Ефективността на "Пфайзер" и "Модерна" само 66% при "Делта"

Причина може да е и отслабването с времето на защитата от ваксините
25 авг 2021 09:48, Елка Василева
123
Ефективността на "Пфайзер" и "Модерна" само 66% при "Делта"
Снимка: архив, БГНЕС

Ефективността на ваксините срещу COVID-19 на американските компании „Пфайзер“ и „Модерна“ е намаляла от 91 на 66 процента, откакто вариантът Делта на новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, е станал доминиращ в Съединените щати. Това става ясно от данни, публикувани от федерална здравна агенция, предаде Франс прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91 процента ефективност от декември до април. Когато вариантът Делта обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66 процента.

Още по темата

Авторите на изследването правят уговорката, че причината за това може да е не само разпространението на варианта Делта, но и отслабването с времето на защитата от ваксините.

Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна.

Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта Делта, макар да дадоха различни числа, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че ваксините все така осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Едно време, когато навлязоха мобилните телефони много български "умници" не вярваха, че може да се проведе разговор по телефон без жица(кабел)... Сега е същото, но с ваксините..."Така е. Сега много "умници" вярват, че правителствата са загрижени за хората и за целта въвевждат паспорти така, че да не можеш да мръднеш никъде, ако не си си набил експериментална химия, която доказано НЕ работи за целта за която е създадена.
33
4
 
11
 
! Отговори
Бay преди 2 години
за мен е важно да го изкараме аз и семейството ми леко. Нищо друго.
32
7
 
20
 
! Отговори
niki преди 2 години
Поредно доказателство, че ваксините скалъпени на две, на три за 6 месеца не вършат никаква работа.Никой до сега не се е преборил с респираторна инфекция по този начин и няма и да стане никога. Мерките пък изобщо не действат и единственото, което правят е това, че хората обедняват и си губят работата.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60% не е малко, освен това където има нужда винаги се намира решение, тоест ако се налага ще има трета доза която ще е специално проектирана за новите щамове, както е между другото със сезонния грип. Всеки има избор никой на никого не е опрял пистолета и не ми се правете на големите разбирачи, с тоя фейсбоклук още малко и програмисти ще станете ако го четете, за жалост няма как.
30
17
 
21
 
! Отговори
хехе преди 2 години
Направо си признайте че цялата работа е 50:50. Все едно да срещнеш извънземни. Или ще ги срещнеш или не.
29
21
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бодете се и ще получите ваучер. Не е важно дали са ефективни. Важно е да си ги сложите.
28
5
 
22
 
! Отговори
Виж ги ти умниците преди 2 години
Кока колата била вредна видите ли.Ама никой не ми иска СЕРТИФИКАТ и никой не ме принуждава да пия Кока кола.
27
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайдее, псевдо защитата на ваксъра изгоря ахахаха
26
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това го твърдим и пишем още откакто се появи делтата, обаче ваксърите упорито отричаха като комунисти на разпит. Трябвало да слушаме "учените". Ами ето и учените ви го казахата, слушайте си ги сега.
25
6
 
17
 
! Отговори
Козлето Бооооц преди 2 години
N 13 И чувалите преживяхме и Цветница и Велик ден,после на пук на математиците и Коледа и нова година даже.Абе ходи се реди за 3та и 4та доза наркоманино,че не останаха.
24
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"причината за това може да е не само разпространението на варианта Делта, но и отслабването с времето на защитата от ваксините."---------------------Само остана да измислите как ще пришиете към историята и ниската ефективност при наскоро ваксинираните.
23
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е на крачка от регистрирането на пета ваксина срещу ковид. Руските ваксини са с доказана ефективност и безопасност. Руският президент за пореден път се изказа против задължителната и принудителна ваксинация. Искаме руски ваксини. Дайте ни руски ваксини.
22
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е 66%. 39%е ефективността. Практически ваксините са неефективни.
21
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината била отрова? Ами знаете ли в кока колата колко отрова има? В колбасите? Нима всичките им Е-та са безвредни? Слепци продължавайте да си вярвате
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** - антиваксър ................8000 нови вчера в Израел. Да, явно е спад от почти 10 000 предишния ден. Великата вакса работи и третата доза ще ни спаси ура!
19
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се доближават до оригиналната "ефективност", скоро вероятно ще съобщят и истинската. Просто няколко месеца лъгаха за 90-те процента ефективност за да се хванат повече шаранчета на куката.
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оригиналната новина Лъжите им стават все по-изпипани: пропуска се информация по-все по-умен начин, а това говори за умишлена дейност за навреждане.
17
2
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Не само там. На всякъде може да провериш. Дадох само пример където аз прочетох в нета. Ида се самоуспокояват Ваксърите сами се залъгват,а фактите са други.
16
8
 
5
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Който не помни... Тестовете на Файцър бяха върху 44 000 човека... От тях 177 се заразиха в някакъв момент месец-два след началото на тестовете с ковигрип - или иначе казано, 0.4%. И върху тия няма и половин процент произволно заразили се, изчислиха колко са от "ваксинираните" и колко от плацебо групата, и избухнаха заглавията за "ефективност". Случаен резултат при нула цяло и четири процента от тестваните. При някой от конкуренцията беше при 0.3% резултат при тествани. Абе ВЯРВАЙТЕ във ваксините
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, "само" докато ваксините на другите въобще не смеят да им публикуват данните колко са ефективни (за китайските другари знаем, че и срещу предните варианти е към 50%, затова масово ваксинираните с китайското чудо сърби пак се омазаха предния път през зимата).