Делта вариантът праща два пъти по-често в болница, пикът на вълната до 2 месеца

Влезем ли в червената зона, ще има нови ограничения
150
Делта вариантът праща два пъти по-често в болница, пикът на вълната до 2 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В подножието сме на новата COVID-вълна, никой обаче не може да предвиди колко ще е висока тя, предупреди пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя потвърди, че наличието на 1 милион напълно ваксинирани у нас ще повлияе върху това тази вълна да не е толкова сериозна. 

Още по темата

„Случаите се покачват, но все още България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяемостта предимно в южните страни – Испания, Франция, донякъде Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона“, каза Христова.

До седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно, поясни още тя.

Има плавно и непрекъснато показване на случаите, което се дължи на доминиращия вече Делта вариант на коронавируса. Ако така продължава, до две седмици най-много ще влезем в оранжевата зона, поясни проф. Христова.

„И оттук насетне до месец-месец и половина след това ще сме в пика на вълната, в момента сме в подножието“, обясни тя.

Изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация, допълни Ива Христова.

Според нея ваксините запазват висока ефективност срещу този вариант, макар и по-ниска спрямо Алфа варианта. Трябва да се има предвид, че в първите 6 месеца ваксините показват максимална ефективност, а след това постепенно намалява реактогенността на организма.

„Последни изследвания показват, че наполовина намалява защитеността на хората след шестия месец.  Няма още единно становище дали всички ваксинирани рано ще се нуждаят от трета доза“, посочи специалистът.

Ваксинирането намалява многократно възможността за разпространяване на вируса, без да я изключва, отбеляза още проф. Христова.  

Запитана дали преболедувалите следва да се ваксинират, Ива Христова заяви, че по-леко преболедувалите създават по-слаб имунен отговор и при тях антителата спадат по-бързо.

„Предвид промяната на вируса, антителата, изработени срещу предишния вариант, не могат напълно и при всички хора да го блокират“, каза тя.

Христова каза още, че страничните реакции от ваксината при децата над 12 г. са по-редки, отколкото при по-възрастните.

„Със сигурност никой нищо не иска да затваря, но ако скочат много случаите, ако влезем в червена зона, със сигурност ще има известни ограничения, за да се спре нарастването на случаите“, коментира специалистът относно противоепидемичния план на здравното министерство и вероятността за предстоящи нови ограничения.  
Проф. Христова е категорична, че затваряне на градове няма да има.

„Някои мерки се видя, че могат доста по-меко да се наложат“, призна тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
36
 
! Отговори
ЕБОЛА преди 2 години
А какво стана с другите SARS корона Вируси?? Като птичия грип например? Той беше изключително заразен и смъртоносен? 2015 година в България имаше 180 починали от него за 4 месеца? А сезония грип щам Б за който Мутафчийски, март месец 2020 каза, че го притеснява повече от COVID, защото само за януари има 40 починали от него.. Май ги забравихме?? Или просто когато нокой не говори за нещо то изчезва.. Медиината ропаганда не е от вчера, и е доказано, че има огромно влияние върху поведението.
30
4
 
24
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Да, ще има вълни до два месеца, тогава кемтрейлса ще пробива. При 25+ градуса не могат да пръскат, защото повечето компоненти се неутрализират от температурата, минава най вече алуминия. Не съществуват вируси, намерете си материали в които се обяснява как да се детоксикирате с биологични ферментирали продукти и как да изчистите алуминия. Вируси съществуват само в тиквата на лудия кон Бил ваксината. Само 2 нации имат народна медицина - българите и китайците. Залагайте на това.
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
професорке ,да са ти казвали ,че си продажна ,дъ-рта ,грозна ску.м..рия?Щото ако не ,да си знаеш.
28
2
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
КАКТО НАПИСАХ И ПО РАНО.ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ИЛИ МЕ ПРЕКАРВА ИЛИ ГО ПРЕКАРВАМ КАКВО ТОЛКОВА ИЛИ ЩЕ ОТЦЕЛЕЯ ИЛИ НЕ.ЕГАТИ СТРАХА ЕГАТИ БЕБЕТАТА РЕВЯЩИ КОРНАТА ТА ДЕЛТАТА ТА ЕПСИЛОНИ.
27
10
 
