Усложнява се положението с COVID-19 на Балканите, малко нови ограничения

Акцентът е върху наближаващото начало на новата учебна година
13 авг 2021 11:22, Елка Василева
30
Усложнява се положението с COVID-19 на Балканите, малко нови ограничения
Снимка: архив, БГНЕС

Ситуацията с пандемията от COVID-19 в повечето от балканските страни продължи да се усложнява и през изминалата седмица. Въпреки това засега не се обявяват много нови ограничения, като в повечето случаи те се разглеждат предимно с оглед на наближаващото начало на новата учебна година.

ТУРЦИЯ засега се въздържа от нови мерки в разгара на туристическия сезон, но извършва ударна ваксинация на населението и предвижда евентуални нови правила от средата на септември. Обмисля се да бъдат въведени специални ограничения и изисквания за неваксинираните, за да могат да присъстват на обществени места, в офиси, университети, писа в. "Хюриет". Сред вариантите, които се обмислят за студентите например е условие за PCR тест или онлайн обучение за неваксинираните. Задължение за PCR тест веднъж на два дни се предвижда също и за служителите в държавната администрация, които не са имунизирани. Тестът ще бъде безплатен.

Същевременно експерти предупредиха, че нараства броят на неваксинираните млади пациенти с COVID-19 в интензивните отделения в Турция, което се отдава на влиянието на Делта варианта.

Още по темата

Досега в страната са поставени над 81 милиона дози ваксина - 43,1 като първа доза, 31,5 като втора, а 6,2 като трета.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ вече са поставени над 1 милион дози от ваксините срещу коронавирус, съобщи министерството на здравеопазването, предаде Макфакс. Във ваксинационните пунктове в държавата и по домовете до сряда общо са ваксинирани 561 912 граждани. Две дози са получили 454 788 граждани.

С нарастването на броя на заразените с коронавирус и запълването на болниците в Република Северна Македония нараства и интересът на гражданите да се ваксинират, съобщава сайтът Фактор. Това доведе до опашки в някои пунктове за ваксиниране.

По последни данни поне една доза ваксина са получили 66 процента от населението над 70-годишна възраст, 63 процента от хората над 65 години, 59 процента над 60 години и 48 процента от тези над 50 години.

Правителството прие в края на миналата седмица няколко решения във връзка със защитата на населението, съобщава "Независен весник". Според решенията до 15 август всички хранителни заведения ще могат да работят на закрито при условие, че са запълнени до 40 процента и имат най-много 250 посетители.

За нощните заведения - дискотеки, барове, остава забраната за работа в закритата им част. Позволява се работа само на открито - на тераси и градини с 50 процента от капацитета заетост и ограничен брой посетители.
От 16 август се въвежда задължителен сертификат за извършена имунизация поне с първа доза за влизане във всякакъв вид обекти, включително в ресторанти, в които има повече от 30 лица, независимо за какви събития става дума. Задължението да представят сертификат за ваксинация при влизане в обектите ще се отнася само за лицата над 18-годишна възраст.

В сряда в ГЪРЦИЯ бяха оповестени 3605 нови регистрирани случаи на коронавирус, като процентът на положителните проби е 3,55. Смъртните случаи за денонощието са 20, а броят на интубираните пациенти е 240. Според проф. Хараламбос Гогос, член на националната експертна комисия, цитиран от телевизия Скай, броят на хоспитализациите през последните 20 дни се е удвоил, като 99 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани.

До четвъртък в Гърция са поставени почти 11 милиона дози от ваксините срещу COVUID-19. Над 5,8 милиона граждани са ваксинирани с поне една доза, а 5,47 милиона са завършили ваксинацията си.

Червен код за опасност от разпространение на COVID-19 е обявен в град Ираклион на остров Крит. Там е наложен полицейски час от 1 ч. през нощта до 6 часа сутринта. Забранена е и музиката във всички заведения и развлекателни центрове.

Училищата в цяла Гърция ще бъдат отворени на 13 септември, обяви министерството на образованието на страната.

В съобщението се казва, че учителите трябва да идват на работа със сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или удостоверение за преболедуване през последните шест месеца, а ако не разполагат с нито едно от двете - отрицателен лабораторен тест, който трябва да се извършва два пъти седмично и е "отговорност на служителя", без да се уточнява дали това означава, че служителите ще плащат разходите за теста. Същите условия ще бъдат в сила за преподавателите и студентите във висшите учебни заведения.

Учениците в средните училища ще трябва да представят сертификат за ваксинация (за учениците на възраст над 12 години) или удостоверение за преболедуване на COVID-19. При липса на такива документи учениците ще трябва да представят декларация за самостоятелно извършен в домашни условия тест, който също трябва да се прави два пъти седмично.

