Ефективността на "Пфайзер" и "Модерна" само 66% при "Делта"

Причина може да е и отслабването с времето на защитата от ваксините
25 авг 2021 09:48, Елка Василева
123
Ефективността на "Пфайзер" и "Модерна" само 66% при "Делта"
Снимка: архив, БГНЕС

Ефективността на ваксините срещу COVID-19 на американските компании „Пфайзер“ и „Модерна“ е намаляла от 91 на 66 процента, откакто вариантът Делта на новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, е станал доминиращ в Съединените щати. Това става ясно от данни, публикувани от федерална здравна агенция, предаде Франс прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91 процента ефективност от декември до април. Когато вариантът Делта обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66 процента.

Още по темата

Авторите на изследването правят уговорката, че причината за това може да е не само разпространението на варианта Делта, но и отслабването с времето на защитата от ваксините.

Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна.

Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта Делта, макар да дадоха различни числа, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че ваксините все така осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
5
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Тази информация също е непълна и това я превръща в манипулативна. 85 % от неваксинираните се срещат с вируса за първи път и или изобщо не боледуват, или я преболедуват леко. Ваксина беше нужна само на възрастните и болните и съответно стои въпросът при тях колко е ефективна. При останалите няма как да се установи дали защитата е от ваксината или от самата имунна система на човека. При положение, че учени установиха кои хора са склонни да боледуват тежко, само тях трябваше да ваксинират.
53
3
 
10
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
А и малка част от ваксаните развиват достатъчно антитела. Според австрийските лекари, последното проучване направено в Австрия и особено във Виена показва дори и по-нисък процент на развилите антитела след ваксиниране. Там поне се говори за това (за разлика от ГБ), макар че напъна за ваксане е голям, че даже и изкаралите вируса трябвало да се ваксат с поне една доза, въпреки антителата, които имат - ей така, за всеки слуай, даже и обяснения не дават защо да се ваксаш след като имаш антитела.
52
5
 
13
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До Анонимен 58 и 59Много сте се объркали, тролчета....Или май е един ***, ама спами яко...Благодарение на ваксинираните има мутации, ваксиниране по време на пандеия не се прави. А тва с антителата направо кърти - хората изкарали ковида имат най-добрия имунитет, затова не се заразяват повторно, иначе досега платените медии и специалисти да са ни проглушили ушите с това. Даже и Кантарджиев си го призна, макар и след като го уволниха
51
2
 
6
 
! Отговори
АЗ, ТЯ, ТОЙ. преди 2 години
Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна.
50
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувалите старите варианти не са защитени срещу новите. Да не говорим, че имат много по-малко антитела от ваксинираните . Ковид ти скапва имунитета , хем боледуваш и се мъчиш , хем имунният отговор е потиснат и резултатът е лош.
49
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е резултата от закъсняване на ваксинацията. Неваксинираните генерират мутации. Ако се появи нов щам, ще трябват нови ваксини и всичко отначало. Явно десетилетия ще живеем с ковида. Свиквайте с мерки и с ваксини. Който иска да е жив,де.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втора статия за необходимия бустер....Без него няма живот...
47
2
 
7
 
! Отговори
Q преди 2 години
Можем да излъжем хората но вируса не можем .15 секунди му тябват и вече знае всичко за нас .
46
4
 
11
 
! Отговори
Мечо Захариев преди 2 години
от ваксина се разболява всеки 3.33 човек
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Оригиналнта новина", какво според теб означава инфектиране на български? А и още от началото казаха, че ваксината не предпазва от заразяване а помага по-леко да прекараш вируса, което според тази новина означава, че и в това не ги бива.
44
4
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Защо позволяваме тази ваксонна дискриминация? Защо от здравите хора се изискват тестове, за да докажат, че не носят вируса а от ваксинираните не се изискват? Та нали се доказа, че и ваксинираните разнасят вируса. Целта очевидно е друга - да се набодем с препаратите защото така или иначе са закепени от глу*паците он НОЩ.
43
2
 
8
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Споко - ако са ти били от експерименталните лекарства има само 40% да го изкарате тежко. 50 на 50 дет са вика - добър процент.
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са такива, каквито е възможно да се направят срещу коронавирусите... Затова пада ефективността, защото коронавирусите са с много мутации. Още преди 10 години са правени опити с тях, но няма как да се направи 100 % универсална ваксина, която да действа срещу всички мутации.
41
0
 
11
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
То за профилактиката си има патоанатоми. Те ще им я направят.
40
2
 
4
 
! Отговори
до Мадурко преди 2 години
Направи им профилактика.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи трябва да се взимат тройни дози
38
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама как така, до преди 10 дни разправяха че била 90%? Нещо стъкмистиката пак работи
37
13
 
17
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Ваксърите са като щраусите. Фактите са на лице ,че единственото което получават от ваксините е дозичка Графен оксид ,но е по добре да забиеш главата като щраус в земята и да се успокояваш.
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте Спутника. Дава абсолютни гаранции...
35
0
 
10
 
! Отговори
много зависи преди 2 години
Как е направено изследването. Ако се разбие на групи може да се окаже, че при 65 и нагоре е 20%.