Вирусолог: След ваксина защитата от тежко боледуване е висока

Третата доза не е нещо неестествено, посочи проф. Александрова
116

Докато Делта вариантът набира скорост у нас, южноамериканският вариант на Ковид-19 също предизвиква тревога, след като се установи, че е силно заразен. Колко силна ще бъде четвъртата вълна?

"Това е вариант, който е идентифициран преди една година и в края на миналата година е представлявал един нищожен процент в Перу, но в момента е доминиращият - с повече от 80%. Това, което знаем за него е, че се разпространява доста по-успешно от оригиналния вирус, който беше идентифициран в Ухан. Той надминава дори бразилския вариант", заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

"За да бъде устойчив на ваксини, това би означавало да преодолява изцяло имунния отговор, който е създаден към предишните варианти на ваксините, с които разполагаме. Това би означавало да е налице вариант, който да е с последици. Тогава няма да говорим за вариант, а за нов щам", посочи още вирусологът.

Още по темата
Относно Делта варианта, проф. Александрова подчерта, че той доминира на много места, не само в България.

"Той успя да се разпространи в повече от 120 страни. Когато са поставени двете дози на ваксините и са минали поне две седмици след втората, степента на защита от тежко боледуване е висока", категорична е събеседничката.

Вирусологът даде и пример от САЩ, където една голяма част от инфектираните хора се оказаха напълно ваксинирани.

"Трябва да кажем, че защитата от инфекция по принцип е по-ниска, не е 100%. Това пък е ролята на ваксините. Това, което става във Великобритания, където усилено се разпространява този вариант, в крайна сметка не е последвано от драстично увеличаване на случаите в болниците", обясни тя.

По думите на проф. Александрова сценарият в една страна, където голяма част от населението от рисковите групи е ваксинирано, е различен от този в другите страни.

"В Масачузетс установиха, че вирусното ниво в горните дихателни пътища при ваксинирани и неваксинирани е приблизително еднакво. Това стана причина там да върнат някои от мерките. В същото време това е тема, която се проучва", обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Относно това дали Делта вариантът се кара по-тежко, гостът уточни, че има редица проучвания, които показват, че рискът един заразен да се нуждае от болнично лечение е два пъти по-голям.

"Вариантът Делта се свърза с почти два пъти по-голям риск от пневмония, също така с по-голям риск пациентът да има нужда от кислород, да стигне до интензивно отделение", категорична е проф. Александрова.

Вирусологът коментира и третата доза на ваксините. По думите ѝ това не е нещо неестествено, тъй като целта на ваксината е да опресни паметта на нашата имунна система, когато тя отново се срещне с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера четох , че засега в засегнатите страни с Делта, не може със сигурност да се каже, дали е по-тежко преболедуването, както и смъртността. Това ме озадачи, защото у нас имаме все още малко заболели и вече сме получили представа, че е много по-опасен...
91
2
 
12
 
! Отговори
брей преди 2 години
Брей свещени ваксини. Те направо умрял от гроба вдигат. Дарявам ви моите дози. Бийте си ги с Кеф!
90
5
 
4
 
! Отговори
KK преди 2 години
Няма страшно сега като почнат да дават по 50 лв. за ваксиниране ще стигнем 50%, защото всички *** ще се ваксинират
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без ваксина шанса за тежко преболедуване е нисъК
88
2
 
11
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 2 години
Ама то няма ваксина,това са експериментални разработки 1
87
2
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Душегубци и народоубийци....
86
5
 
20
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Намекват за трета игла,защото и втората, не ви е убила!
85
2
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Щом ПИШАТ ТАКА ЗНАЧИ НЕ ЗНАЯТ.ЧОВЕК ЗАРАЗЕН ВЕЧЕ ИМА ЛИ ВИРУС ДА ТИ ТАКОВАМ И ВАКСИНАТА.КАК БЕШЕ АБЕ САМО 1/3ЩЕ ВЛЕЗНЕ.ВЕРВАЙТЕ
84
4
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Скрийте, тази алчна психарка! Ваксините не действат на Делта грипчето!?!?
83
2
 
6
 
! Отговори
Tseh преди 2 години
Професоре!? Хахах, защо не дойде с бяла престилка- може да е още по-убедителна. Тази е *** или няма елементарни познания.
82
2
 
15
 
! Отговори
Ако... преди 2 години
...експерименталната ваксина срещу ковид ( нещо си ) действа, то защо въобще искате сега хората и трета доза да си поставят?! Досега свестен отговор не получих.
81
3
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Някой ПРОЧЕТЕ ЛИ ЗАГЛАВИЕТО.ЗНАЧИ КВИ ВАКСИНИ КВИ 5лв.
80
2
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаема другарко Александрова, какъв хонорар взе за да рекламираш експерименталните отрови? И по какво е профееееесор профеееесорът?
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рано сутрин пускате неадекватните б-ълнувания и пу-м-и--я на един престарял тю-лен с метла вместо коса .Не е на добре работата ,Хората явно са заспали овце ,защото пак ни водят към къртене на пейките и локдауни наесен.Хора въоръжавайте се ,но не само с овче търпение.
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцкане до дупка, щом една ваксинка не хваща.....буахахахаха :))
77
4
 
16
 
! Отговори
Додо преди 2 години
След ваксина защитата от Ковид е 100%, защото умрелите вирус не ги лови! Ваксината е 100 процента ефективна - биеш си я и НИКОГА Ковид!
76
3
 
15
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
На стар номенклатурен кадър ми прилича този "вирусолог"!
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работноческата класа сте жалки
74
4
 
14
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Преди епидемията ходих в болницата на свиждане.Гледам много некролози на лекари.Тогава си зададох въпроса,защо и млади лекари умират,след като са специалисти и би трябвало да съхранят своето здраве??? Та и за експерименталните ваксини,защо да им вярвам? Да,не отричам традиционната медицина,създадена още от времето на Авицена,но с тая пандемия нещо не ми се връзва,или е в резултат на изкуствено създаден вирус,за да унищожи вечно болнави и възрастни хора,хоради проблем в здравтата и социалната сф
73
4
 
16
 
! Отговори
Хахахах преди 2 години
Тази леля е забравила да се среши след, като е станала от сън. Я да вземе да се скрие и да си запази бълвочите за поколението си.