Близо 70 процента от населението в КИПЪР е напълно ваксинирано срещу COVID-19, предаде в. "Сайпръс мейл".

По данни на министерството на здравеопазването от 9 август 75,8 процента от кипърските граждани са имунизирани с първа доза ваксина срещу коронавируса, докато 68,5 процента са напълно ваксинирани.

Вече 31 процента от тийнейджърите на 16 и 17-годишна възраст са ваксинирани с първа доза препарат срещу COVID-19 и 19,3 на сто са напълно ваксинирани. Същевременно 6,1 процента от децата на възраст под 16 години са имунизирани (ваксинацията им стартира на 2 август).

В сряда кипърското здравно министерство оповести 5 смъртни случая от COVID-19 за едно денонощие и 484 новозаразени. Делът на положителните тестове е 0,89 процента от общия брой.

Възможността за отваряне в кипърските училища на ваксинационни центрове тип "Walk-In" (без необходимост от запазен час - б.ред) се обмисля от експертите с оглед на предстоящата нова учебна година, съобщава вестник "Филелефтерос". Министерствата на здравеопазването и на образованието са решили да продължи извършването на безплатни бързи тестове в училищата.

371 нови случая на коронавирус са регистрирани в РУМЪНИЯ за 24 часа при общо 27 803 направени теста, съобщи Аджерпрес в четвъртък. На фона на останалите балкански страни за момента епидемичната обстановка в Румъния изглежда по-спокойна. За периода са регистрирани 3 смъртни случая от COVID-19.

Повечето от новите случаи са установени в столицата Букурещ - 101, както и в окръзите Илхов (35), Сучава (24), Клуж (18) и Бистница-Насъуд (12). Всички окръзи остават в зелената зона, като най-голям дял на случаите на хиляда жители е отчетен в окръг Илхов - 0,31 процента.

В АЛБАНИЯ от ноември миналата година, когато започна процесът на ваксинация, са ваксинирани 57,7 процента от планираните 2,2 милиона души, съобщи тази седмица премиерът Еди Рама. Досега са ваксинирани 1 270 057 граждани, каза премиерът и призова и хората, които още не са се ваксинирали, да го сторят.

Междувременно епидемиологичната ситуация в страната се влошава. Средно на ден се регистрират по около 120 нови случаи, повечето с Делта варианта на коронавируса. Ако в края на юли имаше 425 активни случая, сега този брой надхвърля 1200, от тях 35 на сто в Тирана. Увеличава се и броят на хоспитализираните лица в Инфекциозната клиника в Тирана.

В КОСОВО тенденцията за нарастване на случаите на коронавирус се запазва, като в сряда бяха отчетени рекордните 1009 заразени за едно денонощие, съобщава агенция МИА. Те са установени при извършени 6784 PCR теста.

Преди по-малко от месец броят на активните случаи е бил 98 (на 17 юли), докато днес той е 4414.

Досега в Косово са извършени около 540 хиляди ваксинации.

Епидемиолозите в ЧЕРНА ГОРА потвърдиха 332 нови случая на коронавирус в сряда, най-високия брой през последните четири месеца, съобщи Хина. Сред заболелите има и 41 туристи.

С 2635 случаи на 100 000 жители Будва, заедо с Улцин, която се радва на голяма посещаемост от туристи това лято, е в червената зона. Делът на позитивните тестове в Черна гора нарастна на 9,9 процента от 5 процента.
Директорът на Института за обществено здраве Игор Галич заяви, че вирусът се предава отново на местно ниво и може да се говори за четвърта вълна.

По-рано този месец, когато случаите на COVID-19 започнаха да нарастват, Черна гора забрани на хора, които не са ваксинирани или нямат негативни тестове, да влизат в барове и ресторанти. Сертификат за ваксинаиция или негативен тест са необходими и за влизане в нощни клубове.

Черна гора е ваксинирала изцяло около една трета от пълнолетното си население. В опит да окуражи гражданите да се ваксинират правителството ще даде на всеки, който се ваксинира този месец, туристически ваучер от 50 евро, които може да се похарчат в частни или държавни хотели. Опозиционните партии критикуват политиката на правителстото на отворени граници, изтъквайки, че изпълнителната власт е поставила финансите преди здравето на хората, позволявайки на туристи да влизат в страната без изисквания.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА е получила дарение от 500 000 дози ваксина "АстраЗенека" срещу COVID-19 от Австрия, съобщава агенция Хина. Ваксините са били дарени от посланика на страната в Сараево Улрике Хартман, която по този повод потвърди заинтересоваността на Австрия да подпомогне борбата с пандемията на Западните Балкани.

Поради затруднения с осигуряването на ваксини от началото на тази година Босна и Херцеговина е ваксинирала много малка част от населението, като интересът към ваксинирането е слаб, посочва агенция Хина.