36
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Гледайте UFC евънта в Тексас, САЩ. Там няма коронавирус, няма маски, хората не знаят какво е това ограничение заради измислени лудости, Кой както си го направи, това е правилото. Днес видях много мои сънародници, които забравиха, че са българи - най великите Хора и начало на цивилизацията - и ходеха с маски. Как не ви е срам? Тексасците ги гориха, замразяваха ги, но казаха - не, ние няма да се подчиним на монархо-феодалния строй който искате да ни наложите. Плюя на "българите" с маски.
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече се криеш и живеешстерилно, толкова повече отслабва имунитета. Нормалното е постоянно да се блъскаш в разни леки дразнители, за да е в готовност.
25
5
 
30
 
! Отговори
ЕБОЛА преди 2 години
Но това се дължи на медиите. Те някакси нехаресаха ЕБОЛАТА може би защото тръгна от Африка. Друго си е вирус за който да обвиниш Китай. Една от най-големите икономики. А ЕБОЛА си върлува още и още. Умират хора от нея. Ввче не само в Африка, но и по цял свят. Но тя остава в сянка. Света има нов супер вирус...
24
2
 
35
 
! Отговори
мръсна продажница! преди 2 години
Защо лъжеш, ***, лелко аграрна? Не се ли наяде вече?
23
3
 
36
 
! Отговори
ЕБОЛА преди 2 години
Тази Ковид пандемия е медиина пандемия. Подхранвана от единствено от медиите. Какво стана с ЕБОЛА? С ЗИКА вирусите? Много по заразни и смъртоносни от КОВИД? Преди 4 години бях в Нигерия, когато ЕБОЛА та убиваше наред там. Наистина беше тежко, заразиш ли се 70% си мъртав до 2 седмици. Като се прибрах в Бг, ни карантина нищо.. Дори за температура не ме оровериха.
22
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази червена зона ми напомня за времето преди 1989. Хареса им да мачкат народа с измислена пандемия!
21
4
 
18
 
! Отговори
ОЧЕВИДЕЦ! преди 2 години
В момента пред мен колко вълни минаха, а дори не е червен флаг !! Хората си стоят спокойно и не виждам нито един пострадал от вълната, разбира се повечето спазват мерките и не влизат в дълбокото!
20
1
 
42
 
! Отговори
НОВОТО НОРМАЛНО преди 2 години
"Запитана дали преболедувалите следва да се ваксинират, Ива Христова заяви, че по-леко преболедувалите създават по-слаб имунен отговор и при тях антителата спадат по-бързо" Според долната продажница - ако имаш силна имунна система, която лесно се е справила с вируса - това е показател за слаб имунен отговор :D Живеем в клоунска реалност хора
19
1
 
10
 
! Отговори
факт преди 2 години
явно създателите се изучиха!
18
2
 
30
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
И кво ся?!...До вчера мустакати "специалисти" и техни колеги-кьосета ни заплашваха,че "пикът предстоял до 20-ти Август",понеже сме били"безотговорни" и не сме туряли "маски",сега па са обърна на..-"до два месеца"!...Абе ей,УВОЛНЕТЕ НЕКАДЪРНИТЕ "Таро-картоиграчи"!!!..
17
4
 
5
 
! Отговори
Джендю преди 2 години
Друго си е да те ваксинират всеки ден с големи кожени спринцовки, братята от Африка! Не искам пандемията да свършва!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом два пъти по - често се влиза в болница от делтата, редно е да вдигнат двойно пътеката....
15
1
 
30
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Четейки се сещам, че не съм ваксинирал днес.И моята ваксина стои на студено в камерата.Набързо нарязвам една салатка и вадя домашната ваксина модел крушайзер.Наздраве ваксъри!!!
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tоя същият делта вариант дето е тук от април ли праща два пъти по-често в болница?
13
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта не протича по тежко, пълна лъжа, тая професорка да си скъса дипломата и да ходи да продава картофи на пазара.
12
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да се чака да влезнат в червената зона. Не трябвали превантивни мерки за да няма много заразени и болниците да не са препълнени. Тези които се прибират от чужбина трябва задължително да бъдат карантинирани. Защото те ще донесат вируса и ще го разпространят както стана при първата вълна. Тогава писах. Затворете границите спрете полетите обаче тримата най умни начело с една голема глава с още по голем мозАк нищо не направиха. Резултата от бездействието им 20 000 починали.