Делта вариантът праща два пъти по-често в болница, пикът на вълната до 2 месеца

Влезем ли в червената зона, ще има нови ограничения
150
Делта вариантът праща два пъти по-често в болница, пикът на вълната до 2 месеца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В подножието сме на новата COVID-вълна, никой обаче не може да предвиди колко ще е висока тя, предупреди пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя потвърди, че наличието на 1 милион напълно ваксинирани у нас ще повлияе върху това тази вълна да не е толкова сериозна. 

Още по темата

„Случаите се покачват, но все още България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяемостта предимно в южните страни – Испания, Франция, донякъде Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона“, каза Христова.

До седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно, поясни още тя.

Има плавно и непрекъснато показване на случаите, което се дължи на доминиращия вече Делта вариант на коронавируса. Ако така продължава, до две седмици най-много ще влезем в оранжевата зона, поясни проф. Христова.

„И оттук насетне до месец-месец и половина след това ще сме в пика на вълната, в момента сме в подножието“, обясни тя.

Изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация, допълни Ива Христова.

Според нея ваксините запазват висока ефективност срещу този вариант, макар и по-ниска спрямо Алфа варианта. Трябва да се има предвид, че в първите 6 месеца ваксините показват максимална ефективност, а след това постепенно намалява реактогенността на организма.

„Последни изследвания показват, че наполовина намалява защитеността на хората след шестия месец.  Няма още единно становище дали всички ваксинирани рано ще се нуждаят от трета доза“, посочи специалистът.

Ваксинирането намалява многократно възможността за разпространяване на вируса, без да я изключва, отбеляза още проф. Христова.  

Запитана дали преболедувалите следва да се ваксинират, Ива Христова заяви, че по-леко преболедувалите създават по-слаб имунен отговор и при тях антителата спадат по-бързо.

„Предвид промяната на вируса, антителата, изработени срещу предишния вариант, не могат напълно и при всички хора да го блокират“, каза тя.

Христова каза още, че страничните реакции от ваксината при децата над 12 г. са по-редки, отколкото при по-възрастните.

„Със сигурност никой нищо не иска да затваря, но ако скочат много случаите, ако влезем в червена зона, със сигурност ще има известни ограничения, за да се спре нарастването на случаите“, коментира специалистът относно противоепидемичния план на здравното министерство и вероятността за предстоящи нови ограничения.  
Проф. Христова е категорична, че затваряне на градове няма да има.

„Някои мерки се видя, че могат доста по-меко да се наложат“, призна тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
24
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
До 53 - И да обиждаш, и да се заяждаш, положението е същото - от 45 години живея в столицата, и нито един познат, нито един колега, нито един съсед, нито техни познати са умрели от ковигрип или са лежали в болница. Единственият починал който познавам беше над 90 годишен, отиде с минимални симптоми в болница ( от страх) и не излезе. Имам си и за него мнение от какво умря, но айде. Иначе 70+ годишни си го преболедуваха като всеки грип всяка друга година. Къде ги сънувате тия умрели...
50
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да пази България от истински смъртоносна епидемия,химична,биологична или ядрена война ! Тези профани г***ньовски,където са най-умни ,с аналитичен интелект и от всичко разбират,докато се разберат,че никой не ги лъже,ще изпопадат като кегли.Да се чуди човек как последната по развитие,стандарт и икономика държава в ЕС е пълна с толкова мъдри,талантливи и зрели хора.Само 15% ваксинирани,а глуп***вите и безмозъчни немци,англичани,скандинавци,австрийци си избиха обществото с ваксините.Бряяях
49
6
 
17
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Та колко време действаше ваксината казвате ами не знаем ама сигурна ли е ами пак не знаем може да се разболеете ама маже и не ама ще го изкарате по леко ама пак можа да сте носител кога ще е новата вълна ами може и септември може и по рано още не са ни казали новите ни братя кога да купуваме новите *** кой щеше следващия щам ами след делта идва май че гама ама и за това не са ни казали всички който насаждат страх у хората трябва да бъдат съдени
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле тая как се отметна, само преди седмица разправяше, че протича по-леко. После имай им доверие. Май не изглежда като добър вариянт да протича по-леко щото няма да го има стражко, съкан де викаше баба, да не се успокои човек - страх и тер0р му е майката
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо на 15 септември децата ще се върнат в училищата и да се разгори докрай пандемията. Още сме на делта вариант, до омега има още много буквички от гръцката писменост!
46
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЕЙЙЙЙ НА СТЕНАТА ДА ГОВОРЕХ ЩЕШЕ ДА МЕ РАЗБЕРЕ.
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ще чакаме омегата да мине и ще се успокоим.Все пак това е последната буква от азбуката.
44
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или има жестоки късметлии или хора без социални контакти. Абе вие дето не вярвате, около вас няма ли смъртни случаи от ковид? На близки, близки на приятели, съседи!? Или там в дълбокия прованс короната все още не е стигнала? Факт е, че по малките населени места маски не се ползват и там ракийката си е ваксинката.
43
19
 
11
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Ами не се бодете, кой ви кара? Оревахте всичко. Носете си последствията от кухата кратуна. То нали и за докторите трябва да има работа. ....
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А алфа вариантът мина ли,а бета,гама къде са....и.т.н..
41
3
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ПРЕДПОЛАГАНЕТО Е ПОДСЪДИМО! НАНАСЯНЕ НА ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ .-ВИЕ НЕЗНАЕТЕ ВЧЕРА ЩО СТЕ ЯЛИ -ТА ЩЕ МИ ГОВОРИТЕ ЗА УТРЕ.
40
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно с ваксините искат да направят един вид епидемия от СПИН и цял живот да бодат желаещите! Държавите ще се управляват от еврейски Фарма гиганти и народа ще е за опити и роби на новобогаташите!
39
5
 
35
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Казаното от тази професора защо напълно се различава от казаното от други професори, доценти, учени и т. н? А основната разлика е, че Делта вариантът нито е по-опасен, нито е по-смъртоносен, нито по-тежко се боледува. Така казват експертите, включително и чуждестранни. По кои индикатори и факти тази госпожа ни внушава поредните страхове? Честно, писна ми много!
38
4
 
13
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Не ги четем новините за тва вирусче вече. Пълна скука.
37
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2021 година. Човечеството се е справило със всичките съществуващи от хилядолетия вируси зарази и болести. Но е останал един супер вирус, който е заплаха за съществуването на човешкия род. Световните лидери налагат тежки мерки на населението за да се справят с този ужасен вирус, който всъщност взима жертви 10 пъти по малко от колкото тютюнопушенето взима.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вълната значи ще поскъпне до 2 месеца.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще не сте сложили снимка на пpoфaнкaтa Христова, за да видим продължила ли е с опитите да подобри прическата си? Ние тук се вълнуваме повече от този въпрос, отколкото от рекламните й дрънканици.
34
1
 
21
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Не ви се получава пропагандата
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кумчо Белобради кога ще почне пак да ни плаши и да се оригва по телевизора?
32
1
 
19
 
! Отговори
гадател преди 2 години
утре очаквайте включване на главния *** - Кунчо брадат и разстревожен обзалагам се на 1 бира