Симидчиев: Ваксинирайте се, ако искате на фитнес и заведение

Мерките се налагат, за да се намали скоростта на разпространение
Обновена: 20 авг 2021 23:01 | 20 авг 2021 22:45, Анисия Иванова
306

България е на прага на четвъртата Ковид вълна. Нови противоепидемични мерки влязоха в сила, но какъв е ефектът им – затягане или разхлабване?

"Те са опит за поведенческо моделиране на пандемията, защото би трябвало да подтикнат хората, които искат да ходят на фитнес и заведение, да се ваксинират. Въпросът е дали има време, след като вече кривата на заразени говори за четвърта вълна", заяви пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него заповедта е закъсняла, защото за изграждането на имунитет са необходими поне месец и половина. Нужна е комуникационна кампания.

"Големият проблем е в това, че твърде много се опитваме да налагаме мнението на едните или на другите и се получава все по-тежко и по-тежко поляризиране в обществото. Истината е, че просто трябва да се слушаме повече. Едните казват "Искаме лична свобода", а другите "Искаме да защитим обществото". И двете имат позитиви и никой не би следвало да е срещу личните свободи и срещу общественото здраве", изтъкна пулмологът.

По думите му именно затова България е на последно място по брой ваксинирани – "защото малко се слушаме". Депутатът от ДБ все пак увери: ваксините срещу Ковид-19 предпазват срещу тежко боледуване в 95% от случаите.

"95 от 100 човека ще бъдат защитени от тежко боледуване и смърт, а причината да се заразяват е от това, че ваксините ги правим в рамото. Не изработваме толкова силен локален имунитет в дихателните си пътища, а вирусът влиза през носа и устата и може да остане там. Но той не може да се размножи толкова много при ваксиниран, отколкото при неваксиниран човек", обясни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Болниците обявиха, че са подготвени за четвъртата вълна, но според д-р Симидчиев със сигурност ще има сериозно натоварване, защото България, за разлика от другите европейски държави, е значително изостанала с ваксинацията. Причината: "Политиканстваше се. Ако имахме отговорни политици, те щяха да мислят за здравето на нацията".

"Едва ли има някой, който иска да прилага мерки. Но мерките се налагат, за да се намали скоростта на разпространение, за да има време да се поеме вълната от здравната мрежа. От друга страна, хората, които имат нужда от време, за да вземат собственото си здраве в ръце, да го направят – да имат време на изградят пост-ваксинален имунитет", посочи депутатът от ДБ.

Шансът за страничен ефект от ваксина е сравним с шестица от тотото, стана ясно от думите му.

"От ваксините, които са срещу коронавирус, в световен мащаб вече са сложени 5 млрд. дози. Ежедневно около 35 млн. дози се поставят. Ако имаше някакъв рядък страничен ефект, който се появява 1 на милион, ежедневно щяхме да имаме по 35 такива случая. Това не се случва", категоричен е д-р Симидчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме в миризливия фитнес. Предпочитаме горичките.
242
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо.. Тоя е самия мистър Фитнес ваксиниран
241
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е ваксърите как ще обяснат, че една от най-ваксинираните нации Израел в момента по заразени и смърност е на нивата от началото на ваксинацията там? Това е същото и в Англия, Гърция, Холандия... И т.н.
240
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Центърът за контрол на болестите в САЩ не препоръчва на ваксинираните са си правят тестове. Защо ли?
239
1
 
14
 
! Отговори
Не, мерси за ваксина преди 2 години
И никой не пише и не говори, какво се случва с Швеция и Беларус, единствените държави, които не си затвориха гражданите и не ги насилват да се ваксинират.
238
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати, Хитлер пасти да яде.
237
1
 
11
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Аз имам доказано 3 пъти повече антитела след преболедуване от 10 души ваксинирани с Пфайзер. Защо да се ваксинирам? Защо масово казвате на ваксинираните да не си правят тестове за антитела? Защото ще разберат истината - 3 месеца след ваксиниране антителата съм им много малко. Същото е и при прекаралите ковид безсимптомно. Аз го изкарах тежко, но вече 6 месеца по-късно имам страшно много антитела и не виждам логика да се ваксинирам преди да са спаднали под минимума.
236
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпусната работа. Симидчиев се сети да действа по Ковид проблема.
235
2
 
15
 
! Отговори
Вяра преди 2 години
Подавайте жалби за прилагане на сегрегация. Нека българските съдилища бъдат залети от съдебни искове. Обръщайте се за консултации към юристи.
234
8
 
1
 
! Отговори
Сссс преди 2 години
Като гледам всички от коментиращите сте със медицинско образование ;) Продължавайте да се лекувате от чичко Гугъл 🤣🙈
233
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60%от хоспитализираните в Израел са ваксинирани,ако работеше ваксината,нямаше да има толкова от тях в болница.Можем да вържем 2 и 2,а този "доктор" да се скрие.Как спят спокойно тези лъжци,нямат ли съвест,нямат ли страх от Бога.Агитират хората за нещо,което дори не действа както се очакваше,а може да даде странични реакции и да те убие дори.Колко трябва да си откачен и алчен за пари.Не ги ли е страх в какъв свят ще живеят децата им.Ненормалници
232
8
 
1
 
! Отговори
Искра преди 2 години
препарата на Jahnsen Jonson&Jonson избрах, защото е еднодозов и веднага получавате сертификат. Не се чака един месец за втора доза, че чак тогава да се водите имунизирани.
231
0
 
4
 
! Отговори
Баче Кике преди 2 години
Д0 241 чакай малко, аз до сега някой принуден да ходи на фитнес не съм видял, както и такива, които насила са вкарани в казината или в ресторантите - скъпо ти е - не ходиш, има фитнес за 100 лв на месец има и за 20, ресторанти има с 30лв за салата има и за 5, в случая сам решаваш, кога, къде и дали да ходиш. Изказването ти е малко глупаво, за природата съм съгласен, но как ти звучи следното"ако не си боцнат с експерименталната буфня - няма разходка из природата " това сигурно няма да е робство
230
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри, боцнете се за здраве
229
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еж ми оя Симидчиев
228
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този защо постоянно имитира хомяка Нейтън Лейн от "Клетка за птици"?
227
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтаназирай се и няма да има ковид.Това е война. Свобода или смърт. Или ние или те. Фашагите ще ядат много здрав бой тоя път.
226
1
 
7
 
! Отговори
А за жриците? преди 2 години
НЕЩО не чуваме никакви акции и мерки за контрол и мерки за жриците на платена любов? А ЩО ТАКА МЪЛЧАТ? Тях няма ли да ги ваксинират или спират от работа. Може да им предложат държавни помощи това си е сериозен бизнес.
225
4
 
3
 
! Отговори
Много си зле човече преди 2 години
До Баче Кике За каква свобода говориш? За хората, които робуват и плащат скъпи абонаменти за фитнес мутрос клубове ли? Сигурно ще плачеш и за хазарта и казината където ходят зависими наркомани? За фитнеса също има вманячаване и развитие на зависимост. Всичко това реално поробва хората. Природата, парковете това е иститата. Хората не знаят как да живеят последните си пари пукат по излишно многото заведения, клубове, ресторанти и после хленчат че били работеши бедни. Има си разумни алтернативи.
224
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тов пък за какъв се взе?! Тръгнал да определя кой може и не може да ходи на фитнес. При нас болно хора няма. Ако не се чувстваш добре няма да си способен да тренираш.