Чуждестранните студенти отлагат обучението си в САЩ заради Covid-19

Колежите са изправени пред сериозна конкуренция
26 авг 2021 20:50, Анисия Иванова
8
Чуждестранните студенти отлагат обучението си в САЩ заради Covid-19
Снимка: Bloomberg

Тъй като делта вариантът на Covid-19 продължава да се разпространява в САЩ, много международни студенти забавят започването на обучението си в университетите, а влошаването на общественото здраве добавя несигурност за онези, които вече имат проблеми да си осигурят полети и визи.

Това е още един знак, че кампусите ще бъдат всичко друго, но не и нормални тази есен, тъй като учебните заведения трябваше да въведат мандати за маски, ваксини и схеми за тестване, за да върнат учениците в университетите и да ги предпазят на фона на нарастващия брой инфекции.

В типична година около 1 милион чуждестранни студенти идват в САЩ, като най-много са тези от Китай и Индия. Разсрочванията от тази група едва ли ще бъдат толкова широко разпространени, колкото миналата есен. Но всяко отлагане ще е проблем за университетите, не на последно място, защото чуждестранните студенти плащат пълни такси за обучение.

„От последната седмица - две започваме да получаваме телефонни обаждания“, казва Ерин О’Брайън, помощник декан и главен директор по записване в Университета в Училището по мениджмънт в Бъфало, част от щатската университетска система на Ню Йорк.

"Когато получаваме телефонни обаждания от чужбина, те обикновено са за отлагания.“, допълва той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

О’Брайън каза пред Bloomberg, че миналата година 44% от приетите във висшето бизнес училище са отложили курса си. Делът е по-висок сред чуждестранните студенти, като 59% от тях избират тази възможност. Тази година, а остава само седмица до началото на часовете, само 6% от чуждестранните студенти са отложили, въпреки че тя очаква техният брой да се увеличи.

"Ако те напълно отсъстват от кампуса, това очевидно е финансова загуба“, каза О’Брайън. „Това също е загуба на кампуса, за културния и студентския живот.“

Pennsylvania State University, който започна учебните занятия тази седмица, очаква през тази есен почти 9000 чуждестранни студенти да се обучават на място, въпреки че някои са посочили, че може да пристигнат по-късно. 185 студенти са поискали искат да отложат визите си до пролетта на 2022 г. или по-късно, каза говорителят на университета Лиза Пауърс. Броят им все още може да се увеличи.

„Видяхме малко разбъркване през последните две седмици на студенти, които установиха, че може да не успеят да пристигнат навреме“, каза Пауърс. „Опитваме се да помогнем на тези хора, доколкото можем, но някои неща са извън нашия контрол.“

Ситуацията в тези училища може да сигнализира за бум на отсрочки от чуждестранни студенти в колежи в цялата страна, някои от които започват уроци чак от втората седмица на септември.

Дори преди скока в случаите на Covid-19 чуждестранните студенти имаха проблеми в пътуванията до САЩ. Някои трудно намираха полети, докато други се мъчеха да получат визи, тъй като посолствата и консулствата работят с намален персонал поради пандемията.

Чуждестранни студенти в Michigan State University също отлагат поне за един семестър, казва говорителят Дан Олсен. Университетът очаква 492 студенти за първа година от други страни, в сравнение със 780 през 2019 г. преди пандемията, каза Олсен. Той не предостави подробни данни за отсрочките.

В университета Lehigh в Пенсилвания, където класовете започнаха в понеделник, около 10% от 260-те студенти, очаквани за есенния семестър, са поискали отлагане, според Аманда Конъли, директор за международните студенти и учени. Очаква се този брой да се увеличи.

"Ако не бяхме планирали да позволим на учениците гъвкавостта да започнат дистанционно, определено отсрочките биха били много по-големи“, каза Конъли.

Колежите са нетърпеливи да се върнат към нормални занятия, след като пандемията ги принуди да затворят кампусите през март 2020 г. и да преминат към виртуално обучение.

Записванията от чужбина за пролетния семестър са намалели с 16% спрямо предходната година, според Националния изследователски център за студентите.

Чуждестранните студенти, които са участвали в уроци по Zoom, често е трябвало да го правят в ненормални часове в родината си. Преди пандемията Олсен, говорител на MSU, каза, че отлаганията сред чуждестранните студенти са редки.

Някои законодатели обърнаха внимание на трудностите при привличането на чуждестранни студенти в кампусите. По-рано този месец две дузини американски сенатори подписаха писмо до Държавния департамент относно изоставането в издаването на студентски визи, което се е увеличило по време на пандемията.

„Международните студенти, които идват в Съединените щати, осигуряват значителна и съществена стойност за системата на висшето образование и нашата икономика“, пише коалицията на демократичните законодатели.

„Въпреки че осъзнаваме, че пандемията от COVID-19 остава предизвикателство, други страни-конкуренти са издали ясни насоки за чуждестранни студенти и призоваваме Държавния департамент да направи всичко възможно за бърза обработка на студентски визи.“

Когато студентите отложат курса си, това може да е първа стъпка в обмислянето на опции другаде, каза Рич ДеКапуа, основател на Глобалния алианс за международно развитие на студентите.

Американските колежи са изправени пред нарастваща конкуренция от Австралия, Канада и някои европейски страни, които предлагат по-лесен път за обучение там, каза той. "Броят на тези програми се е увеличил значително."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То па едно обучение... Една страница попълваш джендърски въпроси, какъв си се родил, сменял ли си и колко пъти пола, като какъв се възприемаш.... Не дай си боже да си бял и хетеросексуален.
2
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Обучението в Америка е под всякаква критика. Така че нищо не са загубили студентите.
1
3
 
13
 
! Отговори
У преди 2 години
Най-полезни за българчетата бяха летните бригади в Щатите и по-отраканите си изкарваха и джобни и за такса и за туй-онуй..но и тях май ги няма нещо