Водят ли ваксините срещу COVID-19 до безплодие: Какво показват фактите?

Разболяване може да доведе до опасност за мъжката плодовитост
Обновена: 12 авг 2021 19:04 | 12 авг 2021 16:56, Петя Славова
243
Водят ли ваксините срещу COVID-19 до безплодие: Какво показват фактите?
Снимка: БГНЕС

Упорит слух гласи, че ваксините срещу коронавируса може да доведат до безплодие - както при жените, така и при мъжете. Оправдани ли са тези притеснения? Фактите събира "Дойче Веле".

Новородени

"Ваксините срещу коронавируса водят до безплодие" - подобни твърдения вече от месеци се въртят из социалните мрежи. Най-напред се говореше, че за детеродните си способности трябва да се тревожат най-вече жените. Предлагаше се дори някаква биологична аргументация, според която ваксината щяла да изгради не само антитела срещу коронавируса, но и срещу един протеин, който участва в образуването на плацентата в матката и играе решаваща роля при бременност. Причината била, че този протеин и спайк-протеинът много си приличали, твърдят привържениците на теорията за безплодието. Изследователите обаче са категорични, че това не е вярно. Спайк-протеинът на коронавируса се състои от 1273 аминокиселини, а другият протеин - от 538. И само един сегмент от пет аминокиселини е сходен, но не и идентичен. Тоест, прилика изобщо няма.

Кой плаща, за да се говорят лъжи за ваксината на BioNTech?

Още по темата

"Съвършено неоснователни твърдения"

Ако е вярно предположението, че имунният отговор, който се поражда в резултат от ваксинацията, би могъл да доведе до безплодие, то тогава "безплодие ще възниква с още по-голяма сигурност след разболяване от COVID-19", пише Удо Маркерт, президент на Европейската асоциация за репродуктивна имунология и ръководител на Лабораторията по плацентите към Университетската клиника в Йена. Негов съавтор в това становище е Екехард Шлойснер, директор на Родилната клиника към университета в Йена и вицепрезидент на Германското дружество за пренатална медицина. "От гледна точка на репродуктивната медицина и изследванията на плацентата тези вече широко разпространени твърдения са съвършено неоснователни", пишат двамата световно признати специалисти и горещо препоръчват на жените да се ваксинират.

Ала недоказуемите твърдения и фалшивите новини хвърлят в тревога на само жените: в социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината прави и мъжете безплодни. Каква е истината?

В рамките на едно изследване в САЩ учените анализирали спермата на 45 мъже преди и след ваксинирането и не открили никакво отрицателно влияние върху размножителната способност на мъжете. "При никого от изследваните мъже не установихме каквото и да било въздействие на ваксината върху сперматозоидите", казва Даниел Насау, уролог и съавтор на изследването. Той е сигурен, че дори с много повече участници в такова изследване резултатите пак ще бъдат същите.

COVID-19 може да причини безплодие и проблеми с ерекцията

Ранджит Рамасами, също съавтор на изследването и професор по урология в Университета в Маями, предупреждава на свой ред, че заразяването с коронавируса определено може да създаде опасност за мъжката плодовитост. Докато ваксините срещу COVID-19 не причиняват нито проблеми с ерекцията, нито безплодност, коронавирусът и предизвикваната от него болест създават много сериозен риск от такива проблеми, твърди професорът.

В свое изследване урологът и неговият екип успели да открият коронавируса в тестикулната тъкан на мъже, починали от COVID-19. Рамасами твърди, че вирусът може не само да повлияе на производството на сперматозоиди и плодовитостта, но и да доведе до смущения в ерекцията.