Към момента ситуацията с вируса е сравнително стабилна, а дневният брой на положителните проби е двуцифрен от средата на юни. Според босненските компетентни органи, в момента в страната има 150 активни случая на 100 000 жители.

Кризисният щаб за борба с епидемията от коронавирус се подготвя за засилване на противоепидемиологичните мерки в СЪРБИЯ, съобщи белградската агенция Бета, позовавайки се на епидемиолога Бранислав Тиодорович.

Коментирайки новината, че за 24 часа в Сърбия са потвърдени 752 случая на зараза с коронавирус, Тиодорович каза за вестник "Курир", че този скок е бил очакван, като отбеляза, че макар и да са в сила, мерките не се спазват.

Сега са необходими изключително внимание и сериозност и трябва да се подготвим за втвърдяване на мерките, каза епидемиологът. Той посочи, че това може да означава намаляване на работното време на ресторантите, както в Гърция, Черна гора, Северна Македония, до 22 часа или до 24 часа.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
интересно преди 2 години
Прави ли ви впечатление,че кривата на ваксинациите расте в същите темпове с кривата на случаите и хоспитализациите.При малко ваксинираните -малко случаи на заболели.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново измислени цифри само и само да накарат хората да се набоцкат с ексеприментална химия, която дори не е ваксина.
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само в Европа , но и на балканите сме последни по ваксинация. Гледаме какво става при съседите и си мислим, че тяхната черга като гори, нашата няма да пламне. Типично! Не си научихме урока от пролетта.
22
1
 
4
 
! Отговори
21 преди 2 години
Щом разрешаваш, така ще постъпваме, искаш ли да внесем предложение в МЗ, мисля ме доста хора ще подпишат
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Vs rest.kasina diskoteki barove na sakrito vednaga satvoreni v magasini momove transporti s maski taka e v eu nikakva vaksinazia na deza do 13 g
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните си мислят, че трябва да бъдат лекувани с предимство. Ама отстъпваме ви джентълменски. Ние неваксинираните не се разболяваме и затова ви отстъпваме кушетки в болниците. Лекувайте се спокойно и нашироко.
19
2
 
20
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Пазете се, хора. Натискът се засилва. Най вероятно работодателите ще почнат да пускат слухове, че тези които не се ваксинират ще ги гонят. Който и да е, за новия ред е излишен. Пепелянката - настъпил ли я пуска цялата отрова.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За днес в Сърбия са регистрирани 983 нови случая. Или информацията е стара, или невярна.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам нерви да чета безкрайната статия! Не можахте ли да го синтезирате в 5 изречения?
16
5
 
17
 
! Отговори
народа преди 2 години
Положението ще се усложни за всички ваксинатори.
15
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
14
6
 
28
 
! Отговори
Доктора преди 2 години
Хайде ваксъри разтваряйте трътките почва сееее! 3та, 4та, 5та доза за изветрелите овце
13
1
 
12
 
! Отговори
Дрън преди 2 години
Е, някои не са си правили тест, но твърдят, че било Ковид. Ковид не се е срещал с мен, доказано с много тестове.
12
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такааа...аз попаднах в болница със счупен крак, сетне отидох при джи пи то накоето не му бях виждала очите никога, за да си взема направление за ендокринолог, че ми откриха висока ккръвна захар. Тя въобще не се заинтригува какво става с изследванията ми, НО изведнъж получавам обаждане:"Кога да те запиша за ваксинация?" Моля?????
11
7
 
19
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 5 и 8И аз го изкарах като настинка - 1 ден температура и 3-4 дни без апетит. По принцип 80% го карат без симптоми, а от останалите 20% по-малко от 1/3 стегат до болница и още по-малко до интензивно. Значи за 6-7% които биха влезли в болница поради една или друга причина (вкл.и слаб имунитет поради нездравослонен живот) да ваксинираш насила100% от хората си е чист фашизъм
10
1
 
9
 
! Отговори
Пълно с народ преди 2 години
Забранена била музиката в Гърция. На острова, на който съм, се вихри яко музика и на плажа, и по заведенията. Тези мерки са само за тъмночервените острови, а на останалите никой не ги спазва.
9
2
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Ами нормално! Курорта свършва и е време за еврейски бизнес с ваксини....
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3Бият си ги,и го ръсят наред,тези овце.
7
12
 
19
 
! Отговори
Преболедувалия преди 2 години
До 5Ми не е хич страшно, явно не ти е висвал *** до сега, аз го изкарах без никакви лекарства, само 2-3 седмици нямах обоняние и толкова. Стига с тва плашене, като те е страх - слагай 10 ваксини, ще ти отстъпя и мойте за да ти е по-сигурно.
6
21
 
10
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"като 99 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани" запомнете го това. Обратното е фалшива новина.