Всеки втори в ЕС е ваксиниран срещу коронавируса

Първенци са Малта, Белгия и Испания
145
Всеки втори в ЕС е ваксиниран срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса, според статистика на агенция Франс прес, базирана на данни на официални източници.

Общо това представлява 223,8 милиона души, които са получили по две дози от ваксините срещу вируса, по една доза сред прекаран коронавирус, или по една доза от еднодозова ваксина.

От 27-те страни членки 13 са преминали прага от 50 процента от населението, които са напълно ваксинирани. Първенци в тази насока са Малта (74 процента), Белгия (59 процента), Испания (58 процента).
Сериозно засегнатите от пандемията Италия, Франция и Германия са ваксинирали напълно съответно 54, 53 и 52 процента от населението. В дъното на класацията са България и Румъния, които са ваксинирали напълно съответно 14 и 25 процента от населението си.

Близо 60 процента от населението на ЕС е получило най-малко една доза от ваксините, тоест 265,9 милиона души.

ЕС вече изпреварва САЩ по показателя на напълно ваксинираните хора. Към 1 август 49,7 процента от жителите на САЩ бяха напълно ваксинирани спрямо 49,8 процента от жителите на ЕС. Към същата дата ваксинираните с най-малко една доза в САЩ бяха 57,8 процента от населението спрямо 59,3 процента от жителите на ЕС. През изминалата седмица всеки ден в ЕС са поставяни дози от ваксините на 0,6 процента от населението, докато в САЩ те са поставяни на едва 0,2 процента.

Към този момент в ЕС са одобрени за използване четири ваксини - на Пфайзер/Бионтех, на Модерна, на АстраЗенека/Оксфорд и на Джонсън и Джонсън. Първите три са с по две дози, а четвъртата е еднодозова. Отделно Унгария и Словакия използват и неодобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини, разработени в Русия и Китай.

Днес говорителката на ЕК Вивиан Лунела заяви, че ЕК вече провежда подготовка за възможна реваксинация на населението на ЕС с допълнителни дози от ваксините и заради тази цел се извършват покупки на милиарди допълнителни дози ваксина, предаде ТАСС.

"Напълно възможно е да ни е нужна реваксинация с трета доза. Поради тази причина ние подписахме още един договор с компаниите Пфайзер и Бионтех през май за доставката на допълнителни 1,8 милиарда дози ваксини. Смятаме, че е важно да бъдем готови за ситуацията, ако ни потрябват тези ваксини", заяви говорителката.
Тя обаче отказа да коментира съобщенията в медиите за повишени цени на ваксините на компаниите Пфайзер и Модерна. Лунела заяви, че тази информация е поверителна. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: ЕСваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз колкото ваксинирани познавам, всички са го направили за да могат да пътуват в чужбина, от страх, че ще стане задължително или буквално за да си върнат свободата. Дори не от страх пред вируса. Което е много жалко. Който се притеснява, нека се ваксинира. Другите не бива да се насилват, защото ефектът е обратен. Аз мисля, че не е това начинът да си върнем живота и противозаконно отнетите ни права. За това трябва да се борим, не да се бодем с ваксини.
68
2
 
3
 
! Отговори
Граовец преди 2 години
Ти нали си ваксиниран, от какво те е страх?! Та ще ни даваш на нас акъл?! А между другото ич ме не боли, за такива промити мозъци, кат теб!
67
8
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Това прави ли ме антиваксър бре льольо." -- Прави те типичен гaнювeц, част от 80%. Други въпроси? Още 15 минути съм на разположение :)
66
4
 
15
 
! Отговори
Граовец преди 2 години
До анонимния това не са ваксини а препарати, щом не си го проумел досега, няма и да го проумееш. Аз имам необходимите ваксинации. Това прави ли ме антиваксър бре льольо.
65
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо отричат вируса, после отричат умрелите, после отричат тестовете, ваксините, всички статистики. Сега отричат, че целият свят се ваксинира с бясна скорост. И отричат, че са глупаците на Европа. Еми отричайте...... за смях станахте
64
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чистката продължава, а фашистите от втората световна могат само да завиждат
63
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхливците са антиваксърите. Вие се страхувате от ваксините! А защо ни пречите, ами защото заради вас пак ще има затваряне и пълни болници. Затова! То не се иска много мозък за да го проумее човек, ама ясно е , че на вас ви липсва.да не говорим, че мутациите настъпват заради вас . После ще трябва нови ваксини и всичко отначало.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германец, прав си за Веселин. Малко са хората с акъл в тоя форум. Ти не си от тях.
61
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали сега най-страшното е делта, а тея ваксини не помагат с/у делтата. Пишете ги 0 ваксинирани и почвайте отначало. Ваксажийчетата ще се наредят на опашка веднага, само да им се каже.
60
4
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Аболютна лъжа!" -- Модepатopи, Веселинъ се произнесе. Въпросът е приключен. Затваряйте форума и трийте статията :)
59
2
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Аболютна лъжа!
58
3
 
9
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Вирус - мъртва клетка, която е умряла от токсини (кемтрейлс, моргелони, ГМО), в момент на разграждане от полезните бактерии (рогцата на така наречения коронанесъществуващ вирус) за да се изчисти от организма. На това чистене му викахте грип за предиод около 20-30 години. Никой, никога не е изолирал "вирус". Вирусите са Германеца, Бау и другите микроби ...или мАкроби Тюдорски.
57
5
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"А ся де" -- Когнитивният дисонанс е силен в тези люде. Може да захрани перпетуум мобиле. Само да го впрегнем някак си... :)
56
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи тука разни антиваксъри наричат развитите страни от ЕС глуп***ци,г()***,роботи и всекви обиди на тема ИНТЕЛЕКТ,а в съседната статия същите тези умници негодуват,че не сме Германия,Франция,Белгия.Дават ни ги за пример за стандарт,икономика,дисциплина.А ся де !
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нещо Германец е здравната министърка на слави, която ще е образователен министър. Също като нея се появява глупаво и нелогично.
54
6
 
3
 
! Отговори
До германец преди 2 години
Виж,това не се бях сетил.Бряяях,че умни тея антиваксъри !
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега чакаме илон мъск да пусне Невролинк и да гледаме какво се случва с ваксинираните.
52
7
 
2
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
До ГерманецТи робе на Сатаната, се скрии в клоаката от която си се пръкнал...!!! Нека десет афганистанеца да ти се изредят, и ваксинират отзад!
51
5
 
5
 
! Отговори
До славянин преди 2 години
Боже ,колко си кух и ограничен !Ти си истински бавноразвиващ се !Ходи вземай ТЕЛК !Изобщо няма да те бавят.Само им поговори две,три минути
50
3
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"а да са на последните места по всичко" -- това е финт. Те ще онаследят благата на континента, след като васкинираните умрем :)