"Рискът от безплодие и нарушена ерекция расте пропорционално на тежестта на инфекцията", допълва Насау. "Затова горещо препоръчвам на всички мъже да се ваксинират", казва още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
На *** каквото и да му говориш, той си знае неговото - земята е плоска, да се ваксинираш е вредно, от небето ни гледа господ!
181
3
 
6
 
! Отговори
Пропаганда преди 2 години
при това евтина... В статията питате "Кой плаща, за да се говорят лъжи за ваксината на BioNTech?", но пропускате да кажете, кой ви плаща за да защитавате ваксините им? Или просто ви идва отвътре? :) Жалки, евтини и смешни сте!
180
3
 
2
 
! Отговори
необвързан преди 2 години
До АнонименНа печелившите честито! Защо набутвате децата, толкова ли не ги обичате .....................Правете със себе си каквото искате, но децата оставете сами да избират пътя в живота си!
179
1
 
1
 
! Отговори
мераклия преди 2 години
До Ваксинирана 2/2Е И това каква връзка има с това дали можеш да забременееш и да родиш нормален приплод / бебе /
178
2
 
1
 
! Отговори
необвързан преди 2 години
ДА, Болшинството от ваксинираните / пенсионери и такива пред пенсионна възраст/ никога ВЕЧЕ няма да имат деца, за останалите само бъдещето ще покаже - и дано Бог се смили над тях и ги дари с нормално поколение! Че ако започнат да се раждат *** .......... не дой Боже, какво ще става в този объркан свят ...........
177
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не води до безплодие, повярвайте ми.
176
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така наречените "ваксини" има голяма вероятност да доведат до безплодие заради това, че се засяга протеин, който е нужен за изграждане на плацентата. Обаче тялото го разпознава като чуждо тяло и го атакува.
175
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ужасно много случаи на помятания. Има ужасно много случаи на обилна менструация. Лекарите не дават на бременни да пият аспирин, а тези подкупни, долни души набиват експериментални химии на бременни. Това са опити с хора!
174
1
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
С какво се ваксината миналата есен,първите одобрени ваксини бяха налични чак зимата
173
1
 
1
 
! Отговори
До 210 преди 2 години
Някой ти е помогнал май.
172
3
 
5
 
! Отговори
Томов алкохолика преди 2 години
След втората ваксина моя *** умре геройски.Шава само на младо.
171
12
 
6
 
! Отговори
1914 преди 2 години
Какви са тези измишльотини? Аз се ваксинирах още миналата есен, преди да замина за Германия, жена ми си е в БГ и сега чакаме близнаци.
170
8
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Който е писал тази поръчкова статия, е мноого слабо запознат с биологията. Ама МНОГО! "Ако е вярно предположението, че имунният отговор, който се поражда в резултат от ваксинацията, би могъл да доведе до безплодие, то тогава "безплодие ще възниква с още по-голяма сигурност след разболяване от COVID-19" - НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ИМУНЕН ОТГОВОР, а за това какви гени ще дефектира псевдоваксината, за да прецака на някой от етапите ово- и сперматогенезата.
169
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Упорит слух" - какво да се коментира. Това е за тъ.па.нари и антиваксъри.
168
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Ваксината съдържа и препарат против паралич който видоизменя ДНК в минимален процент около 1 до 3. Затова за подрастващите е молко спорен момента За ваксиниране понеже вече са приели от него и не са минали 15 г.. При наличието че нямат заболяване противопоказно е и няма нужда от прием в организма понеже настъваъ други нежелани последици за здравето на малолетните.
167
6
 
6
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
С 30% пада либидото факт от експеримент в лабораторна среда с мишки.
166
5
 
19
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Фактите ще станат ясни в края на 2023-та година когато приключва последния етап от изпитването на експерименталните серуми. А абсолютния 10-годишен период на изпитване според всички световни медицински стандарти приключва в края на 2028 година. Тогава вече ще има статистика имаме ли повечко аутистчета или даунчета.
165
19
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Не, че нещо, но! Израел се ваксинира на 100%. Според антиваксърите евреите са се самоубили ритуално и до 50 г. Израел изчезва. Голеееем смех.
164
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе цялата работа си е един огромен егоизъм и липса на грам солидарност към тези, които имат причина да се пазят от ковид и това е. Щом някой бил застрашен значи трябвало да мре според българина и това е. Тук наистина брат брата продава и човек за човека е вълк. А ако ви притеснява безплодието, аз съм ваксинират и проблеми нямам. Пращайте си жените ако искате да се уверите.
163
10
 
16
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Какво плодородие? Та, само жендъри се си боцкат тези препарати. Не им трябва плод на тия психично болни хора.