...
124
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази зима щее мор с този индииски вирус. Щом тези горещини не го морят студа ще го направи още по силен. По интересното е защо не се загвориха границите и не се спряха полетите след като се разбра че върлува този индииски вирус. Какво са си мислили този пулявия и онези покрай него. Че ще пускат заразени и ще ни се размине ли. При всички положения нарочно го правят. Мангизи се правят всичко е за мангизи и то много мангизи. Станаха милионери за сметка на нас мизерниците.
123
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платените гарги започнаха да грачат.
122
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ са със СДС! Аз гласувам за СДС. И да, в България няма чисто десни и чисто леви. БСП са всичко, но не и лява партия. Така, че е мазало. Но аз вярвам в демокрацията. Вярвам в правото на избор и свободата да го отстоявам.