Сигналите към Спешна помощ растат, четвъртата вълна се усеща

Някои от повикванията обаче губят ценно време
133

С три месеца се удължава извънредната епидемична обстановка в страната, а прокуратурата поиска обяснение от здравния министър за предприетите мерки.

Часът е 14:30 следобед. Екип от столичната Спешна помощ тръгва на пореден сигнал за болен с Ковид-19.

"82-годишна жена, с доказан Ковид-19. Оплакванията са втрисане и изпотяване, което обаче не налага Спешна помощ. Всеки трети адрес е или за температура или за промяна в лечението, което Спешна помощ не прави, тъй като не можем да проследим пациентите", каза медицинският специалист в ЦСМП-София Кристина Манчева.

Минути по-късно екипът вече е в "Младост 3", но на адреса няма никой. Така всеки ден по 12 часа медиците от Спешна помощ се отзовават на сигнали. Някои обаче се оказват загуба на ценно време за екипа, предаде Bulgaria ON AIR.

Кристина Манчева и нейните колеги вече усещат и бързото настъпване на четвъртата вълна от Ковид-19.

"Имахме един кратък период да глътнем въздух, но сега наново тръгва да расте броят и то осезаемо. Докато миналата седмица бяха около 30, сега са вече 50-60 с Ковид-19 на дежурство, което е 12 часа", уточни тя.

Забелязват се и по-различни симптоми от предишните вълни. Все по-малко остават спешните медици като Кристина. А по думите ѝ не усещат подкрепата на държавата.  

"При ужасяващо намаления брой медицински специалисти...вместо в момента да са зад гърба ни и да ни подкрепят, те се опитват да ни окастрят с парите", подчерта медицинският специалист.

Освен това те се противопоставят и на идеята линейките да бъдат разделени на такива за Ковид-19 и такива за други случаи. И докато случаите на Ковид-19 стават все повече, държавата реши - извънредната епидемична обстановка се удължава с още три месеца.  

"Средната продължителност на една пандемична вълна е около два месеца, два месеца и половина", посочи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

А засега натискът към болниците не е толкова голям и от Спешна помощ признават, че успяват да настанят хората, които наистина имат нужда от лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Това 50-60 на смяна за цяла София ли е или само за тази служба? Защото прави 100-120 на денонощие, а те заразените са 240. А преди бяха по-малко.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свети Антоний Велики казва, че краят на времената ще дойде, когато краят на времената ще дойде, когато 9 болни дойдат при 1 здрав и му кажат "Ти си болен, защото не си като нас"
100
1
 
1
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
И защо се противопоставят на разделянето на линейките? Преди обясняваха, че 2 часа дезинфекцират линейките след ковиден случай. Защо да се губи това време при увеличен брой заразени?
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109--------------------щото не е единичен.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност сигналите към Бъза помощ идват от разтперани ваксъри, защото антиваксърите могат по-добре да преценята дали симптомите, които имат за такава помощ.
97
4
 
6
 
! Отговори
Орлин Соколов преди 2 години
Та Библията казваше че ще дойдат времена, когато живите ще завиждат на умрелите. Както е тръгнало види се че скоро ще са тези времена.Четете Библията и Корана мили деца,там пеише и за Ковид,пише и за това което ще дойде и след Ковид.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ето - наплашиха хората и сега ги викат за температура
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А стига ве! Тя четвъртата не мина ли, сега не е ли петата вече??!?
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
растат - хубава българска дума от учени журналисти, но е от каруцарския речник! -КОГА ЩЕ НАУЧИТЕ БЪЛГАРСКИ?
93
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Здрасти - споко бе, мен, в един момент антиваксърите просто ще научите една много хубава българска песен - "раяяяяяя, виждам пред меееен, не вярвам, че това е краяяяяят" и т.н.
92
11
 
14
 
! Отговори
Здрасти преди 2 години
До 99::%%%%То и Израелците мислеха, че са в реалността, но нещо нещата се объркаха. Чудно ми е какъв наивен човек трябва да си да позволиш да ти бият нещо експериментално в организма и да си поемеш сам отговорността.
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Здрасти - да, за последното си прав - интересното предстоИ и някои много скоро ще разберат, че представите им за интересното драстично се разминават с реалността. А всичко е толкова лесно предотвратимо, но...
90
12
 
10
 
! Отговори
шлууядтъ преди 2 години
Никой не им вярва на лъжите. Ако ще и извънземните да дойдат, никой няма да повярва. Всичко е една огромна манастир пулация на цялото човечество с любезното съдействие на всички правителства. И никога няма да приключи. Америка изтегли войските си от Афганистан. Сещате ли се какво ще правят с тях? Каквото прави и Австралия!
89
12
 
11
 
! Отговори
Здрасти преди 2 години
Както и на всички не ваксинирани им е на оная работа за вас. Ревете точно ваксинираните. И не само, че ще ревете и ще плачете. Интересното предстой.
88
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак са пуснали лудите от луд ицата за уикенда...
87
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите колабират по болниците. Разнасят ги напред-назад без да могат да им помогнат. Облекчават им мъките от доброволната евтаназия с пари от нашите данъци, със същите пари им купиха и смъртоносните коктейли. То бива наглост, но това е прекалено!
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин Какъв българин си ти ве еврейска платена мазмантийке?
85
5
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Утре съм в София на мачБоли *** както се изразих х11 какво мислИте!ЖИВЕЯ! и ще ви НАДЖИВЕЯ!
84
17
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Спрете да ядете халюцигенни гъби, че са ви изтрили мозъците. То конспирации, то нов световен ред то чудо. Баси е как все антивакъри и хора с конспиративни теории останаха само да реват за вируса. Всички ваксинирани ни е през оная работа за вас и вашите ментални проблеми, както и за вируса и хич не ми е, че последното нещо което някои от вас ще видят е тръбата за кислорода...
83
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хемус - да бе, пич, не е нужно да продължаваш да убеждаваш всички тук, че това ти е възпитанието. Тъпчи се там с пържените мазнотии и алкохола, и си живей, както са те научили вашите.