Алибегов: Прехвърлиха ни топката за ваксинация

Държавата се провали, затваря първо заведенията
95
Алибегов: Прехвърлиха ни топката за ваксинация
Снимка: БГНЕС

Държавата абдикира от ваксинационния процес и прехвърля топката към заведенията и бизнеса, каза пред радио „Фокус“ председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

Преди дни Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поискаха оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

"На първо място е въпросният План за справяне с COVID кризата, който беше представен от министъра, който ние още на първо четене не одобрихме. На второ място несправянето с ваксинационния процес в последните 3 месеца, откакто той е служебен министър, което разбира се рефлектира автоматично върху нашия бранш, тъй като нашият сектор е посочен отново първи за затваряне при нова COVID криза. Ако при предишните затваряния нямаше лек и ваксина, и нямаше друга опция, то сега не виждаме абсолютно какъв е смисълът от това нещо“, коментира още той.

Ричард Алибегов подчерта, че в свои интервюта Кацаров казва как коронавирусът няма как да бъде спрян със затваряния и че маските не помагат.

"Сега три месеца по-късно, когато е станал служебен министър, се обръща коренно мнението, което ние сме абсолютно против. С цялото нещо, което е изложил той, като план за справяне с кризата", категоричен бе председателят на БАЗ.

Според Ричард Алибегов държавата е абдикирала най-лесно, като е казала да се затворят заведенията, защото просто звучи по-добре.

"В момента държавата изцяло абдикира от ваксинационния процес, прехвърля го малко или много към бизнеса – едва ли не това да стане наше задължение, при положение, че това не променя абсолютно нищо. Никъде в никой план не е разписано, че ако примерно даден търговски обект, без значение от какво естество е той – хотел, заведение, МОЛ и т.н. – е със 100% ваксиниран персонал, че той ще може да работи. Още повече, че ние сме против това нещо, тъй като ваксинацията е доброволен акт и ние няма как да налагаме на персонала си и на когото и да било да се ваксинира", допълни той.

Председателят на БАЗ подчерта, че в момента имат огромен проблем с персонала в последната 1 г. и половина, заради постоянното отваряне и затваряне. Много хора са напуснали сектора и не искат повече да работят в него, но не заради заплатите, а заради несигурността, че този бранш е единственият, който първи е затворен и последен отворен, категоричен бе Ричард Алибегов.

Във връзка с летния сезон Алибегов коментира, че в момента масово се вкарва работна ръка от Украйна, Молдова, Киргизстан и откъдето е възможно, защото хората, които са били обучени да работят в бранша са напуснали и са се преквалифицирали в други сектори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусен тип
15
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слугата на Бойко срещу заплащане
14
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медийното лице на наркодилърите и укриващите оборот кръчми се включи и той по нареждане на Борисов. *** ***. Слави и Тошко ще му разкажат играта съвсем ама съвсем скоро.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Държавата се провали" То май не само нашата държава навсякъде първо заведенията затварят. Друг е въпросът дали са компенсирани.
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЙДИБЕГОВ МАРШ
11
2
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ако чорбаджиите искат ваксинация от персонала...Да дадът личен пример, обаче се признава сертификат, само при Мангъров...))
10
1
 
31
 
! Отговори
Уффф преди 2 години
Изкъпете го, моля Ви се!
9
21
 
23
 
! Отговори
Като преди 2 години
Не си ваксинирате персонала,няма помощ от държавата .Изборът си е ваш.
8
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Впрегнаха и левият бег да цвили срещу правителството.Коцето Ангелов по-добре се справяше с кризата нали, както се е справил трупането на дългове на Александровска.Той не одобрявал плана, че кой си ти бе? Когато бяха затворени заведенията не цвилеше толкова, сега надава вой. Какво искаш от държавата? Да ходи министъра и да ваксинира доброзорно ли? Има ваксини и който желае не е проблем да се ваксинира, но няма желаещи.
7
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провалът на ваксинационния процес е успех за всички нас!
6
2
 
17
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
По-голям вирус от зациклила икономика няма!сЛЕДВА ЕФЕКТА НА ДОМИНОТО
5
2
 
43
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Тоя *** пак изпълзя от дупката.
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алибегов,правете като в Израел изобщо откажете да селдите кой се е боцкал и кой не.- Кажете,че това не е ваша работа иначе ви чака като в Москва празни отворени заведения.
3
25
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще плачете със сълзи за либералните метки на Бойко Борисов!
2
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е държавата да се провали,нали се "управлява" от фигурант!!!!!!!
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Объркайте им плановете поне вие. Аз отивам в барчето.