Преболедувалите COVID-19 имат антитела година след това

Тежестта на заболяването определя ефективността на имунитета
17 авг 2021 11:48, Ния Христова
43
Преболедувалите COVID-19 имат антитела година след това
Снимка: Pixabay
Преболедувалите COVID-19 имат антитела в продължение на поне една година след това. До този извод е стигнало проучване на Международния институт за научни изследвания Ирси Кайша (IrsiCaixa), предаде БНР. Изследванего е направено съвместно със суперкомпютърния център в Барселона (BSC) и Центъра за изследване на здравето на животните(CReSA).
 
Юлия Бланко, която е участвала в изследването, обяснява, че "тежестта на заболяването е това, което определя нивото на антителата и ефективността на имунитета, който се изгражда".
 
332-ма души, които са преболедували COVID-19 и са били наблюдавани в продължение на 15 месеца, са участвали в проучването.
 
Установено е, че хоспитализираните пациенти произвеждат повече антитела. За сметка на това обаче способността им да блокират нови варианти на коронавируса след това е по-ниска в сравнение с тази на пациенти без симптоми или с леки такива, които генерират по-малко антитела, но са по-защитени от повторна инфекция.
 
Учените са установили още, че ако не се ваксинират, няколко месеца след като са били болни, 50% от пациентите са податливи на повторна инфекция с Бета варианта на коронавируса, както и че 30% от тях могат да изкарат отново оригиналния вариант от Ухан.
 
"Въпреки че не всички хора, които сме изследвали, са получили пълния график на ваксината, можем да кажем, че при всеки от тях имунният отговор срещу вируса е засилен, доказвайки още веднъж ползата от ваксинацията", казва Бонавентура Клоте, директор на IrsiCaixa.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още: след като вирусите са елиминирани тялото престава да произвежда антитела, защото би било излишен разход на ресурси. Но си пази информация какви антитела са сработили и при следваща среща с вируса си произвежда още от същите.
20
5
 
9
 
! Отговори
Ах преди 2 години
Прекаляване с ваксината води до паралич на имунната система по същият начин както тежко боледували в защита си срещу нови варианти са насочени грешно. Така че давайте още 5 игли и може и обикновена настинка да ви събори.
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай пак да си преговорим нещата: надишаш се с голямо количество вирус - тялото ти произвежда много антитела, които да убият вирусите; имаш пет вирусни единици на кръст - тялото ти произвежда малко антитела и се справя. После ти казват "аа, немаш антитела, значи нямаш имунитет". Да бе, само дето ако нямаш имунитет и от малко вирус ще се гътнеш. Щом си се справил, значи тялото ти е произвело адекватното количество антитела навреме! Значи имунитетът ти работи!
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говорим за пропаганда на ваксините - четете между редовете, намекът е че ако дори и да сте преболедували трябва да се ваксинирате отново. Това ако не е пропаганда какво е?
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Кантарджиев го каза преди месец-ако си го изкарал тежко,в болница,на кислород антителата ти не вършат кой знае каква работа и трябва да се ваксинираш за твое спокойствие.Ако си го изкарал леко си по-защитен.Честно казано не го разбирам,но сега пак се пише за това и може би е вярно.Вероятно грубо казано говорим за качество,а не за количество на антитела.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не че нещо "Ама само разбрах, че тези които боледуват леко и без симптоми пак могат да не разберат, че са болни.".....Да, има такъв момент. Жалко за тези, които са го изкарали по-тежко. Не съм специалист, но е възможно при тях имуннитетът да е силно специализиран към стария вариант на вируса (просто защото са получили голямо количество на специфичния антиген). А новият вариант ги заразява. А тези, които са преболедували леко, са получили по-адаптивен имунитет. Но аз не бих разчитал на това.
15
9
 
6
 
! Отговори
Бay преди 2 години
*** смята, че всички се опитват да го излъжат и накарат да се ваксинира. Разбрахме , че нищо не може да вид убеди. Споко :D
14
3
 
9
 
! Отговори
Do 10 преди 2 години
незнам дали са антиваксърски, изглеждат ми нормални. Че то и преди имаше вариант , в който грипа те повтаря, не е новина някаква. За да не те повтори, трябваше да се пазиш малко повече след преболедуване и това беше всичко. Но сега с тая новата история ни облъчват постоянно и незнам докъде ще я докараме. Аз обае продължавам да се чудя къде изчезна грипа нормалния? Тия обяснения, че сме били с намордници и затова ни подминавал, нещо не ме удовлетворяват.
13
5
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Поредната манипулативна и неграмотно написана "статия" според нивото на мозък на Ния
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За варицела откриха ли колко траят антителата? Аман от платена пропаганда за ваксини.
11
14
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
От написаното "Учените са установили още, че ако не се ваксинират, няколко месеца след като са били болни, 50% от пациентите са податливи на повторна инфекция с Бета варианта" става ясно, че въпросните антитела, които ги има "до година" след боледуването, не са достатъчни да спират повторно разболяване. С други думи, тези хора е желателно да се ваксинират, защото титъра на антителата им след естествено боледуване е нисък и НЕДОСТАТЪЧЕН, за предпазване от ново разболяване.
10
13
 
5
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Никой ли не забелязва, че всъщност днес.бг пускат антиваксърски публикации. Понеже са леко прикрити някои не го усещат. Но, ако проследите нишката в публикациите им ще видите, че всъщност са в разрез с официално прокарваната линия.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 5, да се поясня, че има вариант в който имунитета не може да изгради достатъчно антитела, но причините са комплексни (качество на храната, начин на живот, стрес и т.н.)
8
6
 
12
 
! Отговори
е нЕма се ваксинирам преди 2 години
Какъв е тоя парадокс хем имаш антитела, но пък 50% шанс да се разболееш отново от мутация, малко по-малък шанс от първоначалния вариант? Я пак прочетете режисираната и спусната новина, че намекът е към ваксинация.
7
0
 
11
 
! Отговори
не че нещо преди 2 години
Ама само разбрах, че тези които боледуват леко и без симптоми пак могат да не разберат, че са болни.
6
2
 
23
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Не знам отде ди копате тези дописки, ама единно мнение не съм чул. Антителата не се ли създават от имунната система при среща с вирус. След време си изчезват, но при следващия вирус се изграждат пак. С тези ваксини искат да ни държат имунната система постоянно в състояние на стрес, както дойните крави ги ръгат с хормони да са все бременни.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тежестта на заболяването е това, което определя нивото на антителата и ефективността на имунитета" тва също не го разбирам, или организма е засякъл и неутрализирал вируса или не е, тва горното звучи, като "малко бременна"
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези статии правят антиреклама "ваксините". Не го ли разбрахте? Няма да се ваксинирам, набийте си го в *** ***!
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувалите COVID-19 имат антитела година след това, докато ваксаджиите за същото време ще трябва да се ваксинират поне три пъти...
2
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имаш антитела 1година ама ако не се ваксинираш, може да повториш.. в същото време не е ясно тези антитела къде отиват и защо организма няма да произведе нови, когато засече инфекция.